Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В манастира "Св. св. Петър и Павел" започнаха честванията за 150-годишнината от създаването на първата семинария у нас

С откриването на музейна експозиция и с валидиране на историческа пощенска марка в манастира „Св. св. Петър и Павел“ до Лясковец започнаха честванията за 150-ата годишнина от създаването на първата семинария у нас – Петропавловската. 

Имали сме духовно образование още преди освобождението, подчерта великотърновският митрополит Григорий. Монахиня Елисавета събра наследници на семинаристите, общественици и дарители и пресъздаде в една от килиите в манастира първообраза на духовното ни училище.

Във Великотърновския университет се проведе научна конференция, посветена на годишнината. Днес в светата обител ще бъде отслужена литургия за заупокойно възпоменание на работилите в семинарията.

Преди век и половина митрополит Иларион Макариополски и будни търновци решават в Петропавловския манастир да бъде създадена семинария, разказа монахиня Елисавета:

Това всъщност е първото духовно училище в България - 1874 година, преди освобождението, създадено веднага след възстановяването на Българската екзархия. Точно зданието на Петропавловския манастир е избрано за семинария и дядо Иларион Макариополски, когато е избран за Търновски митрополит и се връща в Търново, той го прави. Първият ректор на семинарията е нашият съгражданин Недю Жеков, който е бил със завидно духовно образование, завършил е духовна академия в Киев. Това е била и негова кауза – да се създаде духовно училище“.

В Петропавловския манастир, в килията, където Стамболов заточва митрополит Климент Търновски в края на 19-и век, монахиня Елисавета с помощта на общественици и дарители създаде богата музейна сбирка за първото ни духовно училище. За историята разказа Великотърновският митрополит Григорий, който е игумен на манастира.

За 150-ата годишнина на Петропавловската семинария се събраха общественици и наследници на първите семинаристи. В първото ни духовно училище е учил един от бившите кметове на Лясковец Тотю Икономов, който е управлявал града през 1923 година по времето на Александър Стамболийски, разказа неговият внук Тоню Икономов.

„Бил е тук, учил е. Особен ред е имало. Всеки ученик е имал собствена пътека и собствена пейка, където е сядал да си почива. Когато се обявява войната между България и Сърбия, семинаристите са записват доброволци. Строяват се на Марно поле в Търново и то там заминават на фронта“.

 За своите 12 години работа първата у нас семинария е подготвила едни от първите ни високообразовани свещеници, учители, историци, езиковеди, политици и общественици, разказа монахиня Елисавета:

„За 12 години съществуване от тук са излезли 7-8 професори, академик Йордан Трифонов, няколко историци, няколко литературоведи, всъщност основоположниците на българската филология. Учител е бил проф. Беню Цонев, който е патрон на Регионалната библиотека в Ловеч. Много малко стават духовници. Толкова добра подготовка са получавали тук, че продължават образованите си във Виена, Женева, Русия. В семинарията се преподавали едни от първите най-известни за времето си учители“.

Духовното ни образование чества своята 150-а годишнина и началото е от Лясковския манастир, припомни проф. Магдалена Легкоступ, декан на Православния богословски факултет във Великотърновския университет: 

„Реално богословското образование в България е на 150 г. То не започва с Богословския факултет в София, то започва именно тук преди 150 години и то преди да има държавност, но държавността за българите тогава е екзархията“.

Времената са били трудни, но възрожденците ни са направили чудеса от храброст, за да има духовно образование, подчерта Великотърновският митрополит Григорий:

„Какви възрожденци сме имали тогава. През турската робия те са имали куража тук да правят образование, въпреки всичко“.

 Любопитно е възстановяването на едно от крилата на Петропавловския манастир, където сега е музеят на първата ни семинария, разказа Тоню Икономов:

„Възстановяването на източното крило на манастира е по молба, настояване и съдействие на нашия съгражданин Енчо Стайков. Това крило го възстановяваше строителна група от Крепча, турци, чийто ръководител беше ходжата, и го направиха“.

Духовенството и Български пощи валидираха в светата обител специална пощенска марка, посветена на годишнината. Художник на изданието е Невена Колева, която благодари за благословията. 

Да пребъдат вярата и духовността призова монахиня Елисавета.

Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Разкопки в покрайнините на великотърновското село Самоводене -  монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Археолози разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски , която е била издигната с ктиторството и личното участие на цар Иван Александър . Останките от каменната църква от 14-и век са в покрайнините на великотърновското село Самоводене. Историците предполагат, че това е най-голямото за годината археологическо..

публикувано на 22.09.24 в 10:54

Във Враца бе открита изложба по повод 140 години от рождението на Цвятко Бобошевски

В Деня на независимостта любителите на историята могат да се запознаят с една интересна и съдържателна изложба в музея във Враца, свързана с политическия и обществен живот у нас през първата половина на двайстия век. Изложбата е посветена на един от най-емблематичните и ярки държавници с врачански корен - Цвятко Бобошевски. Кой е..

публикувано на 22.09.24 в 09:40

Цветове, вкусове и звуци от Етъра, Габрово и Боженци

В това предаване на "Пътувай с Хоризонт" хващаме горските пътеки и навлизаме в Национален парк "Централен Балкан" , където над главите ни се извисяват вековните буки. Наш водач е Сергей Александров, експерт в парковата дирекция - " ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН". Още по темите слушайте в звуковите файлове.

публикувано на 19.09.24 в 10:26
Живка Петрова - директор на Малко българско училище в Чикаго

Една директорка на училище зад граница за мерилото на успеха

Тя не е нито филмова, нито поп звезда, но се радва на популярност за която мнозина биха й завидяли. Името й знаят много от децата и възрастните. И не само в Чикаго, а и в САЩ. Търсят я за какво ли не. Винаги е готова да помогне. Казва,че за нея успехът не е в материалното, а в това да сбъднеш идеята . А тя знае как  да го направи. С..

публикувано на 17.09.24 в 10:42

По неотъпканите пътеки към училище

Цялата история чуйте в звуковия файл. Изображения: генерирани с Midjourney по описания на Лора Търколева

публикувано на 16.09.24 в 11:16
Стефан Топалов

Акордьор на рояли и пиана - една от изчезващите професии

Професията акордьор е една от най-рядко срещаните и специалистите се броят на пръстите на ръката. Всяко пиано и всеки роял се нуждаят от акордьор, казва Стефан Топалов - един от най-добрите майстори в настройката на тези инструменти. "Пиана със струни на над 30 години не може да не се подменят . Трябва да се подменят всички, звукът и..

публикувано на 15.09.24 в 09:55
Адресът на улица

Не е тайна: На адрес в Стамболийски са регистрирани над 1200 души

Цяла секция с над 1000 избиратели е регистрирана на един адрес в ромската махала в град Стамболийски. Това съобщиха от служба ГРАО в града. На улица "Петко Рачов Славейков" №31 живеят над 1200 души.   Казусът бе огласен от депутата от "Възраждане" Кръстьо Врачев, който обяви в парламента данни от проверка на Областна администрация в Пловдив...

публикувано на 10.09.24 в 06:52