Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нидерландия ще се позиционира по-консервативно на европейската сцена при управление на Вилдерс"

Проф. Антоанета Димитрова след изборите в Нидерландия: Ситуацията се влоши и по отношение на българското членство в Шенген

"Герт Вилдерс обяви,че е против снабдяването на Украйна с оръжия"

| Интервю
Проф. Антоанета Димитрова
Снимка: Ани Петрова
Партията на свободата на крайнодесния политик Герт Вилдерс спечели парламентираните избори в Нидерландия.

До предсрочния вот се стигна, след като по-рано през годината досегашният премиер Марк Рюте подаде оставка заради "непреодолими" различия в управленската коалиция относно контрола върху миграцията.

Вилдерс спечели 37 от общо 150 места в парламента.

Този резултат се изживява в Нидерландия като земетресение, обясни пред БНР проф. Антоанета Димитрова, политологот Университета в Лайден.

Тя отбеляза, че този резултат ще рефлектира и върху надеждите за приемане в Шенген на българското правителство.

"Те ще бъдат много по-скромни. Най-добрият шанс за българското правителство е да се опита да сложи всички карти на гласуването през декември и на одобряване на българското членство преди смяната на правителството в Нидерландия. Въпросът е доколко Рюте и съратниците му ще искат да рискуват останалия си политически капитал в един парламент, който не е дрюжелюбен към каузата на България и Румъния. Ситуацията се влоши и по отношение на българското членство в Шенген. Служебното правителство на Рюте обаче не е определило темите, по които ще взима решения и е възможно през някоя задна вратичка да се постигне компромис по това решение". 

Проф. Димитрова обясни и какви са факторите, довели до победа на Вилдерс.

"Той води една много успешна кампания. 

Има обаче и други фактори, които също допринесоха за успеха му и не се дължат на самия него. Партията, доскоро водена от Марк Рюте – либералите, отвори вратата за сътрудничество с партията на Вилдерс, като казаха ,че не изключват сътрудничество и коалиция.

Много от гласоподавателите, които преди гласуваха за малки партии в спектъра в дясно, този път гласуваха за Вилдерс, защото се създаде впечатление в общественото пространство, че този път той може да влезе в управлението.

Партията на Рюте направи водеща темата за миграцията и бежанците, която пасва много по-добре на Вилдерс. Тя е основна за него. Така те го подпомогнаха неговата кампания". 

Победата на Вилдерс не може да се отдаде на антиевропрейски или антимюсюлмански настроения, обясни проф. Димитрова

"Гражданите са недоволни от всички управлявали до момента партии. Причина е в невъзможността им да разрешат няколко важни структурни проблема – жилищната криза, проблемите с бежанците, кризата в здравеопазването и земеделието". 

Знаците от първите политически сили са противоречиви, но формирането на правителство този път ще бъде изключително трудно и сложно, прогнозира още тя. 

"Ако иска да държи лично властта, Вилдерс ще трябва да се откаже от намеренията си да забрани Корана, джамиите и мюсюлманските училища. Той вече заяви, че ще управлява съгласно Конституцията и правовата държава. Формирането на училища на религиозна основа е основно конституционно положение. Вилдерс вероятно ще трябва да се откаже и от идеята за пълното спиране на приема на бежанци. 

Обществените настроения в Нидерландия не са за излизане от ЕС. Той е опитен политик и е видял това".

Ако другите партии формират коалиция без Вилдерс, като се има предвид голямата преднина, която партията му има, гражданите биха го възприели като пренебрегване на демократичните принципи, обясни тя. 

"Ако коалиционните преговори обаче се проточат, а Вилдерс се прояви като по-малко склонен на компромис, отколкото изглеждаше през последните месеци, всякакви сценарии са възможни. 

Много от партиите ще бъдат изключени по естествен начин от преговорите за съставяне на правителство. Може би този процес ще бъде по-кратък, отклокото очакваме". 

Нидерландия ще се позиционира по-консервативно на европейската сцена при управление на Вилдерс, прогнозира експертът.

"Прогламата на партията му обаче идентифицира Русия като агресор в Украйна. Най-сериозните страхове, че Виледрс ще се позиционира като приятел на Русия, поне официално не би трябвало да се сбъднат. Но той обяви също, че е против снабдяването на Украйна с оръжия.

Отношението на Нидерландия към разширяване на ЕС със сигурност ще бъде по-негативно, както и за всякакви сопразумения по отношение на бежанци. Той заяви ,че ще постави Нидерландия на първо място, какво и да означава това". 

Цялото интервю на Деян Йотов с проф. Антоанета Димитрова може да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме по-сложен пожар, който се намира в трудно достъпен терен, като основно гори борова гора. Имаме изпратени..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват гръмотевични бури, дъжд в следобедните часове и градушки. "Продължителна е горещата вълна, утре е..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тя снабдява с оръжия, включително ракети и дронове, бунтовниците хуси в..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21