Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барбара Тот: Все още сме разделени между "Осанна" и "Разпни Го"

Ще се завърне ли Себастиян Курц?

Курт Лангбайн: След оставката му личи, че се стреми към политическа власт. Има ментор, който харчи много пари

| Анализ
Себастиян Курц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Малко личности са успели за толкова кратко време да завладеят цяла Австрия, да доминират новинарските емисии и вестникарските заглавия, да предизвикват ожесточен дебат... и да поляризират. Колкото бързо изгря звездата на Себастиан Курц, толкова бързо и залезе. Или пък още не? Политическата кариера на бившия канцлер приключи - засега - в хода на разследванията на аферата "Ибиса", които разкриха дългата ръка на Курц и неговите приближени в скандална политическа корупция за превземане на най-големия австрийски всекидневник срещу партийни субсидии от руски олигарх. Днес 37-годишният Курц е в частния бизнес, но малцина му вярват, че не се готви да се завърне в политиката.

Миналия месец той се завърна. Поне на екраните. На политиката - казва - е обърнал гръб, завинаги. За Себастиан Курц - падналата звезда на австрийските консерватори - в австрийските кина през септември се завъртяха едновременно не един, а два документални филма. И в алпийската република не спират да говорят за бившия канцлер, докато той очаква съдебен процес по обвинения в лъжесвидетелстване.

"Проект 'площад Балхаус' - възход и падение на Себастиян Курц." Така е нарекъл 90-минутния си филм режисьорът Курт Лангбайн. Документалната лента разказва историята на една професионално изработена и успешно изпълнена маневра за влизането на един млад и напорист политик във властта и изкачването му до най-високото стъпало. На площад "Балхаус" във Виена се намира канцлерството, от където Курц - за кратко, но запомнящо се - ръководеше австрийското правителство като най-младият премиер в Европа.  

"Имах амбицията да разкажа нещо ново за Себастиян Курц, но така и не успях да го убедя да ни даде интервю. Затова построих филма върху огромното количество архивни записи в опит да разкажа как е функционирала системата "Курц". Да разкажа колко безцеремонно, безсрамно и лицемерно е било всичко. Да разкажа как всички гледахме отстрани и не направихме нищо.

Целта ми беше да стъпя на познатото и да предизвикам у публиката отрезвителен ефект. Както разбрах на премиерата на филма, а при следващите прожекции, май съм успял. Зрители ми казаха: "Във филма няма нищо ново, но едва сега разбирам, как са се случвали нещата." Никой тогава не си е представял, че всъщност става дума за изпипан в детайли план."

Това, за което разказва авторът Курт Лангбайн, е стилът на управление и на комуникация с медиите, наложен от Себастиян Курц и неговите приближени "преторианци", както той сам нарича екипа си. Message-Control е краткото описание на стила Курц - контролирано спускане на информация първо, а често и само към приятелски медии и журналисти. Включително на манипулирани социологически данни, които да създадат определени настроения, а след това да се превърнат в бюлетини в урната за определена партия и политик. В случая - за консервативната "Народна партия" и нейното амбициозно дете-чудо Себастиян Курц, който приближи традиционната консервативна партия до националистите и наложи в Австрия управление със силен авторитарен оттенък.

Себастиян Курц влиза в политиката през 2010 година, на капака на сексимобила - огромен американски джип, с който спечели сърцата на младите. Скоро след това, на едва 24 години, става главен секретар, на 27 - външен министър, председател на "Народната партия" и на 31 - канцлер. Пътят до най-високото стъпало, оказва се, е старателно планиран. Системата Курц предвижда тотално изземане на властта, концентрирана в ръцете на малцина доверени. Медиите първоначално са скептични, но скоро упоени от "преторианците". Всичко върви по план… до аферата "Ибиса", която доведе до оставката на младия канцлер през 2021 година. В хода на разследванията на скандалната афера за политическото влияние върху медиите наяве излязоха чатове между Курц и негови приближени, от които става ясно, как управлява канцлерът.

"Когато за първи път прочетох първите изтекли смс-и и разменени съобщения, не можех да повярвам на очите си. Отдавна съм в бизнеса и знам много добре, че политиката е мръсна работа. Но толкова безсрамно и безцеремонно да рушиш устоите на една партия с единствената цел да се облагодетелстваш, наистина ме шокира."

Това е първата червена лампичка в главата на режисьора Курт Лангбайн - млад, добре изглеждащ популист, който идва на власт и се радва на огромно одобрение.

"Според моите разбирания е изключително тревожно, че нямаше бурна реакция на гражданското общество. Дори сега, след премиерата на филма, чувам упреци: "Ама какво искате, той беше успешен политик!" Що за успех е това? Смисълът на политиката е да съграждаш, да допринасяш за общото благо. Вместо това Курц всяваше страх и разделение в обществото, само и само да може след това да се представи като спасителя от бежанската напаст. Тревожи ме слабостта на медиите и на гражданското общество", признава Лангбайн.

Прави впечатление, че документалният филм не се излъчва по телевизията - вероятно обществената телевизия е логичният избор в този случай. Вместо това лентата се разпространява в кината. Което пък напомня за филмите на Ал Гор и Майкъл Мур в Съединените щати, които също бяха показвани по кината заради силното политическо влияние върху телевизиите там.

"Че ще бъде показван в кината беше ясно от самото начало, защото знаех, че искам да изградя филма като разграждане на модела "Курц", на неговата крайнодясна популистка политика. Филмът в никакъв случай не е портрет на Себастиян Курц. Такъв филм е за кино, защото там публиката съвместно съпреживява случващото се на екрана. Съпреживява разказа за разнищването на системата Курц."

Още през 2017 година разследващата журналистка Барбара Тот разкрива и публикува в седмичника "Фалтер" документи, онагледяващи плана на Курц и неговия екип за систематичното превземане първо на "Народната партия", а след това и на канцлерството. "Планът за преврат в партията, за свалянето на тогавашния лидер, като увертюра към канцлерството на площад Балхаус е изключително професионално изготвен", казва Тот.

"Един от първите законопроекти на Курц като канцлер беше ограничаването, или подчиняването на министерските служители чрез необичайно големи правомощия на техните началници, главните секретари в министерствата. За австрийската държавна администрация това беше нещо нечувано, защото овластените от Курц секретари са политически лица. Така че той от самото начало е знаел много добре какво прави и какво иска да постигне - пълен контрол."

Така, стъпка по стъпка се подкопава демокрацията в името на краткосрочни дивиденти, оставяйки след себе си разбито гражданско общество и медийна среда, коментира Барбара Тот. Режисьорът Курт Лангбайн също не съзира зад поведението на Себастиян Курц и екипа му политическа идеология, а единствено лична изгода.

"Себастиян Курц винаги се е криел зад някаква маска. Сменяше маските според рейтинга, но винаги оставаше скрит. Никога не показа истинското си лице. Не съм сигурен, че успях да вникна напълно в начина му на мислене. Изгледах сигурно над 100 часа с негови интервюта и речи, но така и не видях истинското му лице.

Има една смешно-тъжна история, която ми разказаха свидетели - как Курц е заплашил, че няма да участва в голям политически форум, ако организаторите не подсигурят отделна хотелска стая за неговия визажист."

Днес Себастиян Курц e изправен пред много по-сериозни проблеми. Срещу него австрийската прокуратура повдигна обвинения в лъжесвиделстване пред анкетната парламентарна комисия, която разследва аферата "Ибиса". Очаква се процесът скоро да започне, а Курц може да получи присъда от до три години лишаване от свобода.

Бившият австрийски канцлер далеч не е единственият политически лидер, прекрачил границата и принуден да се изправи пред съда. Списъкът е дълъг, но най-нашумелите примери в момента са Доналд Тръмп и Бенямин Нетаняху. Журналистката Барбата Тот открива много показателна прилика:

"Повтаря се позната схема: Когато популисти вземат властта, първата им работа е да разберат докъде се простират границите на правовата държава. Основната мишена, разбира се, е правосъдието, но също и медиите. Те са имунната система на демокрацията.

Но ако все пак се окажат изправени пред съд, с повдигнати обвинения от прокуратурата, тогава сработва друга схема - винаги успяват да обърнат нещата в своя полза, представяйки се за жертва на надхвърлил правомощията си прокурор или на политически подкупен съдия. Имам чувството, че Себастиян Курц иска да се изкара жертва на една самозабравила се прокуратура. В този смисъл излизането на другия филм, "Курц - филмът", в навечерието на съдебния процес не е случайно."

Барбара Тот говори за втория документален филм, посветен на бившия канцлер, вероятно сниман набързо и пуснат в кината две седмици преди критичния "Проект 'площад Балхаус'". Добронамереният "Курц - филмът" разказва за успешната кариера на детето-чудо на австрийската политика, но си спестява аферите, скандалите и разследванията. За разлика от критичната лента, финансирана чрез субсидии от различни държавни културни фондове, откъде са парите за добронамерения филм не е напълно ясно. Но пък в биографичната лента с интервюта участват всички събеседници, които са отказали участие във филма на Курт Лангбайн. "Получих 27 отказа, включително от Курц. Повечето от отказалите може да видите в другия филм", разказва режисьорът. А на премиерата на другия филм се появява и самият главен герой.

"Всеки филмов творец има право на мнение и аз уважавам това. Но мисля, че повечето автори се опитват да представят обективна картина. В случая с Лангбайн това не е така и затова не му дадох интервю. И за другия филм бях скептично настроен, но мисля, че все пак е дадена думата и на двете страни", отбелязва Курц.

"Нито в средите на консервативната "Народна партия" на Себастиян Курц, нито в австрийското общество има единодушно мнение за ерата Курц. Все още сме разделени между "Осанна" и "Разпни Го". Аз съм и историк и знам, че такива катаклизми искат своето време, за да бъдат оценени", смята Барбара Тот. Две години след като напусна политиката Себастиян Курц продължава да поляризира. Отворен остава и големият въпрос: ще се върне ли детето-чудо в политиката? Той е категоричен:

"Не, със сигурност не."

Бившият австрийски канцлер Себастиян Курц и унгарският премиер Виктор Орбан в Будапеща, 21 август 2023 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Режисьорът на критичния филм за Курц, Курт Лангбайн, също е категоричен:

"Кой сериозен мениджър би се показвал демонстративно с шейха на Саудитска Арабия и би се снимал в Будапеща с Виктор Орбан пред австрийското знаме, ако няма политически амбиции? От цялото поведение на Себастиян Курц след оставката му личи, че е човек, който се стреми към политическа власт. Нещо повече - има ментор, който харчи много пари.

Много е показателно, че Курц веднага започна работа при Петер Тил, едър търговец на шпионска техника със съмнителни за демократ като мен политически възгледи. "Кажи ми кои са приятелите ти, за да ти кажа кой си."

Затова мисля, че Курц ще се опита да се върне на власт. Няма да му е лесно да се върне като председател на партия, но защо не на някакъв пост в ЕС? До няколко години ще знаем повече."

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02

Генералният директор на БНР Милен Митев получи отличие от медийната компания "К и П Адвъртайзинг"

Генералният директор на БНР Милен Митев получи награда от медийната компания "К и П Адвъртайзинг", която представи списанието "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". "Нашата медия издава две списания - "Дестинация България" и "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". В първото издание се стараем в туризма да покажем всичко..

публикувано на 28.04.24 в 06:54

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Как районен кмет опита да заглуши Орбан и Фараж в Брюксел

Удивителен сюжет за политически племена, културни пропасти и несвобода на словото се разгърна в Брюксел преди броени дни. Бях там, когато разбрах, че районен кмет с името Емир Кир е изпратил полиция, за да спре против всякакви правила и закони една напълно легитимна и доста престижна годишна конференция на национални консерватори, включваща..

публикувано на 27.04.24 в 13:55

Грузия между ЕС и Русия. На дневен ред е закон за чуждестранното влияние

Близо четири пети от грузинците се стремят към евроинтеграция на страната им. Управлява ги обаче партия, която уж следва тази воля на народа, но с действията си, и то последователни, тласка Грузия към Русия. Партията "Грузинска мечта" прокара миналата седмица на първо четене в парламента закон, задължаващ всички организации, повече от 20 процента..

публикувано на 27.04.24 в 11:48

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50