Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Нощ на Самоводската чаршия“ - част от честванията на 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта

„Нощ на Самоводската чаршия“
Снимка: Здравка Маслянкова

Десетки занаятчии, производители на чисти храни, артисти и музиканти участват в 13-ото издание на празника „Нощ на Самоводската чаршия“ и фестивала на занаятите, които се провеждат във Велико Търново и са част от програмата за честванията на 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта.

Хиляди разноцветни ленти се спускат над старинната улица на занаятите във Велико Търново. С произведенията на майстори от цялата страна Самоводската чаршия е много пъстра и жива тези дни. Празникът е шарен като чергите на тъкачката от чаршията Миглена Чаталова:

„Много радост, много красота и един много хубав празник. Българите се завърнаха към родното, защото го загубиха. Заповядайте на Самоводската чаршия да ви стане празнично на душата“.  

Истински празник за душата и за сетивата са плетивата на една кука на великотърновката Татяна Касети, която за първи път се включва във фестивала:


„Това, което представям, са цветя и хлебчета, изработени на една кука. Когато някой купува нещо ръчно изработено, не купува продукт, а част от душата и сърцето на майстора“. 

 

Сред майсторите на фестивала е Ирена Христова от София, която се занимава с пластете на вълна, а нейните чанти, колани и несесери „греят“ в тюркоазено, резида и лилаво : 

„Първо са естествени материи, които в последните години, слава Богу, се използват все повече и повече и хората ги търсят. Хубаво е старите занаяти, старата обработка на различни естествени материи да се запази“.  

„Нощта на Самоводската чаршия“ и фестивалът на занаятите продължават до 24 септември. Един от най-атрактивните щандове предлага сладко, оцет и вино от киви. Произвеждат се в Петричко от стопанството от 5 декара с киви на Албена Георгиева:


„Насажденията ни са наследствени, от нашите родители. Плодовото вино от киви е полусладко, тъй като е купаж със совиньон блан. От реколтата ни остават малки плодчета, които клиентите не искат, и ние ги правим на бяло вино, а българинът го обича. Подходящо е за начало на вечерята, за средиземноморска кухня, за сирена или със сочен десерт“. 


Прословутият еленски бут също е представен на фестивала на занаятите. Прави го семейството на Пенчо Трухчев в Еленския Балкан

„Тайната е постоянство и майсторлък от много поколения, още от прадядо ми. Месото е от български производители, като консервант използваме само сол. Съхне на проветриво място в Еленския Балкан. Зреенето е най-малко година, година и половина. И със сигурност става вкусно“.


Със сигурност жените, които ще се разходят по Самоводската чаршия по време на фестивала, ще се спрат пред щандовете с тахани, с билкови кремове, с козметика от розово масло и лавандула: 

„Петър Симеонов, земеделски производител от Гурково. От собствени градини с рози и лавандула произвеждаме продуктите. Розовата вода  хидратира кожата, подхранва я. Розовото масло към крем за лице избистря бръчки. Това са натурални продукти“. 

Нина Николова се казвам, произвеждаме билкова козметика, от Пловдив сме. Билките са основно лайка, невен, коприва от България. Малиновите семки са естествени фактори на UV защита, пшеничният зародиш. Всичко е естествено, натурално“. 

„Росен Недев се казвам, от Хисаря, производители сме на тахани, на кремове от ядки. Полезността на ядките идва от богатото съдържание на ненаситени мастни киселини. Окисляват се, превръщат се в енергия много по-бързо. Полезно е за спортисти, за здравословно хранещите се“.  

Дегустации, много концерти, огнени спектакли, работилници за сапуни, бижута и за козметика, детски представления са част от колорита на празника „Нощ на Самоводската чаршия“ и фестивала на занаятите до неделя. 


Репортажа слушайте в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Винената култура се развива. 80 изби предлагат винен туризъм

"Виното е интелектуален продукт . С консумацията научаваме любопитни факти за самия регион, как се произвежда, откриваме философията и страстта, която са вложили в него неговите създатели." Това каза пред БНР Гергана Тодорова – винен специалист, главен редактор на първия онлайн пътеводител за винен туризъм у нас. Винарските изби, които..

публикувано на 22.07.24 в 13:40
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Македонският въпрос е болката на Балканите

55 години след първото издание на книжния пазар отново излиза романът на Свобода Бъчварова "Литургия за Илинден". "Македонският въпрос е много болезнен, тежък, многостранен въпрос за България. Болката на Балканите ", каза пред БНР дъщерята на авторката – Елица Бъчварова, социолог и антрополог. "Това не е монопол на македонското движение...

публикувано на 22.07.24 в 11:05

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от крепостта „Ряховец“ и в непосредствена близост до депото за отпадъци на железничарския град. По покана на Националния исторически музей горнооряховските археолози ще покажат находките си през годините от..

публикувано на 21.07.24 в 06:36

Гай Анжел спасява хора от удавяне вече 26 години

Яфо дълго време е бил „българската столица на Израел“. Всяко момче е мечтаело да бъде велик футболист в представителния отбор на града - Макаби - Яфо, чийто треньор е бил от „Левски“ - София. Е имало е и такава, чийто поглед е бил вперен в синьото море, ограждащо западната част на града. Сред тях е бил е Гай Анжел, който не веднъж от ранна пролет до..

публикувано на 21.07.24 в 06:09
Живка Милова

Живка Милова учи българчетата на родния им език под звездите на Фамагуста

Какво е да учиш българчета на български език под звездите на Фамагуста, как се пишат новини за българите далеч от родината и как българската държава подкрепя тези две дейности, разказва Живка Милова в разговор с Ася Пенчева. Паралимни е кипърски град в окръг Фамагуста и освен прекрасните плажове и луксозни хотели, има и българско..

публикувано на 21.07.24 в 05:54
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09