Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Герчо Герчев: Имаме в Полша неоценим наш национален капитал. За да има повече туристи, трябва транспорт

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Ева Полак: България е "черна дупка". Не прави нищо, за да е известна на света

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето".

През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи, като най-много са били семействата с деца. От Министерството на туризма очакват и тази година почиващите в България поляци да запазят броя си отпреди пандемията, когато са отчетени 280 000 регистрации в различни туристически обекти.

"Ние имаме в Полша неоценим наш национален капитал – доброто отношение на поляците към България", смята Герчо Герчев, член на варненската асоциация на туристическите агенции, който има сайт, популяризиращ страната ни в Полша.

Полша е много важен партньор за България в безброй отношения, допълва той.

Бизнес пътуванията са друго водещо направление за полските туристи у нас по данни на НСИ и "Гранична полиция".

Съвместни предприятия между двете страни биха имали положителен ефект върху туризма, смята Герчо Герчев.

За да има обаче повече полски туристи в България липсва едно – транспорт, изтъква той. Вече има нискобюджетна компания София – Вроцлав, но е необходимо да има подобен транспорт и до морето, дава пример Герчев.

"От 5 юни до 25 септември има. Преди и след – няма. Има самолетна линия Варшава – София, убийствено скъпа. Затова "Райън еър" направиха самолетна линия Вроцлав – София, три пъти и половина по-евтино. Такова нещо търсим. Да има такива линии обаче не само до София. Да има и до морето, защо да няма и до Пловдив."

Ние се мъчим да дадем изпреварваща информация, която да провокира повече поляци да посетят страната ни, пояснява за работата си Герчев. По думите му, полякът е любознателен и любопитен и пътува с удоволствие.

Поляците познават най-вече българското Черноморие, отбелязва Ева Полак, управител на туроператор, който води полски туристи у нас.

"Дори София, Пловдив за тях са непознати. Те не знаят, че България е една от най-старите цивилизации. Тук е "черна дупка". Аз се учудвам, че България, която има толкова голям потенциал, не прави нищо, за да е известна на света", коментира Полак. Според нея рекламата на страната ни е "срамежлива".

"България е мръсна страна. Тези боклуци навсякъде – това е ужасно. Има къщи, които се разпадат. Стоят на места, където не би трябвало да ги има. Поляците вземат пример от Австрия. Преди години при нас беше като при вас, но това беше преди 30 години. България е изостанала", не пести критиките си Ева Полак, която е учила тук, обича България, но споделя, че тези неща не ѝ харесват.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36

120 млн. души са напуснали домовете си принудително

Докато в Швейцария течеше мирната конференция за Украйна, а Израел и Хамас продължват да преговарят за прекратяване на огъня в ивицата Газа, Агенцията за бежанците на ООН излезе с доклад, който показва, че към днешна дата има безпрецедентно висок брой разселени хора заради конфликти. Рекордните 120 милиона души са били принудени да напуснат домовете си..

публикувано на 22.06.24 в 15:30