Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великотърновски програмисти обучаваха деца и учители в Южна Африка

| Репортаж
Невен Боянов
Снимка: Здравка Маслянкова

Великотърновски програмисти обучаваха в Йоханесбург деца от Република Южна Африка на роботика и електроника. Инициативата е на фондация "Тинузавър". 

Пет дни през февруари програмистите от фондация  "Тинузавър" проведоха STEM работилници и обучения по роботика и електроника в Йоханесбург с деца и учителите им от 11 училища в Южна Африка. Великотърновските програмисти са били поканени от свои партньори да проведат обученията, които са и първите им в чужбина.

Всяко от децата получи комплект електронни платки за сглобяване, научихме ги как да работят с поялник и как успешно да си сглобят и програмират миникомпютър, разказа за БНР основателят на великотърновската фондация Невен Боянов:

"Идеята беше те да се запознаят със съвременни технологии в областта на образованието – да си сглобят миниатюрен компютър, да се научат да го програмират, да разберат защо учат математиката, информатиката, физиката. Тяхната образователна система е сходна с нашата. Проблемът в Южна Африка е, че нямат достъп до тази техника, технологии и методиките, но те вървят в същата посока. Всичко, което си сглобиха, си остана за тях. Имаше обучение за преподавателите, на тях също им оставихме инструменти, платки, микроконтролери, за да могат те да продължат, след като ние си тръгнем. Нашата цел беше да им предадем знания и да обучим техните преподаватели“

Проектът на великотърновските програмисти продължава с предстоящи обучения чрез различните електронни платформи за дистанционен достъп с децата и учителите в Южна Африка. 


От 10 години фондация "Тинузавър" провежда обучение по роботика и електроника с българските деца и студенти. Няма как да има развитие без информационните технологии и те са в основата на професиите на бъдещето, но при променена обстановка и тенденции, коментира Невен Боянов:

"Това е положението без значение дали ни харесва, или не. Не всички ще бъдат програмисти, дори програмистите ще намалеят с навлизането на изкуствения интелект, ще останат само големите специалисти, а не, както им казваме в строителството – общите работници. Изкуственият интелект ще измести тези, които  работят на компютър, но не са добри в това, което правят".

Все повече български университети, включително и военните училища, разкриват специалности, свързани с киберсигурността и изкуствения интелект. Закъснели са и трябва да се реформират, включително и преподавателите, анализира Невен Боянов:

"Киберсигурност е едно от най-важните неща, години наред беше пренебрегвано. Като цяло университетите малко изостават, трябва са се реформират – специалностите и преподавателите да влязат в час, за да не излизат децата да учат в университетите навън. Никой няма да си провали личната професионална кариера само и само, за да остане в България". 


Невен Боянов възприема българското приложение на изкуствения интелект като личен помощник на политиците, учениците, студентите, творците, но предупреждава, че винаги може да се разпознае кога даден текст е дело само на изкуствения интелект. Информацията, подавана от изкуствения интелект, не е 100 % истина и трябва да се проверява, коментира IT експертът:

"В изкуствения интелект идеята за истина не е заложена, т.е. той няма понятие нещо дали е истина или лъжа, но информация, която е събрала тези машина години наред, много по-лесно се извлича от Гугъл търсачката. Тези, които ползват изкуствен интелект и обръщат внимание на детайлите,  разпознават текст, написан от него, той вече има стил на писане. Няма как едно към едно да се ползва текст, написан от изкуствения интелект, в практиката. От година и половина-две експерти работят как изкуственият интелект да се използва в образованието. Много интересна идея имат колеги от САЩ изкуственият интелект да се използва да води ученика в процеса на учене, т.е. да задава въпроси и да проверява. Но не стария метод – деца, напишете домашно, дайте да го проверя. Тогава всички ще използват изкуствения интелект, тогава е вреден. Но, ако се вкара в процеса, ще даде възможност на десетки милиони деца да учат така, както ще учат тези в топ училищата, защото те ще имат достъп до информацията, ще има кой да ги ръководи, да им задава въпроси и да ги проверява.  Това са тенденциите, но дали тук ще навлязат, вече е друг въпрос". 

Целият репортаж чуйте в звуковия файл. 


снимки в текста: личен архив на Невен Боянов

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски връчва знамето на военна част по случай Деня на ВВС на фона на изтребителите Ф-16 на неразкрито място в Украйна, 4 август 2024 г.

Володимир Зеленски показа първите многоцелеви изтребители Ф-16, получени от Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски показа на света първите получени от страната му многоцелеви изтребители Ф-16: "Често ни казваха, че това не е възможно, но ето - вече е реалност", заяви Зеленски на фона на два бойни самолета на писта, чието местоположение остава тайна. Други два бяха показани да прелитат над същата база. Украинският..

публикувано на 04.08.24 в 19:05
Снимката е илюстративна, архив.

АПИ: Възстановено е движението при 41-ия километър на АМ "Тракия"

Възстановено е движението при 41-ия километър на магистрала "Тракия", съобщават от Пътната агенция. Там в късния следобед е станала верижна катастрофа в платното в посока София. Ударили са се три автомобила. По първоначална информация няма тежко пострадали хора. Близо два часа тежкотоварните автомобили се отклоняваха от магистралата през..

публикувано на 04.08.24 в 19:00
Вътрешно разселени палестинци в импровизиран лагер, построен сред развалините в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 3 август 2024 г.

Палестинска медия съобщи за убити 25 души в училища в Газа, Израел твърди, че мишена са били "Хамас"

Най-малко 25 палестинци загинаха, а няколко бяха ранени днес при израелски удар по две училища близо до град Газа , в които са подслонени разселени жители на анклава, съобщи палестинската информационна агенция УАФА, цитирана от Ройтерс. Израелските военни заявиха, че мишена на ударите по двете училища са били бойци от палестинската ислямистка..

публикувано на 04.08.24 в 18:48
Заместник-съветникът по национална сигурност на САЩ Джонатан Файнър.

САЩ призовават гражданите си да напуснат Ливан и разполагат повече военна мощ в Близкия изток

Съединените щати призоваха своите граждани да напуснат Ливан. Заместник-съветникът по национална сигурност на Белия дом Джонатан Файнър обяви, че САЩ разполагат още военна мощ в Близкия изток като превантивни и отбранителни мерки заради растящото напрежение между Израел и Иран и Ливан. "Нашата цел е деескалация, възпиране и защита на Израел", каза..

публикувано на 04.08.24 в 18:38

Утре очакваме два самолета от Испания, които да помагат за гасене на пожарите

Утре очакваме от Испания да пристигнат два самолета, които ще подпомогнат действията ни за справяне с огнената стихия. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов с публикация във фейсбук профила си.  Готовността на Испания отново да се включи в борбата с огъня у нас е по Механизма за гражданска защита на Европейския съюз...

публикувано на 04.08.24 в 17:59

В 12 часа утре президентът ще приеме ИТН, които връщат третия мандат

Президентът ще приеме представителите на парламентарната група на "Има такъв народ" във връзка с връчения им мандат за посочване на кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Представителите на групата на ИТН, на която бе възложено да посочи кандидат за министър-председател, ще бъдат приети от президента Радев..

публикувано на 04.08.24 в 17:39
На граничния пункт

Въвеждат дезинфекция по всички ГКПП у нас заради риска от чума по дребните преживни животни

България въвежда от утре задължителна дезинфекция на автомобилите на всички гранични пунктове. Мярката е превантивна заради откритите в Северна Гърция огнища на чума по дребните преживни животни. Това стана ясно на извънредно заседание на областната епизоотична комисия в Кърджали с участието на заместник-министъра на земеделието Деян Стратев и..

публикувано на 04.08.24 в 17:12