Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселина Седларска за думите и живота като тълковен речник

| Интервю
3
Снимка: Ciela.com

Няколко сюжета не ми даваха мира и напираха да бъдат написани, ходеха ми по нервите, но като написах всички разкази в сборника, видях, че те общуват помежду си по друга формула, представяща как животът ни обяснява думите и как ние обясняваме думите на живота.

Това каза пред БНР Веселина Седларска при представянето на новата си книга "Животът е тълковен речник", която е имала работно заглавие "Разкази на нервна почва".

Тази книга е за сърцата и думите, които ги възвисяват, но понякога ги и подлъгват. За живота в неговото многообразие, за пъстротата и противоречията на човешките души. В 23 разказа Веселина Седларска е събрала толкова много, че сякаш е написала наистина цял тълковен речник, който може да се ползва за ориентир по кривите пътеки на душата.

Но това не е речник със сухи дефиниции. Защото животът не е точна наука – той се изучава с преживявания и съпреживявания. Това е речник, в който значенията са обяснени с истории, с обикновени и необикновени герои, с копнежи, недоразумения, смешни, абсурдни и делнични случки, с мечти. В някои от тези истории думите ни подвеждат и повеждат по нови пътеки, отвъд сивата реалност, където това, в което вярваме, ни дава повече от това, което е около нас.

"Животът е тълковен речник" e сборник с 23 разказа в духа на "Гладни сърца" и "България за начинаещи".

"Не ме привличат случките, свързани с медии, вече. Привлича ме нещо друго. Ние не забелязваме, докато сме млади и живеем бързо, как животът чертае някакви кръгове. Как нещо, което е започнало в детството или преди 10 години, в един момент продължава, защото това, че е приключило, не означава, че е свършило. ... И в един момент нещо щраква в слънчевия сплит и разбираш, че този кръг се затвори. Онова, което започна там, някога, едва сега се затвори, сега приключи. Това е едно много тихичко щракване и се чува с възрастта. Там е урокът, в тази точка", разказа журналистката и писателка.  

Има в нас едно място, което знае всичко, ако останем насаме и започнем да се слушаме, то ще ни каже кое е важното, смята Веселина Седларска, която определи себе си като разказвачка, защото във всеки неин разказ има истински елемент.

"Журналистиката ми помага, но не изкупва вината си за това, че не помага на обществото ни в момента. Какво значение има, че помага на мен за някаква книга, след като не изпълнява нейното призвание да бъде кучето пазач на обществото. Много ми е мъчно, че с моята професия се случиха такива неща", сподели тя.  

Интервюто на Людмила Железова с Веселина Седларска в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Салон на изкуствата

Деца от 140-о СУ "Иван Богоров" ще участват в концерт-спектакъл от Салона на изкуствата

Тази вечер (14 май) деца от 140-о средно училище "Иван Богоров" ще участват в концерт-спектакъл от Салона на изкуствата, който се провежда в НДК.  За трета поредна година успяваме да направим самостоятелен концерт на училището в зала 1 на НДК, разказа пред БНР Марио Гергинов, зам.-директор.  "Представяме музикално-танцови произведения от..

публикувано на 14.05.24 в 12:52

Пети фестивал на българската култура в Чикаго

В Чикаго завърши Петият фестивал на българската култура. Организатори на проявата са Конфедерация на бълг. културни организации и дейци в чужбина и Културен център "Българика" - Чикаго. Фестивалът се провежда на всеки две години от 2015 г. насам. Той е част от майските културни тържества, посветени на 24 май. Целта е да се съхранява и..

публикувано на 13.05.24 в 10:38
Брайън Мей

Концерт в Братислава събира Жан-Мишел Жар и Брайън Мей

В Братислава пионерът на електронната музика Жан-Мишел Жар и китаристът на рок групата "Куин" и Брайън Мей ще вземат участие днес в безплатен концерт, с който ще бъде открит Фестивал на науката и изкуствата. На фона на мост във формата на НЛО над река Дунав в словашката столица, шоуто под наслов "Мост от бъдещето" ще постави началото на фестивала..

публикувано на 12.05.24 в 08:32

Националният фолклорен фестивал "Люлякова ръченица" ще се проведе в Ловеч

В Ловеч днес ще се състои седмото издание на Националния фолклорен фестивал „Люлякова ръченица“. Той се организира от местното читалище „Зорница 2010 г. – Нено Щрегарски“ като е продължение на Люляковите празници в Ловеч. Във фестивала ще участват над 400 танцьори от 16 колектива от цялата страна. Като част от фестивала е и откритата в..

публикувано на 12.05.24 в 07:00

С Европейска нощ на музеите и галериите започна програмата за празника на Плевен

В Плевен с инициативата Европейска нощ на музеите и галериите започна програмата за отбелязване празника на града - 15 май. Тази нощ беше по-различна в Плевен – всички музеи и галерии отвориха врати, за да покажат интересни изложби, посветени на Европейската нощ на музеите и галериите. Така символично започнаха и поредицата от..

публикувано на 12.05.24 в 06:20

Д-р Делян Георгиев връчи специалната награда на художника Бранимир Цаков

Бранимир Цаков е тазгодишният носител на голямата награда на кмета на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев. Авторитетно жури от Съюза на българските художници номинира пет творби, една от които бе “Пристанище” и бе откупена от кмета. 29-та традиционна изложба на художниците от район „Изгрев“ под патронажа на кмета бе открита официално. Събитието..

публикувано на 12.05.24 в 07:30

Румяна Пелова доказва неустоимо таланта си

Румяна Пелова от Перник е талантлива поетеса и писателка, която нашумя по-късно, но доказа неустоимо таланта си. Стихосбирката "Стихове с вкус на горчиви кайсиеви ядки" е събрала блестящи стихове след надмогване на тежка болест отстрана на авторката и завръщане към живота. Тържеството на духа, на любовта, на лириката е факт. Едно преосмисляне..

публикувано на 12.05.24 в 05:25