Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По програмата се финансира само изпълнение на строително-монтажни работи

"Затворник №1 съм." Защо националната програма за достъпна среда не помага на хора с увреждания?

1000 лева струва само проектът. Ако не ни одобрят, всичко си остава за наша сметка, разказват желаещи да кандидатстват

Снимка: Румен Сарандев

Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност за хора с увреждания се оказва трудна или неприложима за някои от потенциалните ѝ бенефициенти.

76-годишният Кольо Колев от Ловеч живее затворен в апартамента си. За да излезе навън, съпругата му и приятели го изнасят на ръце в инвалидната му количка.

"В блоковете много лица с рингови колички не могат да излязат навън от входа си, защото от първия етаж, където спира асансьорът, до входа, има мининум 5 стъпала. В повечето случаи по панелките са 10. Това лице е затворено в дома си вовеки веков. Тази национална програма е чудесна. Отворена е за кандидатстване, но документите, които трябва да се подават за кандидатстване, са толкова сложно написани, че средностатистическо лице няма да се справи! Не са лесно достъпни за хората", коментира Людмила Ичева, която е приятел на семейството. Ичева, която също има син с увреждане, твърди, че документите ги няма в дирекциите по социално подпомагане.

Решението е да се измести входната врата на блока, за да има място за поставяне на рампата, която е на ток. За целта се изисква съгласието на всички обитатели на входа. Най-близката фирма, която се занимава с проекти по програмата, се намира в Плевен.

1000 лева струва само проектът.

"Строителите колко ще вземат за преместването на входа? Самата рампа колко струва? Ние се отказахме да проверяваме. Трябва да го заплатим ние и ако министерството ни одобри всичките документи, проекта и молбите, ще ни върнат парите. Ако не ни одобрят, всичко си остава за наша сметка", изтъква Людмила Ичева.

Проектът за монтаж на такива трайни съоръжения се оказва неподходящ за панелни блокове, смята съпругата на Колев – Радинка.

Алтернативата е робот за качване на стъпала. Работи на батерия и е сгъваем. Той обаче струва около 5500 лева и не е включен в националната програма.

"Вече сме свикнали с мисълта, че ще си купим нещо, което ще ни струва повече от колата", споделя Радинка Колева.

"Не излизам. Затворник №1 съм аз. Девет години гледам таван и екран. Докато може, те използват. След това те забравят като умрял", коментира Кольо Колев, бивш учител по физкултура, майстор на спорта по десетобой, ловец, рибар.

По програмата се финансира само изпълнение на строително-монтажни работи по изграждане на рампи, платформи и асансьори, пояснява в предаването "Хоризонт до обед" Любка Анастасова от МТСП, която ръководи звеното за изпълнение на проектите по програмата.

Проектирането се финансира от кандидата. Когато обектите в жилищната сграда са над три, се учредява сдружение, което да кандидатства по програмата, допълва тя.

"Няма значение каква е сградата. Ние правим в съществуващи сгради достъпна среда", уточнява експертът.

"Това, че е панел, изобщо не е пречка да се направи достъпна среда."

Има голям интерес към програмата, който расте, коментира Анастасова.

За 2019 г. са кандидатствали 55 проекта, а са били одобрени 37. През 2022 г. са финансирани 58 от 68 кандидатствали. През тази година са постъпили 110 проектни предложения. Парите по програмата обаче стигат едва за 50-60 предложения.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венцислав Венев: Непрекъснато се говори за туризма като приоритет, но той липсва в дългосрочните стратегии

Днес пред Народния театър "Иван Вазов" започват честванията по повод 129 години от основаването на Българското туристическо движение от видния роден писател и общественик Алеко Константинов .  Те ще продължат в събота и неделя , посочи пред БНР Венцислав Венев, председател на Българския туристически съюз.  "Винаги в последната събота и..

публикувано на 23.08.24 в 11:49

След ЛГБТ поправките: черни списъци с учители, саморазправа, възмущение

Българският хелзинкски комитет намира публикуването от варненската структура на партия "Възраждане" на списъка с учители, подписали писмо в опозиция на последните изменения на Закона за предучилищното и училищно образование, за противозаконно действие, което нарушава основни човешки права на засегнатите. БХК ще предостави правна помощ на хора в..

публикувано на 23.08.24 в 10:21
Арман Бабикян

Арман Бабикян: Пеевски изпусна ДПС и ще се съпротивлява докрай

"Ако вътрешният министър е качествен и не допусне равномерно купуване на гласове, ще бъде ужасно трудно за г-н Пеевски да постави началото на сериозен политически проект . Той изпусна от ръцете си нещо много по-ценно – ДПС." Това мнение изрази пред БНР пиар експертът Арман Бабикян от движението "Ние идваме", бивш депутат. От ключовите..

публикувано на 22.08.24 в 11:04
Минчо Спасов

Минчо Спасов: Пеевски е като шофьор, който кара с 200 по "Струма", но идва Кресненското дефиле

През последните десетина години България се управлява от коалицията ГПС (ГЕРБ и ДПС).  Това заяви пред БНР Минчо Спасов, адвокат и бивш депутат. Според него тази коалиция е родила казуси като тези с Калин Стоянов и Димитър Главчев. По думите му, упоритостта на Калин Стоянов да запази поста си на вътрешен министър се дължи на амбиция "..

публикувано на 22.08.24 в 08:28

Безводие: Бедствено положение се очаква в още 5 села в Павликенско

Заради безводие се очаква да бъде обявено бедствено положение в още пет села от община Павликени , обяви пред БНР кметът инж. Емануил Манолов. "В половината от селата, а те са 19 в нашата община, положението е тежко, вече и невъзможно. В три от селата обявихме частично бедствено положение - Димча, Сломер и Лесичери. Ако засушаването..

публикувано на 21.08.24 в 15:36

Веселин Налбантов, хотелиер: Взех кредит, за да си платя тока!

Хотелиери и ресторантьори остават твърди в намерението си на 27 август да затворят пътя Бургас – Варна . Това потвърди пред БНР Веселин Налбантов – зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Те обаче не знаят в тази политическа обстановка към кого да се обърнат. Утре предстои среща на инициативния комитет, където ще..

публикувано на 21.08.24 в 15:05

Намалява силата на циклона в Гърция, жегите се завръщат

Днес намалява силата на циклона в Гърция, който вчера наводни райони. Според прогнозите отново се връщат високите температури. Силни дъждове и градушка нанесоха сериозни щети в няколко района на Гърция. В град Волос голяма част от улиците са наводнени, вятърът изкорени дървета, под вода са приземни етажи и магазини, съобщават местните..

публикувано на 21.08.24 в 11:29