Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Николай Симов в търсене на нови животински видове във Виетнам

Снимка: pixabay.com

Мястото е Югоизточна Азия, в източния край на полуостров Индокитай. Между Китай, Лаос, Камбоджа и Южнокитайско море се намира Виетнам. Неговата площ е повече от 330 хиляди квадратни километра, а около 40 процента от нея е заета от гъсти екваториални гори, в които живеят множество растителни и животински видове. В тази източна част от Индомалайската биогеографска зона флората и фауната не са изследвани напълно и през последните години продължават да се откриват нови видове. В страната има множество защитени територии и биосферни резервати и това позволява на учените да допълват информацията за животинския и растителен свят.

Според един доклад на Световният фонд за дивата природа от 97 година до сега на територията на Югоизточна Азия са открити повече от три хиляди нови вида животни и растения

Районът около река Меконг се определя като най-важната биологична точка на биоразнообразие, което още не познаваме. Тази нова за науката информация съсредоточава вниманието на учени от цял свят, на университети и изследователски институти, както и на природозащитни организации. Заедно с установяването на новите видове се анализират и заплахите за тяхното оцеляване. Запазването на местообитанията ще гарантира запазването на това биоразнообразие.

Доц. Николай Симов

Едно сътрудничество между Националният природонаучен музей и Института по биоразнообразие у нас и университета в Ханой, Виетнам, създадено през миналата година позволи на български учени да се включат в съвместна българо-виетнамска експедиция в екваториалните гори на Виетнам. Целта – да се открият нови животински видове

"Бяхме във Виетнам 20 дни, тръгнахме миналата година през октомври и се върнахме ноември, четирима душа екип, трима бяхме от предишния ни екип от 2018 г., като този път на мястото на д-р Петър Берон дойде моят колега от музея Марио Лангуров, който изследва едни микроскопични мухи, много важни в екосистемите, разказа за "Нощен Хоризонт" доц. Николай Симов, ентомолог в Националния природонаучен музей, който беше участник в тази експедиция, за да ни разкаже за преживяването, за срещата си с фауната и флората на Виетнам и за резултатите от работата на екипа.

"Този път решихме да се концентрираме като дестинация в района планината Тандал и резервата Тандал, след това в района на Китайско-виетнамската граница, район, който почти на никого не му говори нищо, но това е едно от местата, в които виреят почти всички цитрусови плодове, които намираме в магазина.

Флората там е същата, каквато е можело да се види преди 15 милиона години и същите тези растения е можело да се видят и в България, това беше като едно пътуване във времето...


А иначе празникът на виетнамската жена не е на 8 март, на 20 октомври и по този повод има невероятни рок - концерти.

Югоизточна Азия е страната на контактите, на личните познанства, те веднага ни заведоха на този концерт, който беше на покрива на един модерен хотел, така че тази чудесна дума - " с връзки" там е издигната на пиедестал, разказа още доц. Симов. 

Доц. Симов разказа също, че там дейността на д-р Петър Берон е много добре позната, той лично се познава с проф. Ву, като при посещението през 2018 г. цялата българска научна група, заедно с д-р Берон, като бивш председател на Народното събрание, са били посрещнати като дипломатически лица. 

По думите му на тези срещи са се научили как да отказват, как да си поискат - нещо, което в Азия е много добре усвоено. 

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марина Великова

Марина Великова показва "Ледовете на Антарктика" на Моста на влюбените

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде открита на 22 април, в Деня на Земята, на Моста на влюбените до НДК в София. Марина Великова е музикант и музикален редактор в БНР и наскоро посети Антарктида, за да осъществи проекта си "Звуците на Антарктика", който ще завърши в края на тази година. Предстои да представи и свои..

публикувано на 19.04.24 в 09:54

Кипър: Обсъждат използване на ИИ за почистване на морските води

Използването на изкуствен интелект за откриване и почистване на замърсявания в морето е сред иновативните технологии, които ще бъдат представени на провеждащия се днес форум „Синият Лимасол“. Най-големият крайбрежен град на Кипър, търговски и корабен център в Източното Средиземноморие, е включен в мисията на ЕС за постигане на климатична..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Екологични организации определиха законопроект за лобистки и излизат на протести

Започваме протести и няма да спрем, докато въпросният законопроект не бъде спрян. Това каза пред БНР адвокат Димитър Палов, председател на гражданско сдружение "Ти решаваш" , което в неделя, 14 април, ще бъде част от протестите на екоорганизации срещу промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се слага край на възможностите..

публикувано на 12.04.24 в 15:14

България ще въвежда депозитната система за пластмасови бутилки. Какво предстои?

До 2029 г. на територията на ЕС следва да бъдат изградени депозитни системи за връщане на празни пластмасови бутилки.  В 17-те европейски страни, които вече имат подобна система, се регистрира висока събираемост. Пред страната ни са три задачи - анализ къде какво количество отпадък се генерира, промяна в законодателството и инвестиции в..

публикувано на 04.04.24 в 12:15

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05

платена публикация
Как да се грижим правилно за здравето на почвата с помощта на Torove.bg

Здравето на почвата обуславя как растенията ще растат, ще се развиват и справят със стреса от околната среда. Почвата, която е добре поддържана, подпомага здравословния растеж на растенията, като увеличава тяхната устойчивост на болести и вредители и спомага за по-добри добиви. Видове състояния на почвата Почвата е основен ресурс..

публикувано на 13.03.24 в 13:23