Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Вълчев: ВУЗ-овете да създават търсещи хора, даващи си сметка колко малко знаем за света около нас

"СУ е последното място, което ще се опита да наложи цензура върху личните пристрастия на отделните преподаватели"

| Интервю
Проф. д-р Георги Вълчев, ректор на СУ "Св. Климент Охридски"
Снимка: БТА

Висшето образование трябва да създава търсещи хора, даващи си сметка колко малко знаем за света около нас.

Това каза пред БНР проф. Георги Вълчев, ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

По думите на ректора на СУ "цедката трябва да е ситна" и на изхода на ВУЗ-а не трябва фунията да е така широка, както е на входа:

"Да се залага на качество. Вече има външни оценителни системи. Бяха направени положителни стъпки през последните години със създаването на изследователските университети. Висшето образование би трябвало да създава хора, които да си дават сметка колко малко знаем за света около нас и това да ни смирява, да ни прави по-търсещи, по-внимателни и преценяващи добре положителните и отрицателните явления".

Според проф. Вълчев досегашният модел на финансиране на висшите училища, който зависи основно от броя на приетите студенти в тях, е доказал, че е неефективен и не води до подобряване на качеството на образованието:

"Затова ще заложим на няколко важни неща и мисля, че има разбиране и в политическите среди, и в МОН да потърсим модел, който стимулира качеството. И хората, които излизат с дипломи от висшите училища, да бъдат подплатени с определен брой знания. Защото няма нищо по-лошо от специалист, който претендира, че може да изпълнява определена дейност, притежаващ съответната диплома, който няма съответните знания и умения, за да се справи с позициите, на които се изправя". 

Във връзка с бума в развитието на технологиите, проф. Георги Вълчев заяви, че в името на развитието на икономиката не трябва да се подценява хуманитарното познание:

"Разбира се, че трябва да се развиват технологиите, но трябва да се отделя достатъчно внимание и на страничните ефекти от тях. С времето се генерират огромни проблеми в обществото и това се забелязва не само у нас. Това са световни тенденции, които се отчитат дори и в най-развитите страни. Една от амбициите ни е да успеем да върнем тази цялост на познанието. ... Трябва да извървим този път на обратно съединяване на знанието, т.е. формиране на широкоспектърни колективи - едните да се занимават с едното, а другите да виждат как тези процеси се отразяват в друга посока. Това е една от най-сложните задачи пред съвременния свят. СУ трябва да бъде един от пионерите в България на това възвръщане на единността на знанието". 

По повод на декларация на Академичния съвет на Софийския университет, с която се разграничава "категорично от изразената от проф. Дарина Григорова позиция“, проф. Вълчев коментира:

"Излязохме с такова решение, защото е извършено нещо, което не е нормално, когато си част от някаква институция. В личен план можеш да споделяш изцяло, каквито искаш възгледи, да защитаваш идеи. Никъде по света не се толерира тази практика по нормален начин. Бяхме залети от множество писма от цялата страна след това интервю. Ние точно това заявяваме - че това е лично мнение на проф. Григорова, а не позиция на Софийския университет. СУ е последното място, което ще се опита да наложи цензура върху личните пристрастия на отделните преподаватели. Но тогава, когато ангажираш и институцията, това не е нормално. ... В личен план тя има право да казва абсолютно всичко, в което вярва и изповядва. Като част от СУ, тя е длъжна да направи разграничение".

Проф. Георги Вълчев обясни, че той е предложил на Академичния съвет да гласува тази декларация и тя е била приета.

Интервюто на Илия Вълков с проф. Георги Вълчев в предаването "РадиоТочка" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Минералният плаж в Белово скара настоящ и бивш кмет

Преди няколко дни, минералният плаж в Белово осъмна с транспарант с надпис "Плажът няма да работи. Кметът спря тока".  Това създаде напрежение в града и допълнително нагнети отношенията между кметът на общината инж. Стойко Стефанов и председателят на общинския съвет Костадин Варев.   Ситуацията е още по заплетена от факта, че комплексът..

публикувано на 04.07.24 в 16:39
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов

Министър Калин Стоянов с обръщение за празника на МВР

"Не мога да ви обещая лесна битка в името на доброто, но ви обещавам безусловната си подкрепа". Това казва във видеообръщение по повод празника на МВР служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  Видеото е публикувано в страницата му във "Фейсбук". "Празнуваме решителността на всички вас, посветили професионалния си път на..

публикувано на 04.07.24 в 16:14
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Министърът на отбраната отрече да се обмисля връщане на наборната военна служба

Противоминната операция в Черно море е мирна по характер, за нея е информирана Русия и не се използва за изпращане на въоръжение в Украйна.  Заработи оперативна група за противоминни действия в Черно море Минният ловец "Струма" отплава от Варна, включва се в черноморската противоминна група Това заяви служебният министър на отбраната Атанас..

публикувано на 04.07.24 в 15:52

Един убит и двама ранени при престрелка в столичния кв. "Модерно предградие"

Престрелка в столичния квартал "Модерно предградие" е станала около 15 часа днес пред блок №3. Според първоначалната информация са били простреляни 3 мъже. Изпратени са екипи, които са обезопасили мястото. Към мястото пътува главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. От Спешна помощ съобщиха за БНР, че има един убит и още двама пострадали...

публикувано на 04.07.24 в 15:46

Единственият общински съветник от ДПС в Кюстендил с молба за напускане

Единственият общински съветник от ДПС в Кюстендил Габриела Стоянова е подала молба да напусне съвета, каза председателят на Общинската избирателна комисия Венцислав Механджийски. Причините и са лични, не ѝ е оказван натиск отникъде, коментира Стоянова за БНР. Тя вече е напуснала и ДПС. Габриела Стоянова е кадър от Академията за млади политици..

публикувано на 04.07.24 в 15:45
Аптека в Силистра

И в Силистра протестираха, не са съгласни с НЗОК

В Силистра вчера и днес фармацевтите не спряха работа, макар и само за половин час, както колегите си в страната, но това не означава, че не ги подкрепят. Категорични са, че ще преминат към ефективни протестни действия, ако промените, които НЗОК готви, влязат в сила.  Предупреждават, че фалити очакват много от собствениците на аптеки,..

публикувано на 04.07.24 в 15:43
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Путин заговори за нови договори за колективна сигурност

Президентите на Китай и Русия се обявиха за нова организация за сигурност в противовес на НАТО. В Астана, където се провежда срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, руският президент Владимир Путин говори за нов набор от евразийски договори за колективна сигурност. Новата регионална система за сигурност трябва да бъде отворена за..

публикувано на 04.07.24 в 15:11