Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Иван Митев: Отлагането на плановете за въглищните региони е логичният изход

| Интервю
ТЕЦ "Марица Изток - 2"
Снимка: БГНЕС

Според изпълнителния директор на Българската минно-геоложка камара инж. Иван Митев исканото от синдикатите отлагане на приемането на териториалните планове за въглищните региони е логичният изход.

"В зародиша на целия проблем и това, което не е съгласувано по веригата, е тази 2026 г. Нека я махнем тази година. Периодът – 2026 г., е твърде кратък за трансформация на едно предприятие. В рамките на период от 2 години ние не можем да построим и жилищна кооперация, а камо ли да трансформираме цяло предприятие или пък да го ликвидираме. Затова е необходимо чрез Маришкия басейн да гарантираме нашата индустрия", коментира той в интервю за предаването "Хоризонт за вас".

Според него ако отпадне тази година, напрежението ще спадне.

Минерално-суровинната индустрия е изключително важна за икономиката на държавата, категоричен бе инж. Митев. И добави:  

"Ние и без това сме изправени пред сериозни проблеми с международните пазари във връзка с цени, продукция, трети страни, а в един момент да имаме и несигурни базови мощности – това ще изправи пред огромни трудности всички нас, които и без това сме в неравна конкуренция с останалия свят".

"Трябва да имаме базови енергии. Основното е, че трябва да запазим нашата конкурентоспособност като икономика", подчерта експертът. По думите му това би трябвало да е и крайната цел на териториалните планове.

"Правителството е в много сложна ситуация. Те трябва да запазят баланса между европейските институции и нашата европейска съпричастност към климата, както и към нашите национални интереси. Трябва да се направят бързи разговори. Трябва да има диалог между отделните страни. Без диалог няма градивни решения".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

57-годишен от Хлябово е задържан за убийството на съпругата си

57-годишен мъж от тополовградското село Хлябово е убил съпругата си, след което е направил опит за самоубийство, съобщават от полицията. Вчера сутринта, в полицията е получен сигнал за инцидент в имот, намиращ се в землището на село Хлябово. На място пристигнали екипи на полицията и Спешна медицинска помощ, които са открили мъж, който бил..

публикувано на 04.06.24 в 10:53
Мартин Божанов - Нотариуса

Липса на кворум провали заседанието на Съдийската колегия, посветено на доклад за Нотариуса

Заради липса на кворум пропадна заседанието на Съдийската колегия, на което трябваше да бъде приет доклад за работата на специалната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около разстреляния в края на януари Мартин Божанов, по прякор Нотариуса. Съдийската колегия ще обсъди утре..

публикувано на 04.06.24 в 10:52

Управляващите в Гърция водят в проучванията преди евровота

В Гърция се очаква управляващите консерватори да спечелят евровота с голяма преднина пред опозицията, сочат прогнозите за нагласата на избирателите. Дни преди евровота в Гърция победителят е ясен - управляващата консервативна партия "Нова демокрация" на премиера Кириакос Мицотакис се очаква да получи около 33% от гласовете в неделя. Това..

публикувано на 04.06.24 в 10:37
Вени Марковски

Вени Марковски за делата срещу Тръмп и Хънтър Байдън: Защо в САЩ може, а у нас - не?

Делата срещу Тръмп и срещу сина на Джо Байдън – Хънтър, показват, че американската правосъдна система не прави разлика. Би трябвало да се замислим защо в Америка може да има такива дела, а в България не само не може, а и няма. Това мнение изрази пред БНР Вени Марковски, който живее в САЩ. Марковски е съосновател на "Интернет общество"...

публикувано на 04.06.24 в 10:31

Barclays: 87% от британците са притеснени от ръста на битовите сметки

Във Великобритания ръстът на потребителските разходи е най-слабият от повече от три години, тъй като по-високите общински данъци и нарастващите цени за броудбанд и мобилни телефони изяждат бюджетите на домакинствата, се казва в доклад на водеща банка.  Последният месечен преглед на дейността по кредитни и дебитни карти от банката Barclays..

публикувано на 04.06.24 в 10:30

Инспекцията по труда във Велико Търново установи близо 3000 нарушения от началото на годината

Близо 3000 нарушения е установила Инспекцията по труда във Велико Търново за първите пет месеца от годината. Забавените заплати са над 330 хиляди лева.   Две компании в региона са забавили изплащането на възнагражденията на своите работници и служители. След проверките на Инспекцията по труда и дадените предписания хората са започнали..

публикувано на 04.06.24 в 10:28

Къде в Европа животът е най-хубав "тук и сега"?

Нидерландия е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по благосъстояние "тук и сега". Швеция е с най-висок резултат сред 27-те страни членки на ЕС, а на последно място е Хърватия, съобщава БТА. Доклад на Статистическата служба на Нидерландия се фокусира върху сравненията между страните от ЕС в навечерието на предстоящите избори за Европейски..

публикувано на 04.06.24 в 10:10