Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Много е удовлетворяващо, когато успеем да помогнем", единодушни са специалистите, които се радват и на малките постижения

"Всеки е ценен и уникален, има бъдеще и надежда" - мисията да помагаш на деца с увреждания

В центрове за дневна грижа в столичния квартал "Надежда" децата срещат топлина и подкрепа, а родителите получават глътка въздух

| Репортаж
Снимка: Дневен център Усмивка

"Тя е много доволна от посещенията си в центъра. Идва с желание, с радост, с нетърпение. Научава нови неща, среща се с деца, забавлява се и се развива. Приеха я много добре, топло отношение, работят с нея. За времето, в което живеем, за нас, родителите, е малка глътка въздух", споделя в предаването "Рано в неделя" Милка Пехливанова, родител на дете, което посещава дневния център за деца с увреждания "Усмивка" в столичния квартал "Надежда".

"Работим с тях ежедневно. Получават различни видове терапия. Работим според възможностите и потребностите на всяко от децата – индивидуално и групово, и се радваме на всеки постигнат резултат, дори на малкия. Нашата задача е да намерим това, което може да направи и да е неговият резултат и постижение", разказва рехабилитаторът Здравко Терзиев. 

"За тях е вероятно приключение и интерес. Всички искат да получат внимание, любов при работата. Имат доверие – децата го илюстрират най-лесно и първично, с усмивка и желание те търсят дори да се гушнат понякога", допълва специалистът, който вярва, че "всеки е ценен и уникален и има бъдеще и надежда".

"Родителите казват, че са доволни самите деца. Предоставяме им всички условия да се чувстват добре при нас. Гледаме да ги занимаваме с нещата, които ги интересуват. Обслужваме, посрещаме, изпращаме, до следващия ден", описва ежедневието в дневния център помощник-възпитателят Дафинка Илиева.

"Работата е отговорна", признава Александър Гацев, също помощник-възпитател.

Мъж помощник-възпитател в екипа е ценен, защото много от децата са невербални, а когато са по-големи, жените невинаги успяват да се погрижат за тях, подчертава Любов Пенева, директор на два дневни центъра, които се намират в сградата.

Любов Пенева

"Когато са невербални и не са в състояние да изразят своите желания, външно изглеждат ядосани и агресивни, което не отговаря на истината. Поведението им е предизвикателно и един мъж в екипа е от голяма помощ."

В другия дневен център - за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства "Детски свят", се занимават с деца с ТЕЛК от 50 до 89%, които са с по-леки увреждания и резултатите при тях са най-видими, пояснява директорът.

"Подредихме голям пъзел. Тя го подреди почти сама, даже ми даваше кое парче къде да слагам. Наистина е много добра в реденето на пъзели", показва психологът от центъра Красимира Комнева направеното с едно от децата и обобщава:

"Наистина е много удовлетворяващо, когато успеем да помогнем."

Здравко Терзиев по време на терапевтична сесия с едно от децата

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
Снимки: Дневен център "Усмивка", БНР
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кубчето на Рубик като учител

Между двата рекорда (на човека и машината) протече срещата на Ерньо Рубик с българските му фенове. Разказът му бе провокиран от въпросите. " Много ми харесва, когато видя завършената комбинация по всички страни. Това е най-красивият етап. Постигнали сте целта. Отнема време, но пък аз не съм шампион и не съм тренирал скорост. Бързото..

публикувано на 15.06.24 в 13:30
Доц. Любомир Методиев, доц. Борис Цанков и доц. Дочо Дочев

Трима български учени за тайните на Ледения континент

Още през първи век Птолемей е вярвал, че цялата суша на Земята е разпределена симетрично. Следователно щом има земи на север, то има земя и на юг. В много стари европейски карти тази земя е изобразена хипотетично, а мореплавателите все повече се доближавали до нея.  Южната земя е била открита в началото на 19 век. От тогава тя привлича все..

публикувано на 15.06.24 в 11:09

Клетки върху чип? Да, възможно е!

" Пошегувах се с майка ми след операцията. Първото нещо, което направих, след като се събудих. Исках да знае, че не съм се променил, така че, когато влезе при мен и ми каза: "Здравей, как си, как се чувстваш?", я погледнах и я попитах: "А ти коя си?". Въобще не беше щастлива! Гледаше към лекарите с изражението: "Моля ви се някой да обясни..

публикувано на 13.06.24 в 18:18

Античният фестивал "Орел на Дунава" - разходка по линията на времето

Как са живели хората в античността, какви дрехи са носили, каква е била храната им и всичко свързано с бита? Най-старият фестивал на античното наследство на Балканите - "Орел на Дунава" , дава възможност за разходка в историята. Общините Гулянци и Долна Митрополия обединяват усилия за популяризирането на региона. Тазгодишното, 18-о..

публикувано на 13.06.24 в 07:08

Поколението Z вижда перспективи за развитие в България

Близо 12 000 души са напуснали страната ни през 2023 г., сочат данни на НСИ. От тях 2000 са младежи на възраст между 15 и 24 години , като значително по-голям дял имат момчетата. Същевременно броят на завърналите се български граждани през миналата година е с 5000 души по-висок от броя на заминалите . От общо 17 000 завърнали се българи -..

публикувано на 11.06.24 в 11:35

От сърцето на Родопите: Политиците се изложиха!

Родопският столетник Димитър Кавгазов живее в село Славейно. На 27 септември той ще навърши 100 години, но смята да поживее още. Кръгъл сирак, Димитър някога е бил горски, гледал е овце и крави.  Видял е всичко – и лошо, и хубаво . Въпреки преклонната си възраст, той се отнася отговорно към гласуването – "ръководителите да се сетят, че..

публикувано на 09.06.24 в 10:52

Елена е занемарен град, умира - балканджиите жалят съдбата на града, песимисти са за изборите

Обезлюдяване, проблеми с водоснабдяването на селата, липса на обществен транспорт, закрита железопътна гара, ограничени възможности за здравеопазване. Кой ще реши тези проблеми за малко над 7800 избиратели във възрожденската община Елена – отговорите се очаква да станат ясни на изборите днес, когато в Четвърти многомандатен избирателен район..

публикувано на 09.06.24 в 09:12