Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Искаме нормални условия за работа, искаме пазари. Държавата да застане зад нас"

"Не съм терорист, аз съм животновъд." Накъде ще избие гневът на фермерите?

"Земеделието е сърцето на една нация. Нашето земеделие е на път да бъде ликвидирано"

| Репортаж
Снимка: БГНЕС

Протестиращите земеделски производители вчера блокираха над 40 ключови точки по пътищата на страната и дадоха ултиматум на управляващите днес до 15 часа да изпълнят исканията им, преди да влязат с тежката си техника в София.

Пред репортерите на БНР земеделците изразяват своята обида, че за пореден път по думите им са били предадени, наречени "терористи" и предупреждават, че селското стопанство бавно загива, не само заради вноса от Украйна.

"Протестираме срещу вноса от Украйна – не само на зърно, на продукция от Украйна – мляко, яйца."

"Няма как да продължи този сектор да съществува при това положение."

"Не сме само заради украинския внос тук. Ние сме за вноса на продукти от Турция, от съседни държави. Ние не можем да си продадем продукцията. Произвеждаме я трудно, скъпо, а след това нямаме пазар, защото внасят евтина стока. Политиката на държавата да подкрепя земеделските производители не е добра."

"Не може собствения ти министър, в собствената ти държава, който си го избрал да те представя пред света, да те нарича "терорист". Защо нашата държава допуска да влезе на нашия пазар турски боклук във вид на грозде, да може да срине моята цена, при положение, че аз дори субсидия нямам."

Стотици земеделски машини са струпани при Долни Богров в очакване на ефективните протести действия, 19 септември 2023 г.  Снимка: БТА

"70 хиляди земеделски производители, 26 организации зад този протест. Време е политиците да разберат, че сектор селско стопанство не е политическа формация и няма политически искания. Тяхната реакция определя дали те ще бъдат част от политиката на България оттук нататък или не."

"Евтиният внос е евтин за преработвателите, за вносителите. Нито производителите на плодовете печелят, нито потребителите. Ние сме поставени в условия на нелоялна конкуренция. 1,20 евро влиза замразена малина от Украйна, при нас толкова излиза само брането. Не искаме субсидии, искаме нормални условия за работа, искаме пазари. Държавата да застане зад нас."

"Няма никакъв контрол на храните в страната. Влиза каквото си пожелаете. Оставете нашия бранш – ние загиваме. И зърнопроизводството загива, и зеленчукопроизводството, плодове, животновъдство, пчеларите са поставени не на колене, ами не знам в каква позиция – при тях половината от вноса на мед се осъществява от Украйна. Най-голямата тежест ще бъде поета от народа, от нашите деца."

"Със семейството ми от доста време се занимаваме с това, но просто няма изход от ситуацията."

"Утре ще му занеса 100 литра биволско мляко. Нито една мандра в Северозападна България не изкупува биволско мляко. Ние си храним с него прасета, кучета, каквото имаме. Моят работен ден започва в 5.30 и свършва към 12 вечерта. Изкупните цени на кравето мляко в момента – около 70 стотинки, колкото една минерална вода. Биволското – 1,35 -1,40 макс. Овчето – нито една мандра не го изкупува, идват от Плевенско да ни го изкупуват на 2 лева, козето е на около левче. Това е! Идват от Плевен да изкупуват Видин, Враца и Монтана."

"Ето ги ръцете, моите. Близо 40 години животни имам. Близо 200 крави – аз съм на мнение да ги ликвидирам, просто не мога да удържам. Цялото ми семейство работи, нямаме странични хора. Обработвам 2 000 декара земя основно за животните, но вече не мога да се покривам. Не очаквам да се случи нещо по-добро. Аз съм стачкувал от началото на демокрацията. Не съм терорист, аз съм животновъд."

Каква е мотивацията на дошли за протеста в София фермери от цялата страна:

"Ние сме тук заради безумното решение на нашето правителство да спре забраната за внос на украински продукти – всякакви продукти: от зеленчукопроизводството, до млекопроизводството. Затова сме всички браншове с една коалиция, да се борим, защото фалират всички стопанства. Нашият отрасъл дава около 2,5-3 милиарда лева на държавата, на хората в държавата. Ние сме взели един милиард субсидии, а сме дали 3. Е, кой е кривият?"

"Тук сме да си запазим съществуването на тази българска земя. Аз съм кооперация с 10 000 декара земя, не съм с майбахи и прочути коли, боря се, 12 часа на ден работя. До гуша ни дойде от манипулации и лъжи. Да застанат зад гърба ни, защото потъваме. Продавам под себестойност", казва земеделски производител, в бранша от 36 години.

Съвсем умишлено и целенасочено проблемите в земеделието биват задълбочавани, смята второ поколение земеделец:

"Всички виждаме накъде вървят нещата. Нещата не вървят на добре. Земеделието е сърцето на една нация. Нашето земеделие е на път да бъде ликвидирано. Ние сме тук, защото не можем да допуснем това да се случи."

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Проданов, председател на НАЗ

Илия Проданов: Години наред държавата насочва към Гърция и Турция повече вода от договореното

Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на напояване, години наред държавата насочва към южните ни съседки Гърция и Турция повече вода, отколкото е договорено в междудържавните спогодби, защото страната ни не може да използва наличната вода в реките и язовирите. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията..

публикувано на 24.07.24 в 10:46

Иван-Александър Кютев: Село Воден е шедьовър на абсолютното безхаберие на много институции

Пожарът беше овладян благодарение на младите воденци, на земеделските производители, на доброволците . Това заяви пред БНР фотографът Иван-Александър Кютев - жител на село Воден и създател на групата "Остави се да бъдеш Воден", която набира средства за пострадалите. Той започна разказа си преди 3 дни във Фейсбук така: "През 2020 г. бях..

публикувано на 24.07.24 в 10:16

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва .  Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия. Всяка година се повтарят абсолютно едни и същи неща , подчерта той пред БНР и заяви категорично, че..

публикувано на 23.07.24 в 14:18
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас , показа..

публикувано на 22.07.24 в 09:38

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35