Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята оживява в едно свиленградско училище

| Интервю
Снимка: Средно училище "Д-р Петър Берон" - Свиленград

Учителят по история от Средното училище "Д-р Петър Берон" в Свиленград Димитър Гилев преподава на учениците си с четническа униформа. Той търси нов начин да преподава увлекателно, за да накара децата да не подражават на чужди герои, а на българските. Според него Независимостта е най-забравеният ни празник:

"В четническа униформа и хайдушки костюм се обличам, когато преподавам за четници и воеводи. Днешният празник изисква учениците да се запознаят с истината в нашата история, която в учебниците е доста спестена, доста накратко представена. Независимостта се разглежда само в 40 минути в учебната програма, което е крайно недостатъчно. Изключително важно е децата да се запознаят в по-широк мащаб за този важен ден за нас българите. Независимостта, като важно събитие в нашата история, сякаш остава леко встрани от фокуса на Съединението, Освобождението на България и други значими събития". 

Независимостта се постига сравнително лесно, защото международната обстановка е благоприятна за това, подчерта Гилев в интервю за предаването "Преди всички". И добави: "За да разберем независимостта, първо трябва да разгледаме Берлинския договор и какви ограничения ни налага той. Нашата свобода, която се постига на 3 март 1878 г. с предварителния Санстефански договор, не е никаква свобода. Нашата свобода е крайно относителна. Берлинският конгрес по-късно налага на България много забрани и зависимости".

Учителят отбеляза, че от 10 години е колекционер и изследовател - събира архиви, стари вестници, намира изключително ценни неща, които показва на учениците си. 
Снимка: Средно училище
"Когато покажеш на учениците един 100-годишен вестник, те се изумяват - те не са виждали такова нещо никога. Когато започнем да четем статиите вътре за отразени исторически събития, те наистина възприемат историята по различен начин, тя оживява. Когато занеса стара фотография или документ, децата се докосват до различни времена, времена, в които наистина е имало българщина, истински мъже, истински ценности, морал и родолюбие. Часовете по история наистина се превръщат в изживяване на истината, урок по родолюбие. Това е несравнимо, защото оставя траен отпечатък в съзнанието на децата и това разпалва и тяхното любопитство", обясни той.

Димитър Гилев разказа и за свой експеримент: 

"Питал съм моите ученици дали могат да си представят хайдушки калпак - много малка част успяват. Но когато питам - знаете ли как изглежда маската на Спайдърмен или Батман - всички знаят. Това е изключително показателно за нашето чуждопоклоничество и промивката на мозъците на нашите поколения".

Като сериозен проблем той отбеляза, че книгата не е на почит сред младото поколение. Децата се образоват или не образоват през интернет, което влияе изключително вредно на тях, категоричен е учителят и добави, че Интернет е нож с две остриета. 

Димитър Гилев сподели, че вече доста млади учители започват да следват примера му и да преподават по този начин. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КНСБ: Максималният осигурителен доход за 2025 г. да е 4000 лв.

КНСБ предлага максималният осигурителен доход за 2025 г. да бъде увеличен от 3750 на 4000 лв. Предложението е във връзка с предстоящите обсъждания на бюджета за догодина. Става дума за повишение със същия процент, с който нараства средногодишно средната работна заплата за страната. Това каза пред БНР експертът от синдиката и заместник-председател..

публикувано на 03.09.24 в 13:20

Д-р Христина Бацелова: Отново имаме повишаване на случаите на Covid-19

За поредна година в края на лятото имаме повишаване на случаите на Covid-19 , съобщи пред БНР д-р Христина Бацелова - епидемиолог в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив. По думите ѝ много от случаите не се регистрират , затова няма как да се посочат действителните числа. Тя уточни, че в момента се разпространяват варианти и подварианти от групата..

публикувано на 03.09.24 в 11:18
Ричард Алибегов

Ричард Алибегов: Няма да се съгласим на вдигане на туристическия данък, ако не е ясно къде отиват парите

" Когато коалицията ПП-ДБ-Спаси София лъже и казва неверни неща в национален ефир, винаги когато има опонент или някой не е на тяхното мнение, той винаги бива пришиван към някоя политическа партия. Ако това не е успешно, бива пришиван към Кремъл или Путин ".  Това каза пред БНР Ричард Алибегов - председател на УС на Българската асоциация на..

публикувано на 03.09.24 в 10:06

Електрическите тротинетки - предимство или заплаха?

Повече от 3-4 години се противопоставяме на този хаос, който започна с въвеждането на електрическите тротинетки, по закон забранени за деца под 16-годишна възраст. Създаде се пълна анархия. Това превозно средство се движи с немалка скорост и трябва да се съобразява не само с трафика на автомобили, но и на пешеходци, заяви пред БНР Диана..

публикувано на 02.09.24 в 11:11

Туристическият данък в София раздели ГЕРБ и ПП-ДБ-СС

Туристическият данък не се плаща от софиянци, а се плаща от туристите, които идват в града.  Това отбеляза пред БНР общинският съветник от ПП-ДБ-Спаси София Пламена Терзирадева относно предложението за увеличение на данъка за туристи в столицата върху имотите за краткосрочно настаняване. В изменението се засяга и повишаването на Патентния..

публикувано на 02.09.24 в 10:01
Боряна Кръстева и Живета Василева (отляво надясно)

Живета Василева и Боряна Кръстева за пътя към обичта и прошката в анимацията "Енканто"

В предаването „Летни нощи“ на 17.08.2024 г. водещите Зорница Близнашка и Мария Петрова обсъдиха с терапевтите Живета Василева и Боряна Кръстева как анимационните филми и изкуството ни помагат за осъзнаване и преодоляване на важни лични, социални и психични проблеми. Като отправна точка за разговора бяха използвани анимациите на „Дисни“ и..

публикувано на 02.09.24 в 07:00
Арх. Пламен Мирянов-младши, управител на фирма „Артекс инженеринг“

Арх. Пламен Мирянов: Вярата е единствената скала, на която можем да изграждаме живота си

Вярата е единствената скала, на която можем да изграждаме целия си живот . Това каза пред БНР арх. Пламен Мирянов - младши. "Трябва да мислим за физически градежи, бидейки строители, архитекти, но и за духовни градежи, бидейки съзнателни хора, православни християни, които сме намерили истината в лицето на православната вяра и в името на Господ...

публикувано на 30.08.24 в 14:48