Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: 65 партии и 9 коалиции са подали документи за участие в местните избори на 29 октомври

Росица Матева, зам.-председател на ЦИК.
Снимка: БГНЕС

65 партии и 9 коалиции подадоха документите си в Централната избирателна комисия за участие в предстоящите местни избори на 29 октомври. Крайният срок за това изтече днес.

Срокът за регистрация на кандидатските листи в общинските избирателни комисии е 26 септември. 

Заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева направи сравнение с броя на участниците в надпреварата сега и на предишни местни избори:

"През 2019 година общо подали документи за регистрация са 64 партии и 8 коалиции, като от тях са допуснати до изборите, регистрирани са 59 партии и 7 коалиции, а през 2015 година са били регистрирани 71 партии и 3 коалиции от подали документи 81 партии и 3 коалиции".

Приемането на заявленията за регистрация на политическите формации започна на 4 септември.

Днес ЦИК регистрира всички партии и коалиции, които са подали документите си за участие в предстоящия вот, в условията на така наречената неприключила проверка, а утре ще изпрати списъка им в общинските избирателни комисии.

Ако дадена политическа формация не е регистрирана в ЦИК, тя не може да се регистрира после в ОИК и да участва в местните избори.

Партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети подават заявления за регистрация в ОИК до 17:00 часа на 18 септември.
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят от всички страни с техника пожара в планината Славянка

Огънят в планината Славянка на границата с Гърция, който гори вече четвърта седмица, се очаква днес да бъде затворен от всички страни със специална техника.  По последна информация булдозер от гръцка страна ще подпомогне борбата със стихията. Наблюдава се и пожарът, който гори в Република Северна Македония в близост до границата с..

публикувано на 13.08.24 в 10:49
Министърът на правосъдието на Дания Петер Хумелгор

Датският правосъден министър с критика към ОПГ-та - наемали непълнолетни шведи за нападения

Датският министър на правосъдието Петер Хумелгор разкритикува бандите от организираната престъпност, които наемат непълнолетни шведи за смъртоносни нападения в Дания, предаде Асошиейтед прес.  От април насам има такива 25 случая. По-голямата част от престъпленията в Дания се извършват в Копенхаген и околностите му.  Датска телевизия..

публикувано на 13.08.24 в 10:44

12-годишни се явяват в съда заради масовите безредици във Великобритания

Деца на по 12 години се очаква да се явят в съда в процеса на повдигане на обвинения срещу заподозрени във връзка с масовите обществени безредици във Великобритания, предаде ДПА. От Кралската прокуратура заявиха, че на двама 12-годишни са повдигнати обвинения,  като се очаква един от тях да се яви пред Ливърпулския съд за малолетни, а другият..

публикувано на 13.08.24 в 10:29

Радан Кънев: Евроатлантизмът в България се превърна в клише

"Политиците загубиха способността да водят спокоен, разумен дебат. Те опитва т, особено популистки настроените, да вкарат обществото в режим, в който не може да се води такъв".  Така евродепутатът Радан Кънев коментира поправките в Закона за училищно и предучилищно образование, с които се забранява пропаганда, популяризиране и подстрекаване към..

публикувано на 13.08.24 в 10:10

Към края на юни: 1556,10 лева е средномесечният осигурителен доход у нас

Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1 юли 2023 до 30 юни 2024 г. е 1 556,10 лева, което е по-малко от средноосигурителния доход за май. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през юли, посочват от НОИ. НСИ: Нарастване..

публикувано на 13.08.24 в 10:09

Овладян е пожарът край кюстендилското село Неделкова Гращица

Овладян е пожарът, който вчера следобед възникна край кюстендилското село Неделкова Гращица, навлезе в гора и обхвана над 300 декара площи. В гасенето се включиха екипи на пожарните служби и горските стопанства от Невестино и Кюстендил, както и доброволци. Помощ дойде и от други общини, също и от Горското в Радомир. Гасенето продължи до..

публикувано на 13.08.24 в 10:02
Мила Минева

Мила Минева: Нужно е радикално противопоставяне на популизма, който произвежда разделение

" Единственият начин избирателите да бъдат мотивирани е през радикално противопоставяне на този популизъм, който произвежда разделение ". Това заяви пред БНР Мила Минева, преподавател по социология в СУ "Св. Климент Охридски". Според нея от партиите зависи да мотивират избирателите си от една страна през ценности, а от друга страна – през..

публикувано на 13.08.24 в 09:28