Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Неизбежният съюз Берлин – Рим – Москва" Ликов определя комунизма и фашизма за "братя близнаци"

| Интервю
Арх. Йордан Ликов и Лъчезар Тошев за книгата "Неизбежният съюз Берлин – Рим – Москва".
Снимка: Ирина Недева

Паралел със събитията в книгата "Неизбежният съюз Берлин – Рим – Москва" на Александър Ликов и тези в Украйна и България направи внукът на автора -  арх. Йордан Ликов в продължението на интервюто пред БНР.

"Виждаме, че западните демокрации не проявяват достатъчно характер в подкрепата на страна като Украйна, за да може тя да се справи с опасността. Подкрепят я, но не достатъчно", каза арх. Ликов в предаването "Хоризонт до обед".

Книгата "Неизбежният съюз Берлин – Рим – Москва"  е писана през 1937 година от Александър Ликов, под френския псевдоним Габриел Лесли и след повече от 80 години излиза в България.

Заедно с арх. Ликов книгата коментира и Лъчезар Тошев, който открива реалния човек зад френския псевдоним.

Това е първото произведение, което предвижда побратимяването на два диктаторски режима. Книгата е преведена от френски внука на Александър Ликов – арх. Йордан Ликов.

"За съжаление знаехме малко за нашия дядо, който е живял отделно от двамата си сина, единият е моят баща. Живял е около 18 години извън България, така че нямахме достатъчно информация, само устни разкази и то непълни. Нямахме представа, че е писал подобна книга. Случайно през 2019 г., на едно събиране, където присъства Лъчезар Тошев и моят братовчед Чавдар Гюзелев, става дума за книгата и тогава разбирам за нея. Мина време и успяхме да я издадем, и се надявам да намери своята аудитория", разказа арх. Ликов.

Лъчезар Тошев сподели, че е търсил книгата 14 години и "през 2019 г. я намерих на френски".

"Целият процес продължи 28 години и ето,  резултатът е налице", удовлетворен е Тошев.

Александър Ликов е емигрант в Швейцария, ляв човек, социалист, комунист, съпруг на Елисавета Багряна, който 20-те и 30-те години на XX век предвижда нещо, което левите хора не са могли да си представят, смята Тошев. 

Проницателен социалдемократ го нарича Евгени Силянов, от когото Тошев научават за съществуването на тази книга.

"Александър Ликов нарича двата режима болшевишкия-комунизма и национал-социализма, фашизма - братя близнаци. Ако погледнем заглавията на главите на книгата, те са Демагогия, Илюзия, Империализъм, Лъжа, Арогантност, Варварство и Цинизъм. Той обвинява двата диктаторски режима, които по това време съществуват в Европа преди още да се развихрят и той има подозрение, че те ще се прегърнат, защото са много близки", казва Лъчезар Тошев.

А арх. Ликов допълва: "Той е вярвал, че демократичните сила ще намерят сила да се противопоставят на тези два режима, които той охарактеризира, но това не се случва на практика, поне до началото Втората световна война, защото следват Мюнхенските съглашения, които на практика подаряват части от Чехословакия, после и самата Чехословакия на Хитлер, както и Прибалтийските републики и част от Бесарабия на Сталин".

Ако книгата намери разпространение и има интерес към нея, да се издаде в оригинал на френски и евентуално на английски и да се потърси по-широка аудитория, надява се арх. Ликов.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отнеха сините флагове на 22 гръцки плажа

При внезапна проверка от страна на Гръцкото дружество по защита на природата бяха отнети сините флагове на 22 гръцки плажа. Оказа се, че те не спазват стандартите за отличието "син флаг". Плажовете с отнет "син флаг" не спазват изискванията за качество на услугата, лесен достъп до морето на хора с увреждания, чистота и безопастност. Тази година..

публикувано на 27.07.24 в 21:16

Блинкън е загрижен за действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна

На среща с китайския министър на външните работи Ван И държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън изрази загриженост във връзка с действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна, съобщава Ройтерс. Блинкън, който по-рано критикува Китай, че ескалира напрежението с Филипините, е определил действията му спрямо..

публикувано на 27.07.24 в 20:52
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще присъства на празника на Вършец

За първи път български патриарх ще присъства във Вършец на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана". Негово Светейшество Патриарх Даниил ще бъде посрещнат във Вършец на 2 август, когато е официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана".  В 18 часа в храм "Свети Георги Победоносец"..

публикувано на 27.07.24 в 20:44

Атанас Запрянов: МО е в координация с МВР за извозване на невзривените фойерверки от Елин Пелин

Министерството на отбраната е в координация с Министерството на вътрешните работи за извозване на невзривените фойерверки от складовете край Елин Пелин. Това заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "По отношение на Елин Пелин извършваме една координация с МВР когато стане възможно да се влезе в терена, какви действия..

публикувано на 27.07.24 в 20:22

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия, където са базирани стратегически бомбардировачи. Това съобщи изданието "Украинская правда", като цитира съобщение на Главното разузнавателно управление на украинската армия. В съобщението се уточнява, че са нанесени щети на бомбардировач ТУ-22М3, както и че разстоянието от украинската граница до..

публикувано на 27.07.24 в 20:01

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските за потушаване на пожара в Славянка

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските от двете страни на границата в района на планината Славянка.  Очаква се ново покачване на температурите в Гърция от утре, което повишава риска от разпалване на огнища, предупреждават от Гражданска защита. Днес вятърът разпали нови пожари по островите в Егейско море. Поради бързата..

публикувано на 27.07.24 в 19:49

Пожарът в планината Славянка е ограничен

Пожарът в планината Славянка, който снощи навлезе и в българска територия, е ограничен.   С прекъсване от няколко часа заради високите температури два хеликоптера гасяха от възуха, а на терен бяха над 60 огнеборци от пожарната, горските стопанства в района и военните от формированието за гасене на пожари.   Втора седмица гръцките власти не..

публикувано на 27.07.24 в 19:39