Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найджъл Фарадж: Западът провокира войната в Украйна

Лидерът на "Реформирай Обединеното кралство" Найджъл Фарадж.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Западът провокира войната в Украйна, заяви в интервю за Би Би Си лидерът на "Реформирай Обединеното кралство" Найджъл Фарадж. Той бе незабавно порицан от останалите основни британски политически партии.

На въпрос на журналиста Ник Робинсън по повод на заявеното от Найджъл Фарадж на 24 февруари 2022 година, когато Русия нахлу в Украйна, че "това е последствие от разширяването на ЕС и НАТО", както и дали политикът поддържа мнението си, лидерът на "реформаторите" отговори: "Ние провокирахме тази война", но добави, че "вината е на Путин". Той отново изтъкна, че е предупредил Европейския парламент още през 2014 година за война в Украйна, тъй като за него това е била "очевидна последица от разширяването на изток на двата блока". Фарадж каза още, че "неговата преценка е много по-напред от всички останали в разбирането на ситуацията". 

Министърът на вътрешните работи Джеймс Клевърли реагира веднага на думите на Найджъл Фарадж в социалната мрежа "Екс", като написа: "Фарадж просто повтаря подлото оправдение на Путин за бруталната инвазия в Украйна". 

Министърът на отбраната в сянка Джон Хийли пък коментира, че казаното от Фарадж е "позорно". "Това са позорни коментари, които разкриват истинското лице на Найджъл Фарадж: апологет на Путин, на когото никога не трябва да се вярва за сигурността на нашата нация", отбеляза Хийли. Той допълни, че досега е имало единен фронт сред политическите лидери на Великобритания в подкрепа на народа на Украйна, но сега Фарадж се е поставил извън тази позиция и е показал, че "предпочита да ближе ботушите на Путин".

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Риши Сунак

Риши Сунак изключи евентуална сделка с Найджъл Фарадж

Британският премиер Риши Сунак изключи възможността за сделка преди общите избори с Найджъл Фарадж - почетен председател на крайнодясната популистка партия "Реформирай Обединеното кралство". Предложението за разговори беше направено от Найджъл Фарадж...

обновено на 30.05.24 в 01:23
Найджъл Фарадж

Найджъл Фарадж потвърди, че ще се кандидатира на общите избори

Във Великобритания Найджъл Фарадж потвърди, че ще се кандидатира на общите избори. Само преди дни той заяви, че няма да се кандидатира, но сега не само, че промени мнението си, но взе и решение да оглави крайнодясната партия „Реформирай..

публикувано на 03.06.24 в 20:16
Найджъл Фарадж

Найджъл Фарадж смята, че е възможно до 5 години да стане лидер на опозицията във Великобритания

В интервю за вестник "Таймс" Найджъл Фарадж заяви, че е напълно възможно до пет години той да стане лидер на опозицията във Великобритания. През седмицата Фарадж направи рязък завой в политиката си като обяви, че се кандидатира за общите избори..

публикувано на 08.06.24 в 12:50
Дейвид Камерън

Дейвид Камерън критикува Найджъл Фарадж в интервю за "Таймс"

Найджъл Фарадж се опитва "да унищожи" торите като стане лидер на "Реформирай Обединеното кралство“, посочва Дейвид Камерън в интервю за вестник "Таймс", в което критикува "огнения език" на Фарадж по отношение на миграцията.  Външният министър..

публикувано на 15.06.24 в 16:31
Лидерът на

Фарадж: Амбицията ни е да сме в парламента като истинска опозиция на евентуално лейбъристко правителство

Лидерът на "Реформирай Обединеното кралство" Найдъл Фарадж представи манифеста партията за общите избори на 4 юли. Найджъл Фарадж потвърди, че ще се кандидатира на общите избори Найджъл Фарадж смята, че е възможно до 5 години да стане лидер на..

публикувано на 17.06.24 в 17:56
ВИЖТЕ ОЩЕ
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на Европейската комисия за втори мандат

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията, Антониу Коща за председател на Европейския съвет и Кая Калас за върховен представител по външната политика и сигурност.  С одобрението..

обновено на 28.06.24 в 03:17
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен: EС се нуждае от 500 млрд. евро инвестиции в отбрана

Eвропейският съюз се нуждае от 500 милиарда евро инвестиции в отбрана през следващите 10 години. Това е заявила председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред лидерите на 27-те еврочленки, които заседават в Брюксел. За това съобщава..

публикувано на 27.06.24 в 20:37
Йенс Столтенберг

Столтенберг: НАТО е много издръжлив отбранителен съюз и няма да има заплаха за оцеляването му

НАТО е много издръжлив отбранителен съюз и няма да има заплаха за оцеляването му нито от евентуално завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом, нито от победа на крайната десница на изборите във Франция. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг..

публикувано на 27.06.24 в 20:25
Димитър Главчев

Премиерът Главчев ще води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Премиерът Димитър Главчев ще води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това стана ясно от негово изявление пред журналисти в Брюксел, след като президентът Румен Радев отхвърли предложението на служебния кабинет да ръководи българската..

публикувано на 27.06.24 в 20:02
Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев

Министерството на отбраната: Позицията на България е синхронизирана със съюзниците от НАТО

В приетата от Министерския съвет позиция на страната ни за срещата на върха на НАТО във Вашингтон идния месец няма нищо, което да накърнява националния ни интерес или да застрашава националната сигурност. Това заяви заместник-министърът на отбраната..

публикувано на 27.06.24 в 19:20
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Карадимов (вляво) и кметът на Сливен Стефан Радев

Близо 14 милиона лева ще бъдат дадени на Сливен по ПВУ

Близо 14 милиона лева ще бъдат дадени на община Сливен по Плана за възстановяване и развитие за изграждане на довеждаща инфраструктура в новия индустриален парк. Той е планиран да заема площ от 450 декара в района летище „Бършен“. Днес министърът..

публикувано на 27.06.24 в 19:02

МВР даде още подробности за Брендо

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов потвърди на брифинг, че последната информация, свързана с Евелин Банев-Брендо, води към сепмеври 2021 година, когато той беше задържан близо до Киев. Министърът уточни, че след ареста на Банев българската..

публикувано на 27.06.24 в 18:53