Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи с интелектуални затруднения работят в "Чудната градина" в Добрич

В "Чудната градина" работят младежи с интелектуални затруднения.
Снимка: Мая Щърбанова

Социалното предприятие "Чудната градина" в Добрич и Фондацията "Николай Чудотворец" вече имат спечелени два проекта. Те са насочени предимно към работата с деца, опазването на природата и здравословния начин на живот, както и с възпитаването у подрастващите на чувство за толерантност, подкрепа и разбиране към хората с увреждания. 

В "Чудната градина" работа намират младежи с интелектуални затруднения, предприятието разполага с оранжерии и земеделска земя, на които отглеждат зеленчуци и цветя. 

Спечелените проекти са изключително важни , но има ли действително подкрепа от страна на държавата за хората с увреждания или тя си остава на думи и обещания?

Първият спечелен проект на "Чудната градина" е в социалната сфера и е финансиран от верига хранителни магазини. Подробности за него споделя един от създателите на Фондация "Николай Чудотворец" и социалното предприятие към нея Мария Методиева. 

В социалното предприятие "Чудната градина" в Добрич работят младежи с интелектуални затруднения. Заради липсата на достатъчно програми за подпомагане на дейността на едно подобно предприятие малка част от тях са на трудов договор, а останалите са на граждански.

Напълно доброволно в градината работи д-р Хасан Ефраимов, който е акушер-гинеколог, писател, а от няколко години и градинар. 

За изминалата 2023 г. програмата за наемане на лица с увреждания е била една единствена, допълва Мария Методиева. 

Само преди дни Фондация "Николай Чудотворец" печели и още един проект, който отново е насочен към работа с деца, но предвижда и други, съвсем нови за Мария Методиева и д-р Ефраимов занимания. 

Д-р Хасан Ефраимов отново се обърна към жителите на Добрич да наминават през щандчето на "Чудната градина" и да оставят макар и един лев за една салата или килограм домати, защото за тях и младежите това е жизнено необходимо. 

Повече за репортажа чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево.  Няма изгорели жилищни..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен, опасно е да се навлезе близо до него.  Няма опасност пожарът да премине на територията на Северна..

публикувано на 13.07.24 в 20:05
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на..

публикувано на 13.07.24 в 19:54

Удължиха с месец срока за подаване на предложения за концесия на минералните бани в Шипково

Община Троян у дължи с един месец срока за подаване на предложения за концесия на Шипковските минерални бани заради липсата на кандидат инвеститори. Кметът на Троян Донка Михайлова каза, че е имало кандидат инвеститор за минералните бани в шипково, но той изненадващо се е отказал. "Кандидат за инвеститор, който   заяви сериозно намерение...

публикувано на 13.07.24 в 19:42
Болницата в Кюстендил

Кюстендилската болница получи като дарение легла и оборудване

Кюстендилската болница получи дарение от легла, консумативи и оборудване. Дарител е Тракийският университет - Стара Загора. Съдействат Общината и Търговско-промишлената палата. Беше коментирано това, че сътрудничеството между Общината в Кюстендил, Райнната болница и Тракийския университет, стартирало преди 4 години, се развива.  Започнало..

публикувано на 13.07.24 в 19:28

Зеленски: САЩ са оказали голяма подкрепа на украинците, можем да забравим някои грешки

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че това, че американският му колега Джо Байдън се обърка и го нарече "президентът Путин", е грешка, която може да бъде забравена предвид подкрепата, която САЩ оказват на Украйна. Байдън погрешка нарече Зеленски "Путин" по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон в четвъртък, но се поправи.  "Това е..

публикувано на 13.07.24 в 19:21

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран.  На място през нощта остават да дежурят 2 противопожарни екипа и автомобил на горско стопанство.  В огъня през последните 24 часа изгоряха над 8000 декара ниска растителност и широколистна гора.  Няма пострадали стопанства и жилищни сгради.

публикувано на 13.07.24 в 19:03