Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциацията на прокурорите в Испания иска оставката на главния прокурор заради "пасивност"

Алваро Гарсия Ортис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Асоциацията на прокурорите в Испания призова за оставката на главния прокурор Алваро Гарсия Ортис заради неговата пасивност по отношение на подготвяния Закон за амнистия на каталунските сепаратисти. Той бе договорен между премиера Педро Санчес, регионалния премиер на Каталуния Пере Арагонес и избягалия в Белгия Карес Пучдемон.

Официалната формулировка за исканата оставка на главния прокурор според колегите му е "неговата пасивност в защитата на върховенството на закона, ефективното разделение на властите и независимостта на прокуратурата" в контекста на спорния Закон за амнистия. Изявлението бе направено на XXVI конгрес на Асоциацията в Кадис, където прокурорите изразиха своето "категорично отхвърляне на амнистията и концепцията за съдебна война“ съдържаща се в споразумението между партията на социалистите и „Заедно за Каталуния“.

"Одобряването на амнистията би означавало нарушаване на върховенството на закона и на задълженията на Испания пред Европейския съюз", предупредиха прокурорите, които подчертаха своя "ангажимент към Конституцията" и призоваха всички държавни служители да го спазват. Това се случва в момент, когато в редица испански градове се провеждат многохилядни протести срещу закона. В Мадрид в събота вечерта за девети пореден ден се събраха около 1 700 души пред централата на социалистите. Те скандираха „Санчес и Пучдемон в затвора“ и носеха плакати с надпис "Изборни измами, незаконно правителство", намеквайки, че премиер трябва да е спечелилият последните парламентарни избори Алберто Фейхоо, а не Санчес.

При опит да преминат огражденията пред централата на социалистите полицаите са използвали сълзотворен газ и гумени куршуми , за да разпръснат тълпата. Арестувани са 14 души, трима от които непълнолетни. Ранени са 6-ма - трима протестиращи и трима полицаи. По-късно органите на реда разтуриха и палатковия лагер, който беше издигнат незаконно пред Конгреса в знак на протест срещу предстоящите дебати за кандидатурата на Санчес за втори премиерски мандат.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руска самоходна 122-милиметрова ракетна установка БМ-21 `Град` стреля в близост до бойната линия край Соледар, Донецка област, Украйна, 13 август 2024 г.

Русия и Украйна водят преговори за размяна на пленници

Въпреки напредъка на украинската армия в руската Курска област натискът на фронта в Донбас не отслабва. Според различни медийни публикации Русия и Украйна водят преговори за размяна на пленници. Съединените щати обявиха нов пакет помощ за Украйна. Украинският военен говорител Дмитро Лихови заяви, че Русия е прехвърлила военни части от..

публикувано на 15.08.24 в 15:17

Във В. Търново почетоха паметта на д-р Стефан Черкезов в Деня на спасението

Медиците от великотърновската болница почетоха паметта на своя патрон д-р Стефан Черкезов в Деня на спасението и 61-а години след неговата гибел, спасявайки 47 пътници от горящ автобус. С едноминутно мълчание и вой на сирена от линейка великотърновските медици се преклониха пред подвига на д-р Стефан Черкезов. Отбелязваме Деня на спасението - в..

публикувано на 15.08.24 в 15:16

Патриарх Даниил благослови кюстендилци и гости на града за Успение Богородично

Патриарх Даниил благослови Кюстендил и гостите на града за Голяма Богородица. След като оглави патриаршеската литургия в централния храм "Успение Богородично", продължила близо три часа, Негово светейшество освети и обредните пити и хлябове на празника Панагия - Въздигане на хляба, който вървеше паралелно пред входа на черквата.  В..

публикувано на 15.08.24 в 14:44

Преговори в Доха за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

В катарската столица Доха започнаха преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа.  Очаква се ръководителят на разузнаването на Израел да се присъедини към колегите си от САЩ и Египет и министър-председателя на Катар.  Без участие на "Хамас" в насрочените за утре в Катар преговори за прекратяване на огъня в Газа Радикалната..

публикувано на 15.08.24 в 14:33
Мира Майер

Мира Майер: Надявам се да има споразумение и да бъдат пуснати 33 заложници

Искрено се надявам, че днес ще се стигне до някакво споразумение поне за първата фаза. Може да останат детайли, може да се спори, включително и за кои палестински затворници да се наложи вето, защото са с няколко терористични акции на територията на Израел. Това оптимистично очакване сподели в интервю пред БНР доц. мира Майер от Израел,..

публикувано на 15.08.24 в 14:22

Как се справят плевенчани с водния режим?

Продължилата суша е основната причина за липсата на вода и въведения режим в Плевен. От години се търсят решения за подобряване на водоснабдяването. Как тече обаче животът, докато се намерят? Официално в Плевен и 22 населени места е въведен режим на водата . Как се справят плевенчани с водния режим? В община Плевен е въведен..

публикувано на 15.08.24 в 14:09

Изключително натоварено е движението в района на ГКПП "Дунав мост"

Изключително натоварено е движението на леки и товарни автомобили в района на граничния пункт Дунав мост и времето за изчакване е близо два часа от румънска страна. Причината е в увеличения туристически поток заради четирите почивни дни в северната ни съседка. Въпреки че е въведен облекчен режим на преминаване на границата, опашката от..

публикувано на 15.08.24 в 13:59