Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тази мярка обаче не е обсъждана предварително с ректорите"

След отпадане на таксите за студенти и докторанти: В СУ се притесняват от хаос и финансови затруднения

Проф. Георги Вълчев: Вероятно това е чисто политическо решение

| Интервю
Проф. д-р Георги Вълчев, ректор на СУ "Св. Климент Охридски".
Снимка: БТА

Таксите за обучение на студентите и докторантите от държавната поръчка ще отпаднат. Това ще се случи с промени в Закона за висшето образование, обяви премиерът акад. Николай Денков. Целта е да се подобри достъпът до висше образование на младежи от по-ниските социални слоеве.

"Всяка една мярка, която ще подпомогне студентите в процеса на тяхното обучение, е добре дошла. Проблемът обаче  е много по-дълбок", заяви пред БНР проф. Георги Вълчев, ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски". 

"СУ винаги се е стремял да не вдига таксите, давайки си сметка, че някои студенти са от райони, където има безработица и трудности".

Тази мярка обаче не е обсъждана предварително с ректорите, посочи професорът.

"Аз се чух с повечето от колегите след като бяхме изненадани с новината. 

Всяка една идея, ако не бъде комуникирана правилно и обмислена като технология, създава повече проблеми.

В момента е в ход кампанията за събирането на втората част от таксите за съответната учебна година. Те няма как да не се внесат, тъй като все още няма нормативен документ. Това създава напрежение сред студентите, защото посланието към тях е: "Няма да плащате такси".

Ако всичко се реализира, ще започне едно връщане на такси. Представете си СУ, където се обучават над 22 хиляди студенти. Това е голям хаос. Но няма как да спрем процеса по събиране на таксите". 

Никой не изговори как ще бъдат компенсирани университетите, отбеляза още проф. Вълчев. Той няма и яснота как ще се калкулират таксите в бъдеще.

"Вероятно това е чисто политическо решениеПриемаме, че ако се върви по бързата писта, решението ще стане обективен факт след два месеца. Казва се, че до два месеца след него ние ще бъдем компенсирани със средства. Това означава едва края на летния семестър. Ще бъдем лишени от финансов ресурс, който е жизнено важен, ако спрем да събираме такси". 

Той смята, че в държавния разчет няма предвидени средства за премахване на таксите и поемането им от държавата. 

"Когато се обсъждаше бюджета в сферата на висшето образование за тази календарна година, ни беше предложен бюджет, който е изключително рестриктивен. С помощта на синдикатите успяхме да отвоюваме малко повече средства, но те не ни позволяват да увеличим нормално заплатите на преподавателите.

Редно беше да се дадат повече пари за колегите. И така да тръгне нормализирането на цялата система на финансиране. 

Единият от компонентите са капиталовите разходи. За следващата година има поет ангажимент да се увеличи Фондът за капиталови разходи. СУ няма собствена спортна база. Имаме уверение, че ще получим подкрепа и за подготовка на проектите за такава. 

Но няма как да решаваш проблемите в образованието на парче

Имаме нужда от достатъчно средства за научно-изследователска работа. Всичко се случва през т.нар. проектно финансиране. Няма устойчивост.

Нуждаем се от постоянно обновяване на материалната база. Тя е трагедия. 90 години не е правен основен ремонт на централната сграда на Ректората в СУ. 

Няма как да искаме да сме сред водещите, ако не заделяме необходимите средства". 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Смолянска област няма регистрирани случаи на коклюш

В Смолянска област няма регистриран случай на коклюш, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Мими Кубатева. В 16 области в страната обаче продължава да расте броят на случаите на коклюш. Най-висока е заболяемостта при кърмачета – 24,8 промила. От здравната инспекция припомнят, че в настоящата ситуация на повишен риск от зараза с коклюш..

публикувано на 30.04.24 в 23:00

"Ротари клуб" - Монтана дарява 35 000 лева на семейства с репродуктивни проблеми

"Ротари клуб" - Монтана дарява 35 000 лева на семейства с репродуктивни проблеми. Парите бяха събрани на благотворителен бал. На благотворителния бал на "Ротари клуб"- Монтана са предложени на търг картини на известни художници, сред които Вълчан Петров, Стоимен Стоилов, Павел Митков, Галя Герганова, скулптура на Красимир Яков, както и картини на..

публикувано на 30.04.24 в 22:50

Двама души са задържани в село Първамайци заради големи количества марихуана

Окръжната прокуратура във Велико Търново привлече като обвиняеми мъж и жена за държане с цел разпространение на голямо количество марихуана. За единия наркодилърите държавното обвинение ще иска от съда мярка за неотклонение „Задържане под стража“. 30-годишен мъж и 29-годишна жена бяха задържани при зрелищна полицейска операция в..

публикувано на 30.04.24 в 22:38

Премиерът в Клисура: Гордост и достойнство

Клисура е гордост, достойнство, копнеж и ентусиазъм. Непоклатима решимост срещу несвободата, потисничеството и безправието. Това каза в словото си по повод 148 години от избухването на Априлското въстание служебният министър-председател Димитър Главчев. Той прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада на площад "20 април" в..

публикувано на 30.04.24 в 22:27
Риши Сунак

Мигрантите: Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо

Министрите от ирландското правителство одобриха единодушно план за изготвяне на ново законодателство, което би преопределило Обединеното кралство като „сигурна страна“, в която могат да бъдат връщани търсещите убежище. Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо във връзка с мигрантите. Планът беше внесен от министъра на правосъдието Хелън..

публикувано на 30.04.24 в 22:17
Майк Джонсън

Демократическата партия в САЩ няма да подкрепи вот за сваляне на председателя на Камарата на представителите

Конгресмените от Демократическата партия няма да подкрепят вот за сваляне от поста на председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън. Това обяви лидерът на демократическата фракция Хаким Джефрис, цитиран от агенция "Ройтерс". Заплаха за поста на Джонсън отправи крайнодясната Марджори Тейлър Грийн, след като председателят на..

публикувано на 30.04.24 в 22:13

Съдът на ООН в Хага отхвърли иска да бъде забранено на Германия да изнася оръжие за Израел

Международният съд на ООН отхвърли иска да забрани незабавно на Германия да изнася оръжие за Израел, съобщи Ройтерс. Магистратите в Хага изразиха притеснения от "катастрофалните", по думите им, условия за живот в Ивицата Газа, но отбелязаха, че аргументите, представени от завелата иска Никарагуа, не налагат извънредни разпоредби. С обяснението, че има..

публикувано на 30.04.24 в 21:38