Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ефективните родители" на психотерапевта Милена Манова - книгата, която може да ви успокои

"Ефективното родителство е съвременното родителство, което предполага повече уважение към детската личност"

| Интервю
Снимка: Ciela.com

"Ефективното родителство е съвременното родителство. То е синтез от добри възпитателни стратегии към детето, които са съвременни. Родителството сега е по-различно от това, което е било преди 15, 20 или 30 години. Съвременното родителство предполага повече уважение към детската личност, сътрудничество с детето, но и поставяне на нас, в ролята ни на възрастен, достатъчно устойчиво". 

Това каза пред БНР Милена Манова, психолог и сертифициран позитивен психотерапевт към Световната асоциация по позитивна психотерапия, автор на книгата "Ефективните родители. Успешни сценарии за нашите деца".

Изхождайки от дългогодишния си опит в сферата, тя дава нужното успокоение, че е нормално ежедневно да се сблъскваме със ситуации, които да ни карат да се съмняваме в себе си. И че всяка такава ситуация има своето ефективно и практично решение.

"Да бъдеш родител, е трудно. Може би най-трудната житейска задача. Понякога изморява, понякога е възможно да съжалявате, да се чувствате виновни, да грешите. Книгата „Ефективните родители“ на психотерапевта Милена Манова може да ви успокои. 

Добре е да знаем, че каквото и да правим, непременно ще сгрешим, защото децата възприемат света от перспективата на детското емоционално съзнание. А то е различно от нашето. Предложенията, теорията, упражненията, притчите, таблиците и примерите в тази книга биха могли да ви помогнат да разберете по-добре детското емоционално състояние, а и своето собствено, така че по-лесно да намерите успешните сценарии за вашето дете.

Милена Манова запознава читателите на достъпен език с голям брой важни за родителството концепции, като житейския сценарий и неговите елементи. Тя разглежда и конкретни житейски ситуации и обсъжда близки до всеки родител теми и проблеми, като стимулите и наказанията, дневния режим на детето, йерархията в семейството, лошото поведение, гнева и тръшкането, а също и проблеми като дефицита на внимание и хиперактивността.

Крайната ни цел е да отгледаме благополучни деца с добра самооценка, които да пресъздадат атмосферата на благополучие в бъдещите си семейства.

Творбата има висока научна стойност и в същото време е написана увлекателно и достъпно. Представени са редица практически дейности и стратегии, които превръщат интересното четиво в инструмент, който предлага ефективни решения за редица ежедневни ситуации, с които се сблъскват повечето семейства при възпитанието и взаимодействието със своето дете".

/Проф. д-р Неда Балканска, СУ „Св. Климент Охридски, ФНОИ, катедра „Специална педагогика“/

"В своята книга Милена Манова ни разкрива същността на семейните взаимоотношения чрез понятията на транзакционния анализ като чрез илюстрации и примери успява да предаде по деликатен и интересен начин сложността на формирането на човешката личност".

/Доц. д-р Наташа Ангелова, ръководител катедра Психология в ЮЗУ „Неофит Рилски”, Благоевград/

Интервюто на Снежана Иванова с Милена Манова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Борбата с вирусния хепатит - ключова за намаляване на случаите на рак на черния дроб

Справянето с вирусния хепатит е ключова мярка за намаляване на случаите на рак на черния дроб. Това подчертават от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията във връзка със Световния ден за борба с хепатита, който е днес. Хроничният хепатит, причинен от заразяване с хепатит В и С, е сред основните рискови фактори за рак на черния..

публикувано на 28.07.24 в 04:58

218 курсанти и кадети от НВУ "Васил Левски" и сержантския колеж във Велико Търново се дипломираха

218 курсанти и кадети от Националния военен университет "Васил Левски" и Професионалния сержантски колеж във Велико Търново се дипломираха на тържествена церемония тази вечер в центъра на Велико Търново. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, който е завършил военното училище в старопрестолния град преди 50 години, връчи..

публикувано на 27.07.24 в 21:36

Отнеха сините флагове на 22 гръцки плажа

При внезапна проверка от страна на Гръцкото дружество по защита на природата бяха отнети сините флагове на 22 гръцки плажа. Оказа се, че те не спазват стандартите за отличието "син флаг". Плажовете с отнет "син флаг" не спазват изискванията за качество на услугата, лесен достъп до морето на хора с увреждания, чистота и безопастност. Тази година..

публикувано на 27.07.24 в 21:16

Блинкън е загрижен за действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна

На среща с китайския министър на външните работи Ван И държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън изрази загриженост във връзка с действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна, съобщава Ройтерс. Блинкън, който по-рано критикува Китай, че ескалира напрежението с Филипините, е определил действията му спрямо..

публикувано на 27.07.24 в 20:52
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще присъства на празника на Вършец

За първи път български патриарх ще присъства във Вършец на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана". Негово Светейшество Патриарх Даниил ще бъде посрещнат във Вършец на 2 август, когато е официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана".  В 18 часа в храм "Свети Георги Победоносец"..

публикувано на 27.07.24 в 20:44

Атанас Запрянов: МО е в координация с МВР за извозване на невзривените фойерверки от Елин Пелин

Министерството на отбраната е в координация с Министерството на вътрешните работи за извозване на невзривените фойерверки от складовете край Елин Пелин. Това заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "По отношение на Елин Пелин извършваме една координация с МВР когато стане възможно да се влезе в терена, какви действия..

публикувано на 27.07.24 в 20:22

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия, където са базирани стратегически бомбардировачи. Това съобщи изданието "Украинская правда", като цитира съобщение на Главното разузнавателно управление на украинската армия. В съобщението се уточнява, че са нанесени щети на бомбардировач ТУ-22М3, както и че разстоянието от украинската граница до..

публикувано на 27.07.24 в 20:01