Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Руското ръководство генерира инерция, която ще му е много трудно да спре"

Джеймс Шер: Не Русия си създава предимствата за методично настъпление на фронта, а западни кръгове

Смъртта на Навални е новина тип "черен лебед", чиято важност ще се установи след време, смята британският анализатор

| Интервю
Украински военни, 15 февруари 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В началото на тази седмица Русия наложи санкции на 18 британски учени и експерти, включително Джеймс Шер, като ги нарече русофоби и ги обвини в опити да дискредитират конституционната й система и социално-политическите й процеси. Джеймс Шер е почетен член на Международния център за отбрана и сигурност в Талин, Естония. От повече от 25 години той е консултант на различни западни правителства за външната политика и политиката по отбрана и сигурност на Русия. Офицер е на Ордена на британската империя - за службата му за интересите на Обединеното кралство зад граница.  

Г-н Шер, в Москва от съветски времена са на принципа "има човек - има проблем, няма човек - няма проблем". Дали обаче Кремъл няма да има проблем, защото тъкмо точно този човек вече го няма - Навални? 

"Рано е да се каже. Признавам, че все още се опитвам да приема новината и да се възстановя от шока от нея. Инстинктивно първо си помислих, че властите не са замесени. Но това предположение може и да се окаже нелепо. Скоро ще разберем. Когато го арестуваха, по-скоро когато той реши да го арестуват, защото му беше ясно, че това ще стане, ако се върне от Германия - някои от екипа му, а значи и той самият, очакваха милион души да излязат да протестират. Както знаем обаче, това така и не стана. В пика си протестите наброяваха 10 000 или 15 000 души и те не се задържаха дълго време по улиците. Това беше един от многото признаци, че преценката на Навални за потенциала му да дестабилизира системата в Русия беше твърде преувеличена."

"Въпреки това не бих се изненадал, ако неговата смърт окаже по-голямо влияние върху хода на събитията. Макар и не веднага. Трудно е да се каже. Това е от неочакваните новини - т.нар. "черни лебеди" - чиято важност може да се установи чак след като мине време." 

Тепърва ще наблюдаваме и как ще се отрази смъртта на Навални на хибридния фронт с психоатаки от страна на Путин срещу Запада. Вижте как напредна само за седмица. Първо си извика удобен американски рупор, за да предаде посланието му, че Русия по дефиниция е непобедима. Поигра си със страховете на европейците, давайки им дума, че няма интерес да напада никого от тях след Украйна. А в друго интервю сподели перфидно, че личното му предпочитание е Байдън да спечели президентските избори, защото бил предвидим. Намирате ли тази тактика на Путин за потенциално успешна?

"Интервюто му за Такър Карлсън според мен разкри колко далеч е Путин от това да схване западния мироглед. Две интересни наблюдения имам по повод историческите му лекции. Едното е, че статията му от юли 2021-ва за единството на руския и украинския народ беше много добре написана и трябва да имаш наистина значителни познания, за да си дадеш сметка колко изкривени са много от т.нар. факти в нея. Но все пак тя резонира сред някои групи на Запад. Това, което каза този път за историята на войната, се отклонява доста от геостационарната орбита около истината. Невероятно гротескно е и без връзка с реалността. И според мен обяснява много за състоянието на духа му и че зад тази война стои фикс идея, която няма нищо общо с фактите и реалността. 

Изненадващо е очевидното убеждение на Путин, че също като него и като идеолозите на режима му, някой на Запад ще съди за войната на основата на събития отпреди 800 години. Дори проруските и гневните антилиберални среди на Запад няма да го направят - въпреки избора на журналист, който е извънредно влиятелен сред тях. Това показва, че руската реалност е вече напълно откъсната дори от това, което беше преди две години, а камо ли от Западната реалност.

А за невъзможността Русия да бъде победена - това, разбира се, много по-методично подсилва нагласите, които вече са доста добре улегнали в някои кръгове на Запад, включително сред експертната общност и коментаторите. В този смисъл повтарянето на това послание няма да доведе до нищо значимо. Единственото, което може да направи мнението на Путин по-достоверно, е задържането на военната помощ за Украйна. Но това го причиняват въпросните кръгове на Запад, а не Русия. Не тя си създава предимствата за бавно и методично настъпление на фронта. Това буди пълно недоумение у украинците. Те са свикнали с факта, че през цялата им история руснаците не признават суверенитета и значението им. Това не притеснява Украйна, но я хвърля в потрес, че голяма част от Запада сам лишава себе си от значение." 

Дали Путин не се опитва да предотврати неблагоприятна за Русия промяна на статуквото на фронта? Такава може да дойде само с подновяване на американската военна помощ. 

"Не смятам, че интервюто му ще има каквото и да било отражение върху динамиката на събитията в Украйна. Това може с лекота да се изключи. Западът всъщност въздейства най-много на тази динамика. По-точно 150-ина републиканци в американския Конгрес, които отказват подкрепа на Украйна, знаейки много добре, колко й е необходима тя. Но нека обърнем внимание на две неща. Първото е основната характеристика на третата фаза на тази война - милитаризацията на руската икономика - огромното разрастване на военното производство. Огромно е! Русия ще похарчи 6, а може би и 8 процента от брутния си вътрешен продукт за война. А като добавим всички останали пера за сигурност - 40 процента от бюджета си. Няма обаче яснота дали се постигат очакваните резултати от тези разходи - заради неефективността на руската администрация, бюрокрацията и корупцията.

От друга страна, наистина има значително увеличение на числеността на руската армия. Превъзходството й в това отношение над украинската до голяма степен беше осигурено първо от затворнически контингент, а след това - и то продължава и до днес - от попълнения от други етноси, смятани за лесно прежалимо пушечно месо. И най-накрая - от контрактници, които сега получават между 2000 и 8000 долара. Тази колосална за руските стандарти заплата обяснява наплива към армията. Затова фронтът изкушава хиляди руснаци, въпреки че много от тях съзнават, че няма да се върнат от него. Интересно е, че тази тенденция не спира, въпреки че от началото на годината повече от 30 000 руски войници са били убити или ранени в Украйна. Само за няколко седмици! А имайте предвид, че украинците още от декември пестят боеприпаси! Потресаващо е! Така че в момента може и да се създава впечатление, че руските резерви от жива сила и материална част са неизчерпаеми, но ние знаем, че не е така.

Към това бих добавил още един важен фактор, който според мен е валиден още от началото на тази война - Русия няма капацитет да постигне стратегическите си цели сама. Налага й се да разчита на външни фактори. Нека разгледаме превъзходството й при артилерийските боеприпаси. Производството още не е достатъчно и руснаците продължават да вадят от предвоенните си запаси, които в определен момент ще се изчерпат. Затова се налагат доставки от Северна Корея, макар и с лошо качество. Поне 1 милион снаряда са пристигнали от там. От самото начало Русия полага съзнателни и методични усилия да се възползва максимално от външни фактори. И тук имам предвид не само фактическите й съюзници като Иран например, но също и де факто дезертьорите от НАТО - фактора Орбан и фактора Тръмп. Русия, разбира се, експлоатира и войната в ивицата Газа." 

Кая Калас  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нека ви попитам за още една хибридна руска атака от тази седмица - макар и по-маломащабна. Обявен беше списък с десетки политици и държавни служители от балтийските членки на НАТО за международно издирване, включително министър-председателката на Естония Кая Калас. Русия ги обвинява, че чрез премахване на паметници на Съветската армия са осквернили паметта на освободителите на света от нацизма и фашизма. Какво целят да постигнат руснаците с това?

"Аз също бях включен в руски списък тази седмица. Той е с 18 британски граждани, които злословели и се държали враждебно по отношение на Русия. И бих казал, че такива неща нямат никакво отражение върху хората, срещу които са насочени. Целта е да се затвърждава пропагандата, че войната в Украйна е всъщност хибридна война, започната от Запада, за да бъде унищожена Русия. Но въпреки че съм сред заклеймените, не зная колко поздравления получих вече. А Кая Калас е толкова харесвана в Естония, че след този руски ход естонците ще я харесват още повече. Русия си мисли, че ще накара някой да се засрами, че му е закачен етикет или че не може да влиза вече на нейна територия. Но аз казах на моите приятели - поне ако решат да ме тровят, ще трябва да го направят на друго място. Всичко това е част от две паралелни неща - руска психологическа операция, част от която между другото смятам, че бяха и коментарите на Путин по адрес на Байдън, и вътрешноруска психодрама. Бих добавил обаче още нещо, към което насочи вниманието естонското разузнаване - плановете за удвояване на числеността на руските войски в близост до границите на Естония, Латвия и Литва.

Както споменах преди малко, руската икономика е мобилизирана и милитаризирана до такава степен, каквато не е виждана от началото на 80-те години. Това има негативен ефект върху стратегически сектори. Огромна част от енергийните печалби отива за военно-промишления комплекс. По думите на един руски експерт, това е разпределение по болшевишки.

Очевидно правят всичко, за да поддържат тази война. Готови са дори да застрашат основите на икономиката, за успеха на която Путин имаше основание да се хвали. И това повдига един смущаващ въпрос: ако войната свърши, как отново ще бъде обърнат курсът

Е, според мен, най-смущаващият, но и най-вероятен отговор е, че те просто няма да нормализират икономиката. По-лесно е някак си, след като страната вече е вкарана в такава милитаризирана система, да продължат да воюват. Руското ръководство генерира инерция, която ще му е много трудно да спре. За това би трябвало да се тревожим."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Драматичен театър "Сава Огнянов" с премиерата на "Емоции от първа необходимост"

Тази вечер на камерната сцена на Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе ще бъде премиерата на спектакъла "Емоции от първа необходимост" на режисьорката Ева Данаилова.  Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" по фрагменти от "Страх и мизерия в третия райх" на Бертолт Брехт ще има премиера тази вечер от 19 ч на Камерната сцена..

публикувано на 27.04.24 в 09:05
Южният парк в София

Ботаническата градина на БАН – с вход свободен за празниците, в Южния парк започва почистване на водоемите

За празниците Ботаническата градина на Българската академия на науките ще бъде с вход свободен. Тя ще е отворена за посетителите днес и утре от 10 до 16 часа. Събитието има и тема  - "Кухненската градинка. От 11:30 часа ще има демонстрации на икебана, съобщават от академията. А в Южния парк ще се проведе първа фаза от почистването на..

публикувано на 27.04.24 в 08:12

На Лазаровден: Тържество пред новостроящия се храм в "Люлин"

Днес, на Лазаровден, ще се състои предвеликденско тържество пред новостроящия се православен храм "Свети Патриарх Евтимий Търновски" в столичния квартал " Люлин". Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е! В програмата са включени галерия на открито, засаждане на дървета с послание от всяко училище в района и..

публикувано на 27.04.24 в 08:07

Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е!

Православната църква отбелязва Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. В обредната традиция Лазаровден е наситен с жизнерадостни ритуали. Сред тях е лазаруването, което се изпълнява и до днес. Богослуженията на..

публикувано на 27.04.24 в 07:57

Историческа възстановка припомня събитията около Априлското въстание

В Панагюрище ще се състои историческата възстановка "Мъжество и саможертва", която пресъздава събитията от избухването до потушаването на Априлското въстание през 1876 година.  Традиционно, спектакълът се представя на 1 май, когато са официалните тържества, посветени на  Априлската епопея. Тази година Националното дружество "Традиция"..

публикувано на 27.04.24 в 07:46

Енергийният министър е в Турция, предоговаря споразумението с "Боташ"

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е на посещение в Турция , за да се срещне с турския министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.  Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България Срещата е по инициатива на българския министър и е във връзка с решението на Народното събрание за..

публикувано на 27.04.24 в 07:37
Д-р Снежана Йосифова

Д-р Снежана Йосифова: Голям процент от болните с поленова алергия имат кръстосана алергия

Цветница е хубав пролетен празник. Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева обаче създават дискомфорт на пациентите със сенна хрема . Как по-лесно да преминат този период на пролетни алергени пациентите разказваме в "Минути за здраве" по "Хоризонт". " Алергичният ринит  е заболяване, което се причинява от алергично възпаление на..

публикувано на 27.04.24 в 07:30