Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гражданинът ще се заинтересува от участие, ако има ясен бизнес план"

Петър Попчев: Инвестицията в гражданска енергийна общност ще е между 3000 и 5000 лева

"Дори етажна собственост може да бъде гражданска енергийна общност"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Около 1,5 милиона са гражданите на ЕС, организирани в граждански енергийни общности. Още през 2019 г. ЕК излезе със законодателен пакет за чиста енергия,  обединяващ няколко директиви. Нашето законодателство позакъсня с около 2 години. Сега шлюзовете за практически действия на граждани и общини са отворени.

Това казва в интервю за БНР Петър Попчев, който оглавява Фондация Net Zero на Международната климатична мрежа. Попчев е бивш посланик със специални поръчения по енергийната сигурност към МВнР.

"Дори една етажна собственост може да бъде гражданска енергийна общност. Особеното е, че всички членове – граждани, самата община, малки предприятия, пряко управляват тази общност, те са собственици на това начинание. Това е в посока на превръщане на гражданите в свободни и независими стопани на производството, съхранението и продажбата на електроенергия от собствени малки, най-често соларни панели", коментира експертът в предаването "Хоризонт до обед".

До 1 януари 2026 г., когато пазарът на електроенергия за битовите потребители ще бъде напълно либерализиран, имаме почти 2 години, в които гражданите трябва да получат цялата юридическа свобода и нормативни напътствия, за да решат дали да станат управители на свое собствено производство, потребление и съхранение на електрическа енергия от ВЕИ, пояснява Попчев.

Предстои да видим подзаконовите нормативни актове в интерпретация на това законодателство, отбелязва Попчев. Фондацията започва серия от виртуални граждански дебати, за да се осветли цялата материя малко по малко. Първият от тях ще се проведе днес. И в момента у нас има граждански енергийни общности, но те нямат улесненията и охолството да разчитат на стабилно законодателство, за да сигурни за своята инвестиция и възвръщаемост, което е щекотливият момент, изтъква той.

Вероятната инвестиция в подобна гражданска енергийна общност варира между 3000 и 5000 лева, уточнява експертът.

"Не всяко домакинство има свободни тези пари или пък е готово да ги даде, ако не е уверено, че до 8-10 години тази инвестиция ще се изплати, а може би ще има и някакъв умерен дивидент. Този въпрос не е решен докрай в нашето законодателство."

Общностните ползи са екологични, икономически и социални. Следва отделната материална финансова полза за съответното домакинство, подчертава експертът.

"Гражданинът ще се заинтересува от участие, ако има ясен бизнес план – той инвестира еди каква си сума и тъй като соларните панели служат 25-30 години, на практика потреблението на съответното домакинство, както и негови взаимодействия с други участници в енергийната общност и доставчика на електроенергия ще се превърнат, малко или повече, в една константа. Участник в гражданска енергийна общност може да разчита, че неговият разход за домакинството ще бъде по-нисък от това, което пазарът предлага като цена. Тази константа ще му позволи на него планирането на семейния бюджет да бъде сигурно."

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марина Великова

Марина Великова показва "Ледовете на Антарктика" на Моста на влюбените

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде открита на 22 април, в Деня на Земята, на Моста на влюбените до НДК в София. Марина Великова е музикант и музикален редактор в БНР и наскоро посети Антарктида, за да осъществи проекта си "Звуците на Антарктика", който ще завърши в края на тази година. Предстои да представи и свои..

публикувано на 19.04.24 в 09:54

Кипър: Обсъждат използване на ИИ за почистване на морските води

Използването на изкуствен интелект за откриване и почистване на замърсявания в морето е сред иновативните технологии, които ще бъдат представени на провеждащия се днес форум „Синият Лимасол“. Най-големият крайбрежен град на Кипър, търговски и корабен център в Източното Средиземноморие, е включен в мисията на ЕС за постигане на климатична..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Екологични организации определиха законопроект за лобистки и излизат на протести

Започваме протести и няма да спрем, докато въпросният законопроект не бъде спрян. Това каза пред БНР адвокат Димитър Палов, председател на гражданско сдружение "Ти решаваш" , което в неделя, 14 април, ще бъде част от протестите на екоорганизации срещу промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се слага край на възможностите..

публикувано на 12.04.24 в 15:14

България ще въвежда депозитната система за пластмасови бутилки. Какво предстои?

До 2029 г. на територията на ЕС следва да бъдат изградени депозитни системи за връщане на празни пластмасови бутилки.  В 17-те европейски страни, които вече имат подобна система, се регистрира висока събираемост. Пред страната ни са три задачи - анализ къде какво количество отпадък се генерира, промяна в законодателството и инвестиции в..

публикувано на 04.04.24 в 12:15

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05

платена публикация
Как да се грижим правилно за здравето на почвата с помощта на Torove.bg

Здравето на почвата обуславя как растенията ще растат, ще се развиват и справят със стреса от околната среда. Почвата, която е добре поддържана, подпомага здравословния растеж на растенията, като увеличава тяхната устойчивост на болести и вредители и спомага за по-добри добиви. Видове състояния на почвата Почвата е основен ресурс..

публикувано на 13.03.24 в 13:23