Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия обяви за издирване премиерката на Естония

Кая Калас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия обяви днес естонската премиерка Кая Калас за издирване по дело, за което не се дават подробности, предаде АФП.

В базата данни с издирвани лица на руското МВР се казва, че Кая Калас, премиер на Естония от 2021 г., "се издирва по член от Наказателния кодекс", но без да се уточняват обвиненията. 

Издирван от Русия е и държавният секретар на Естония Таймар Петеркоп.

От руските органи на реда са съобщили пред ТАСС, че срещу Калас и Петеркоп е "образувано дело за унищожаване и повреда на паметници на съветски воини". "В рамките на това дело те са обявени за издирване", заявил източник на агенцията. 

За издирване е обявен също министърът на културата на Литва Симонас Кайрис.

Впоследствие говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че обявените за издирване "предприемат враждебни действия спрямо Русия и историческата памет". Той обвини Калас и в "оскверняване на историческата памет".

Калас заяви, че заплахата за арест няма да я сплаши.

"Кремъл се надява, че с този ход ще накара мен и други да замълчат, но няма да му се получи. Ще продължа да настоявам за мощна подкрепа за Украйна и засилване на европейската отбрана," заяви естонският премиер.

В списъка на руското вътрешно министерство бяха включени още министърът на културата на Литва Симонас Кайрис, както и около 60 от общо депутати от предишния парламент на Латвия.

Естония, Литва и Латвия бяха анексирани от Съветския съюз през 1940 година и след временната нацистка окупация през Втората световна война бяха върнати под властта на Москва до 1991-ва. Властите в трите републики премахнаха повечето паметници от съветско време, след като Русия нападна Украйна.



По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безредици в Саутпорт, където бяха убити 3 деца

Безредици избухнаха в северния английски град Саутпорт, където три деца загинаха, а още няколко деца и двама възрастни са в тежко състояние в болница след атаката с нож, за която беше задържан 17-годишен младеж, предаде репортер на Франс прес.  Около 100 протестиращи са запалили огньове и са започнали сблъсъци с полицаите. Гъсти облаци дим се виждат..

публикувано на 31.07.24 в 01:15

Втори пожар от РСМ наближава границата

Около 100 са жителите на двете села Сапарево и Кърпелево, които бяха евакуирани от домовете си. Част от тях са настанени в база на МОН в Сандански, а други са при близки хора.  Пожарът не стихва. Освен стотиците огнеборци и пожарни автомобили, има и тежка техника, с която се правят просеки, за да се ограничи огънят и да се защити пътят към другите..

публикувано на 30.07.24 в 21:41

Половината от обявените близо 850 места в детските градини в Пловдив са заети

Обявените от пловдивската общинска администрация близо 850 свободни места в детските градини и ясли в града са заети едва наполовина, сочат резултатите от провелото се днес поредно класиране. Причината е желанието на родителите децата им да бъдат приети в точно определени детски заведения, в които местата са по-малко от заявения интерес...

публикувано на 30.07.24 в 20:26
В Бейрут, архив.

Израелската армия съобщи, че е нанесла удар в Бейрут като отмъщение за атаката срещу Голанските възвишения

Мощен взрив отекна в южните квартали на ливанската столица Бейрут, предаде Ройтерс. Според източници на Ройтерс атаката е била извършена в южен квартал на Бейрут, където заседава ръководството на "Хизбула", а конкретната мишена е бил Мухсин Шукр - началник на оперативния щаб на шиитската групировка. Не е ясно дали е оцелял.  Според Франс прес..

публикувано на 30.07.24 в 20:10

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит тази година. Регистрирани са 20 нови случая на заболяването. Във връзка със световния ден за борба с хепатита Регионалната здравна инспекция в Монтана провежда информационна кампания. Пред сградата на РЗИ на централния площад "Жеравица" днес и утре се..

публикувано на 30.07.24 в 20:07
Заседание на Комисията по бюджет и финанси в НС -  30 юли 2024 г.

Бюджетната комисия одобри промените в капиталовата програма с проектите за общините

Бюджетната комисия на Народното събрание одобри на второ четене промените в капиталовата програма с проектите за общините. Министър Петкова: Над 6,2 млрд. лв. е достигнала инвестиционната програма за общините Бюджетната комисия в НС обсъжда изменението на капиталовата програма за общините Тя е част от Бюджет 2024, като промени в другите му..

публикувано на 30.07.24 в 19:48

17-годишен е привлечен като обвиняем за побой над 56-годишна жена в Перник

17-годишен младеж е привлечен като обвиняем за нанесения побой над 56-годишна жена в Перник.  Той е задържан за срок до 48 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои в Районен съд-Перник да бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщиха от Прокуратурата. Жената е била нападната на..

публикувано на 30.07.24 в 19:43