Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчелари от осем държави на изложението в Плевен

7
Снимка: Латинка Светозарова

Над 100 фирми участват в 21-вото Международно изложение "Пчеларство" в Плевен. 

Изложението ще продължи до края на седмицата. 

Освен договаряне, по време на изложението ще има презентации и дискусии по актуални теми в пчеларството.

Поканени са лектори от Германия, Италия, Полша, Сърбия, Румъния и България, които ще представят своя опит, технологични новости и научни изследвания. 

Лъчезар Табаков - един от организаторите на изложението, коментира: 

"Имаме 112 фирми и организации, които ще се представят на настоящото издание от 8 държави. Това, което ни отличава от всички други изложения, е че сме обхванали целия спектър на пчеларския бранш, като се започне от инвентара - центрофуги, кошери - и се премине през пчелните продукти, през козметиката, напитките, научната литература, детски рисунки по темата".

На изложението могат да се видят освен разнообразието на меда и последните новости в пчеларския инвентар и оборудване, козметика, пчелни продукти, храни. Съпътстващата програма включва презентации, дискусии, семинари и кръгла маса по актуални за пчеларството теми. За да споделят своя опит са поканени лектори от Германия, Италия, Полша, Сърбия, Румъния и България.

Ежегодно в страната се произвеждат между 10 и 12 хиляди тона висококачествен мед, каза при откриването заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев и подчерта, че тези изложения са от голямо значение за министерството.

На продължаващите протест земеделски производители се оплакаха, че европейските екологични стандарти не са съобразени с климата.

Отношението към сегашните протести е разнопосочно, коментира за "Хоризонт" Михаил Михайлов, председател на Сдружение "Обединен български пчеларски съюз".

Изложението е разположено в търговски център "Мания Тауър" и ще продължи до 11 февруари. Тогава ще бъдат връчени отличията "Крило на успеха" и ще бъде обявен носителят на наградата "Най-проспериращ млад пчелар на България`2023".

Снимка: Латинка Светозарова

По публикацията работи: Антония Чорева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Марина Великова

Марина Великова показва "Ледовете на Антарктика" на Моста на влюбените

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде открита на 22 април, в Деня на Земята, на Моста на влюбените до НДК в София. Марина Великова е музикант и музикален редактор в БНР и наскоро посети Антарктида, за да осъществи проекта си "Звуците на Антарктика", който ще завърши в края на тази година. Предстои да представи и свои..

публикувано на 19.04.24 в 09:54

Кипър: Обсъждат използване на ИИ за почистване на морските води

Използването на изкуствен интелект за откриване и почистване на замърсявания в морето е сред иновативните технологии, които ще бъдат представени на провеждащия се днес форум „Синият Лимасол“. Най-големият крайбрежен град на Кипър, търговски и корабен център в Източното Средиземноморие, е включен в мисията на ЕС за постигане на климатична..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Екологични организации определиха законопроект за лобистки и излизат на протести

Започваме протести и няма да спрем, докато въпросният законопроект не бъде спрян. Това каза пред БНР адвокат Димитър Палов, председател на гражданско сдружение "Ти решаваш" , което в неделя, 14 април, ще бъде част от протестите на екоорганизации срещу промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се слага край на възможностите..

публикувано на 12.04.24 в 15:14

България ще въвежда депозитната система за пластмасови бутилки. Какво предстои?

До 2029 г. на територията на ЕС следва да бъдат изградени депозитни системи за връщане на празни пластмасови бутилки.  В 17-те европейски страни, които вече имат подобна система, се регистрира висока събираемост. Пред страната ни са три задачи - анализ къде какво количество отпадък се генерира, промяна в законодателството и инвестиции в..

публикувано на 04.04.24 в 12:15

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05

платена публикация
Как да се грижим правилно за здравето на почвата с помощта на Torove.bg

Здравето на почвата обуславя как растенията ще растат, ще се развиват и справят със стреса от околната среда. Почвата, която е добре поддържана, подпомага здравословния растеж на растенията, като увеличава тяхната устойчивост на болести и вредители и спомага за по-добри добиви. Видове състояния на почвата Почвата е основен ресурс..

публикувано на 13.03.24 в 13:23