Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Донка Ангъчева и приятели с благотворителен концерт във Виена

13
Участниците в концерта "Die Kunst lebt weiter" във Виена
Снимка: Andreas Tischler

На 3 декември забележителната българска пианистка с успешна международна кариера Донка Ангъчева представи първия концерт на живо в рамките на инициативата „Изкуството в Австрия продължава да живее“, създадена от нея под формата на виртуален музикален проект по време на пандемията от Ковид-19 през 2020 г. 

Посланието на тази идея е синтезирано в самото заглавие, а досега Донка Ангъчева е реализирала поредица от впечатляващи онлайн концерти и документални филми, които добиват изключителна популярност в Австрия. Като израз на високо признание за нейната международна кариера и изключително успешна артистична инициатива „Die Kunst lebt weiter“, Донка Ангъчева е удостоена през септември 2023 г. с престижната награда „Business Woman Award“ на австрийското списание „Look“ в категория „Изкуство и култура“.

Бляскавото музикално събитие на 3 декември се състоя под формата на матине в прекрасната, стилна обстановка на зала Kursalon Hübner в центъра на Виена. Галаконцертът бе с благородна кауза – събиране на дарения за организацията „NF Kinder“, която подкрепя лечението на болни деца с диагноза неурофиброматоза. Благотворителното събитие бе отразено в различни издания на австрийската преса, а авторитетният всекидневник „KURIER“ обобщи: „Организираният от Донка Ангьчева концерт-матине бе истинско магическо начало на предколедния сезон!“

За публиката, изпълнила разкошно украсената зала, концертът бе съкровено преживяване, потапяне в атмосферата на коледния дух, вълнуващ досег с възвишения език на музикалното изкуство, чрез който да отворят сърцата си и да откликнат на благотворителната кауза в помощ на болни деца.

Модератор на концерта бе известната журналистка от Австрийската национална телевизия  ORF Тереза Фогл. В афиша на събитието, наред с Донка Ангъчева, фигурираха имената на звездни солисти, сред които се откроиха известната цигуларка Лидия Байч, оперните певци Зоряна Кушплер и Клеменс Унтеррайнер - камерзенгер на Виенската държавна опера, виолончелистката Теодора Митева, цигуларката от Виенска филхармония Екатерина Фролова, кларинетистката Деница Лафчиева, виолистът и диригент Александър Земцов, Джими Чианг, поп певецът Сезър Сампсън и др. Всички те владееха сцената и музицираха с темперамент, а в ефектно подбраната програма прозвучаха творби от Моцарт, Рахманинов, Барток, Де Файя, Вивалди, Маскани, Шостакович, Пиацола, Прокофиев.

Емоционално и съкровено преживяване бе участието в концерта на талантливи деца инструменталисти. Сред изявилите се на престижната сцена бяха Милош Стосиек, Мариам Абузахра, Кай, Лео и Рей Гергови, а специално от България бе поканена младата 15-годишната цигуларка Киара Николова, носителка на многобройни награди от престижни международни конкурси. Тя впечатли публиката със своето чудесно изпълнение на „Румънски народни танци“ от Бела Барток, а след края на концерта сподели вълнуващи думи за първата си изява на виенска сцена, както и за сериозната подготовка за това участие с изключителната цигулкова педагожка Благородна Танева.

В афиша на концерта се открои участието на една звездна музикантска фамилия – известната виртуозна кларинетистка Деница Лафчиева, нейният съпруг - виолистът и диригент Александър Земцов, и техният 10-годишен син Алексис, който направи своя успешен дебют като певец и развълнува публиката, изпълнявайки с ангелски красив глас две коледни песни от Макс Регер и Адолф Адам. 

След края на концерта Донка Ангъчева, Деница Лафчиева и Киара Николова споделиха своите емоции специално за Българското национално радио. Чуйте интервютата в звуковия файл.

   

По публикацията работи: Ирена Гъделева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече трета година фестивалът се провежда в планинския курорт Боровец. Захариев е дългогодишен музикален..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които принадлежат на различни времеви периоди.  Седем жени – дъщери, съпруги, майки, носещи отговорност..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри. Спортни таланти със споделени ценности“. Изключителен успех и престижни награди заслужиха  деца..

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола - гадателка, лечителка, билкарка, която има мисията да помага на хората и иска, и Бог й дава шанса да остави..

публикувано на 21.07.24 в 04:38
Концерт от „Дни на класиката“ в Балчик през 2023 г.

"Дни на класиката" в Балчик ще се проведат за 15-и път

Петнадесетото издание на музикалния фестивал "Дни на класиката" започва на 20 юли, събота , в Балчик.  Тази година в центъра на вниманието е клавирната музика, защото Община Балчик се сдоби с два нови рояла . Средствата за тях бяха събирани в дългогодишна кампания, която започна през 2017 г.  Големият концертен роял пристигна през есента на..

публикувано на 18.07.24 в 17:04
 Проф. Ваня Добрева

Ваня Добрева: Когато човек се докосне до света на Александър Божинов, разбира, че животът е усмивка

Темата за историята като шарж, през живота и творчеството на родоначалника на българската карикатура Александър Божинов представяме в "Нощен хоризонт" с проф. Ваня Добрева . С нея говорим за човека, който положи основите на политическата карикатура в България и остави незаличима следа в историята на нашата култура.  Самият Александър Божинов..

публикувано на 16.07.24 в 12:17

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46