„Много радост, много красота и един много хубав празник. Българите се завърнаха към родното, защото го загубиха. Заповядайте на Самоводската чаршия да ви стане празнично на душата“.
Истински празник за душата и за сетивата са плетивата на една кука на великотърновката Татяна Касети, която за първи път се включва във фестивала:
„Това, което представям, са цветя и хлебчета, изработени на една кука. Когато някой купува нещо ръчно изработено, не купува продукт, а част от душата и сърцето на майстора“.
Сред майсторите на фестивала е Ирена Христова от София, която се занимава с пластете на вълна, а нейните чанти, колани и несесери „греят“ в тюркоазено, резида и лилаво :
„Първо са естествени материи, които в последните години, слава Богу, се използват все повече и повече и хората ги търсят. Хубаво е старите занаяти, старата обработка на различни естествени материи да се запази“.
„Нощта на Самоводската чаршия“ и фестивалът на занаятите продължават до 24 септември. Един от най-атрактивните щандове предлага сладко, оцет и вино от киви. Произвеждат се в Петричко от стопанството от 5 декара с киви на Албена Георгиева:
„Насажденията ни са наследствени, от нашите родители. Плодовото вино от киви е полусладко, тъй като е купаж със совиньон блан. От реколтата ни остават малки плодчета, които клиентите не искат, и ние ги правим на бяло вино, а българинът го обича. Подходящо е за начало на вечерята, за средиземноморска кухня, за сирена или със сочен десерт“.
Прословутият еленски бут също е представен на фестивала на занаятите. Прави го семейството на Пенчо Трухчев в Еленския Балкан:
„Тайната е постоянство и майсторлък от много поколения, още от прадядо ми. Месото е от български производители, като консервант използваме само сол. Съхне на проветриво място в Еленския Балкан. Зреенето е най-малко година, година и половина. И със сигурност става вкусно“.
Със сигурност жените, които ще се разходят по Самоводската чаршия по време на фестивала, ще се спрат пред щандовете с тахани, с билкови кремове, с козметика от розово масло и лавандула:
„Петър Симеонов, земеделски производител от Гурково. От собствени градини с рози и лавандула произвеждаме продуктите. Розовата вода хидратира кожата, подхранва я. Розовото масло към крем за лице избистря бръчки. Това са натурални продукти“.
„Нина Николова се казвам, произвеждаме билкова козметика, от Пловдив сме. Билките са основно лайка, невен, коприва от България. Малиновите семки са естествени фактори на UV защита, пшеничният зародиш. Всичко е естествено, натурално“.
„Росен Недев се казвам, от Хисаря, производители сме на тахани, на кремове от ядки. Полезността на ядките идва от богатото съдържание на ненаситени мастни киселини. Окисляват се, превръщат се в енергия много по-бързо. Полезно е за спортисти, за здравословно хранещите се“.
Дегустации, много концерти, огнени спектакли, работилници за сапуни, бижута и за козметика, детски представления са част от колорита на празника „Нощ на Самоводската чаршия“ и фестивала на занаятите до неделя.
Репортажа слушайте в звуковия файл.
Владина Цекова е обиколила над 70 държави , продуцент е на телевизионни предавания. Била е фотомодел, рекламен директор , има стаж и като детска учителка. Автор и сценарист е на филма за професор Минко Балкански "Моето име е Минко" . Владина Цекова е родена в семейство на глухонеми родители , майката е по рождение с това състояние, а..
Ще ви поведем на една разходка по калдъръмените улици в Стария град на Пловдив, където с красотата си примамват емблематичните за града възрожденски къщи. В една от тях се пазят тайните на фармацията. Прекрачвайки прага ѝ ще попаднете в Старинната аптека "Хипократ" и ще разберете как в края на 19 и началото на 20 век са се приготвяли..
Днес от 18.00 ч. във Военния клуб в София ще бъде представен документалният филм на Поля Станчева "И стигнаха до края на света", посветен на българската диаспора в Аржентина. Станчева е бивш генерален директор на БНР. Тези българи са заминали преди 100 години . В онзи момент много европейци тръгват към Аржентина. Аржентина им подарява земи и..
Следващата история ще ни отведе на едно място в Брюксел, където странно или не, традиционната българска баница е предпочитана пред гофретите и кроасаните .Това специално място е пекарна "Добруджа", където по стари български рецепти, които се предават от баща на син , се правят баници, тутманици, козуначени кифли и принцеси. Оказва се, че..
"Шест маратона на шест континента": инициативата, която е част от каузата "Бягай с множествена склероза", вече е започна! Зад гърба на Гергана Василева – маратонец и автор на кампанията, вече са два от континентите: Европа и Северна Америка. Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите..
Новият филм на Пон Джун-хо "Мики 17" вече е на екран и в България. Премиерата му бе на 31 януари в Южна Корея. Своеобразно завръщане на голям екран за режисьора, взел "Златна палма" и "Оскар" с "Паразит", но дали научнофантастичната черна комедия ще подсили ефекта "халю" по света, а и у нас? Самият Мартин се..
„В дни като този се радвам, че съм заместник-кмет точно в този ресор, защото образованието и младите хора са приоритет на кмета Васил Терзиев. Това не е първият работен ден за строителите, а началото на една нова визия за младежките политики в София – визия, която поставя младите в центъра на вниманието и им дава възможност да се развиват и да..
Заведения в цялата страна ще затварят днес за по няколко часа в знак на протест срещу на ДДС за бранша на 20 процента. Те настояват да им бъде..
Д-р Юлиян Моллов от Силистра, който работи в чужбина, основа фондация на свое име. 40-годишният анестезиолог и специалист по реанимация има амбицията..
Движението на тротинетки и велосипеди в пешеходната зона на Плевен предизвика първия лек инцидент. Блъснатото от велосипедист дете е с охлузвания...