Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Система за електронно правосъдие започва да работи в Кипър

Снимка: БГНЕС

В Кипър от днес започва да действа системата на електронно правосъдие /e-justice/. Тя, заедно с изграждането на електронното правителство и електронното здравеопазване са трите големи реформи, включени в националния План за възстановяване и устойчивост. 

С дигитализацията на съдебната система в Кипър от днес се въвежда пълна електронна регистрация на правните документи на всички етапи от съдебния процес, заяви комисарят по законодателството Луиза Христодулиду-Занету. Внедряването на дългоочакваната информационна система за електронно правосъдие ще сложи край на бюрократичните процедури и ще спестява време в съда, което ще ускори правораздаването и значително ще подобри достъпа до него, каза тя.

От юли 2021 г. в кипърските съдилища работи междинна временна система /i-Justice/ за електронна регистрация и дистанционно подаване на документите. Сега завършва пълният преход на правния сектор към електронна система /e-Justice/. Платформата включва интегриране с различни държавни служби като полицията, прокуратурата, отделите за социални грижи и други, като по този начин се улеснява навременният, точен и автоматизиран обмен на данни и документи.

До 2025 г.ще приключи и преходът към цифрово аудиозаписване на съдебни производства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър ще прилага космически технологии за защита на морската среда

Кипър ще използва космически технологии за защита на морската си среда. Споразумение за сътрудничество в тази област подписаха Кипърската организация за изследване на космоса и Кипърският морски институт. Създадената от тях инфраструктура ще бъде..

публикувано на 06.12.23 в 02:22

Около 350 основни хранителни и битови стоки в "електронната кошница“ на Кипър

Около 350 основни хранителни и битови стоки ще има в "електронната кошница“ в Кипър, която е част от антиинфлационните мерки на правителството в подкрепа на потребителите. Законът за нейното създаване и функциониране влиза в дневния ред за гласуване в..

публикувано на 08.12.23 в 10:45

Кипър е готов за трето и четвърто плащане от Европейския механизъм за възстановяване и устойчивост

Кипър подава днес едновременно исканията за второто и третото плащане на средства от Европейския механизъм за възстановяване и устойчивост, съобщиха от финансовото министерство. Така той се нарежда сред първите десет държави членки на ЕС, достигнали този..

публикувано на 15.12.23 в 05:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС отхвърли предложението за спиране на преговорите за продажба на оборудване от АЕЦ "Белене"

Народното събрание отхвърли предложението на БСП за спиране на преговорите за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене" с дълъг цикъл на производство. Според Драгомир Стойнев реакторите, закупени за Белене, трябва да се ползват за ремонта на 5-ти..

публикувано на 07.08.24 в 18:46

Угасен е пожарът в землището на граничните села Църварица и Илия

Пожарът в землището на граничните села Църварица и Илия е напълно угасен.  Огънят, който пламна в петък на десетина километра от границата със Северна Македония, обхвана около 1000 декара гори, самозасесили се територии, сухи треви, изпепели четири къщи..

публикувано на 07.08.24 в 18:38

Пожарът край Черепово се очаква да бъде локализиран до 19 ч.

До час пожарът край харманлийското село Черепово ще бъде локализиран. Това съобщи зам.-областният управител на Хасково - Митко Петров. "На терен продължават да са 14 и път на пожарната и 2 тежки машини, които, към този момент, не работят, защото..

публикувано на 07.08.24 в 18:19

Тараклийският държавен университет става структура на Русенския университет ''Ангел Кънчев''

Вече има проект за Националната детска болница, а почистването на терена, на който трябва да бъде изградена, върви по-бързо от планираното. Това заяви преди началото на днешното правителствено заседание премиерът Димитър Главчев. Той посочи, че друг..

публикувано на 07.08.24 в 18:08

Овладян е източният фронт на пожара в планината Славянка на наша територия

Източният фронт на пожара в българската територия на планината Славянка е овладян. В Гърция обаче продължават да се възпламеняват огнища, които бързо прехвърлят границата. Горски служител пострада по време на гасенето в биорезервата Алиботуш. Сухо..

публикувано на 07.08.24 в 17:54

Израел нареди на палестинците се евакуират от северната част на Ивицата Газа

Израелските сили издадоха нови заповеди за евакуация на палестинците в северната част на Ивицата Газа. Боевете там продължават, въпреки че Израел се подготвя за очаквано нападение на север от Иран и от проиранската ливанска групировка "Хизбула" след..

публикувано на 07.08.24 в 17:42
Украински военнослужещи стрелят с противотанков гранатомет SPG9 на позиция на фронтовата линия близо до Часив Яр в Донецка област, Украйна, 06 август 2024 г.

Хиляди руснаци бягат от районите на Курска област по границата с Украйна

Хиляди жители на руската Курска област бягат от районите по границата с Украйна, където вчера навлязоха украински войски, съобщава Франс прес. Голяма битка на украинската граница Операцията, за която Киев пази пълно мълчание, се..

публикувано на 07.08.24 в 17:33