Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Куманов: Безобразно се прахосват европейски средства за купчина непотребна хартия

| Интервю
Димитър Куманов
Снимка: Ани Петрова

ЕК призова България, Кипър, Ирландия, Испания, Малта, Португалия, Словакия и Словения да финализират прегледа на своите планове за управление на водите, както и плановете за управление на риска от наводнения.

Срокът за това изтича след месец. Плановете трябва да се докладват на всеки 6 години.

Тези планове потънаха до дъното. Планът за риска от наводнения закъснява вече 2 години, а за управление на водите закъснението е 3 години, коментира пред БНР инж. Димитър Куманов от Сдружение "Балканка".

Сега България може да отиде на съд заради закъснението, но по всяка вероятност ще се размине заради бавната процедура, дотогава ще ги напишат, посочи той.

Куманов отправи критики към МОСВ, което е сключило договор със Световната банка за написването на плановете, макар да имаме капацитет сами да си ги напишем. Сред хората, които реално участват от името на Световната банка, има служители на басейновите дирекции, както и преподаватели от хидрофакултета на УАСГ, допълни Куманов.

"Можеха да си пишат плановете, без парите да минават през Световната банка."

Дотук за двата плана са дадени 35 милиона лева европейски пари. Сега министърът на околната среда и водите им отпуска допълнителни 7 милиона по ОП "Околна среда", поясни още Димитър Куманов и попита как за нещо платено, което закъснява като изпълнение, сега ще се плаща още.

Ще информираме европейския прокурор за "това безобразно прахосване на европейски средства", съобщи той.

"Освен закъснението, по-лошото е, че качеството на тези доклади е 0", каза Куманов, като се позова на публикуван междинен преглед на значимите проблеми в управлението на водите.

Той определи документацията по темата като "купчина непотребна хартия" и подчерта, че най-важните проблеми не са отразени.

"Когато в междинния преглед не си описал някой проблем, това нарочно не е направено, впоследствие в самия план няма нужда да сложиш мерки за справяне с този проблем."

Крайният срок на приложение на тези планове е 2027 година, заяви Димитър Куманов в предаването "Хоризонт до обед".

Във връзка с климатичните промени трябва да се направят нови хидравлични проверки на мостовете в България, категоричен е инж. Куманов.

Сред сериозните проблеми експертът очерта пресъхналите и отровени реки, кражбата на вода, както и на баластра от речните корита, което по думите му се е превърнало "в национален спорт".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Натали Петрова-директор на фестивала

Най-добрите и наградени филми от Международния кинофестивал на планинарското и екстремно кино ще бъдат представени в Банско

25, 26 и 27 юли най-добрите и наградени филми от Международния кинофестивал на планинарското и екстремно кино ще бъдат представени в Банско. "Ще представим 11 ленти от 10 държави - България, Великобритания, САЩ, Исландия, Франция, Австрия, Италия, Полша, Канада и Словакия. Един филмов маратон от три вечери. Началото на прожекциите е 21 часа...

публикувано на 21.07.24 в 06:20
Цанко Керанов, Румяна Фичева и Антон Станчев

580 км са туристическите маршрути в Национален парк "Централен Балкан"

"Чрез наши ние контролираме движението , проверяват се МПС дали имат разрешително, ако нямат такова се съставя акт и глобата е около 100 лева, каза БНР Цанко Керанов, началник отдел Контрол и охрана на Национален парк Централен Балкан. Според Керанов по-често се правят еднодневни или три дневни преходи , като днешните туристи наистина обичат..

публикувано на 15.07.24 в 09:42

Как да бъде спасен зоопарка в Благоевград чрез виртуална реалност?

Как изживяването и емоциите от посещението в зоопарк или в горски територии , обособени като центрове за защитени видове животни, да продължи до безкрай? Такава възможност дава развитието на дигиталните технологии чрез приложения и апликации, познати като образование във виртуална или добавена реалност . И ако в световен мащаб тези..

публикувано на 13.07.24 в 10:05
Снимката е илюстративна

Мариана Родер и нейната малка хижа в планината

Да поддържаш хижа и обслужваш посетителите изисква особено отношение, както към природата, така и към хората, които обичат да прекарват време в планината. Това занимание, обаче представлява на практика почти денонощен труд. Какво означава да работиш като хижар и то не къде да е, а в Швейцария?   " В Швейцария е много трудно да станеш хижар , това е..

публикувано на 13.07.24 в 09:35
Ели Иванова

"52 исторически разходки из България" - 52 уикенда история сред природата

"52 исторически разходки из България" се казва новата книга на блогър - пътешественика Ели Иванова , създател на блога "Друми в думи".  Чрез нея авторката дава заявка да ни отведе до крепости, манастири, скални светилища и места, свързани със старата и по-новата история на земите ни. "Тази пета моя книга се различава от предишните по..

публикувано на 10.07.24 в 09:28

"Пътувай с Хоризонт" в сърцето на Родопите

В горещите летни дни, алтернативата е планинският туризъм. "Пътувай с Хоризонт" тръгва на разходка в сърцето на Родопите, сред тишината и спокойствието на балкана, на 1200 метра надморска височина. В село Момчиловци срещаме гостоприемни домакини, свикнали да посрещат гости още от 90-те години на миналия век, когато селото се превръща в едно от..

публикувано на 07.07.24 в 14:49

Вършец - най-старият балнеолечебен курорт в България

Вършец е най-старият балнеолечебен курорт в България, известен с топлата си минерална вода и мек планински климат. Първата държавна минерална баня е построена през 1990 г.  Градът възниква около минерални извори и неговата история е свързана с балнеолечението за това свидетелстват откритите развалини от римски бани.  Град Вършец е разположен в..

публикувано на 07.07.24 в 10:10