Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: Въпросът не е дали, а кога Украйна ще стане член на НАТО

Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпросът не е дали Украйна ще стане членка на НАТО, а кога ще се случи това. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на срещата на върха на лидерите на държавите от НАТО във Вашингтон. Докато украинците продължават своите жизненоважни реформи, ще продължим да ги подкрепяме по необратимия път към членството, подчерта Столтенберг.
 
"Споразумяхме се също за финансов ангажимент, така че да помогнем на Украйна да създаде части, които са способни да победят днес руската агресия, а утре да я възпрат. Договорихме се, че 40 милиарда евро е минималната база за следващата година, както и за осигуряването на устойчиво финансиране, за да надделее Украйна", посочи генералният секретар на НАТО.

В декларация от форума държавите членки изразяват дълбока загриженост от все по-близките отношения между Русия и Китай и обвиняват Пекин, че играе ключова роля в това да помага на Москва във войната с Украйна.
 
"Както съюзниците от НАТО се споразумяха днес в декларацията срещата на върха, Китай се превърна в решаващ фактор, който подкрепя войната на Русия срещу Украйна. Подкрепата на Китай увеличава заплахата, която представлява Русия за евроатлантическата сигурност", обясни Столтеберг.

Според държавите членки на Алианса Китай не може да подпомага най-голямата война в Европа през последните години, без това да се отрази негативно върху неговите интереси и репутация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Дмитрий Песков

Москва следи срещата на върха на НАТО с "най-голямо внимание"

Москва обяви, че следи откриващата се днес среща на върха на НАТО във Вашингтон с "най-голямо внимание", тъй като  "организацията смята Русия за свой враг", предаде Франс прес, Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков припомни: "Алиансът многократно..

публикувано на 09.07.24 в 14:05
Димитър Главчев

Димитър Главчев: В позицията на България на срещата на НАТО няма нищо изненадващо

Лидерите на 32-те страни-членки на НАТО се събират във Вашингтон, където ще отбележат 75-ата годишнина от създаването на най-голямата организация за сигурност в света.  Командна структура на НАТО в Германия ще поеме обучението и екипирането на украинските..

публикувано на 09.07.24 в 19:10

Украйна поиска от НАТО правото да използва западни оръжия за атаки по територията на Русия

Украинският президент Володимир Зеленски, който също участва в срещата на НАТО, благодари на западните страни за помощта за противовъздушната отбрана на Украйна. Според него обявеното от държавите изпращане на Киев на системи Пейтриът ще..

публикувано на 10.07.24 в 07:31

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20
Стефан Янев

Стефан Янев: Нонсенс е да отидеш да се похвалиш, че си лоялен член на НАТО

"Най-важният въпрос: това, за което съществува Алиансът, е начинът на укрепване на отбранителните способности на страните членки." Това мнение изрази в интервю за БНР Стефан Янев, бивш министър на отбраната, бивш служебен премиер и бивш военен..

публикувано на 10.07.24 в 12:47

Лидерите на НАТО: Пътят на Украйна към членство в НАТО е необратим

Лидерите на НАТО се договориха, че пътят на Украйна към членство в НАТО е необратим, но все още не са готови да отправят покана към Киев.  Изтребители Ф-16, дарени от Дания и Нидерландия, вече са на път към Украйна и ще полетят над страната това лято,..

публикувано на 10.07.24 в 18:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание в Челе ди Булгерия

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов на колегата му от Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотоциклетистите изминали над 1400 километра от Велики Преслав до Челе ди..

публикувано на 11.07.24 в 05:18

Мъж, заподозрян за три убийства с арбалет, беше арестуван във Великобритания

Във Великобритания арестуваха мъж, заподозрян за убийството на три жени с арбалет. Нападението срещу съпругата и двете дъщери на коментатора на Би Би Си на конни надбягвания Джон Хънт в техния дом в Хертфордшър, бързо се превърна в една от водещите..

публикувано на 11.07.24 в 04:54

Кипър бележи най-висок ръст в сферата на иновациите в ЕС

Кипър е постигнал най-висок ръст в Европейския съюз по резултати в областта на иновациите според Европейския индекс за иновации за 2024 г., съобщиха от правителството в Никозия. Средиземноморската страна заема 10-о място в класацията на 27-те..

публикувано на 11.07.24 в 04:48

Пътниците имат право на обезщетение за отменен полет при заболяване на пилота, реши британски съд

Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че пътници имат право на обезщетение за отменен полет поради заболяване на персонал на авиокомпания. Върховният съд се произнесе по дело, заведено срещу "Ситифлайър" (BA Cityflyer), филиал на "Бритиш..

публикувано на 11.07.24 в 04:33

Мрежа за фалшиви документи беше разбита от полицията в Гърция

Гръцката полиция разби мрежа за печатане на фалшиви паспорти и лични карти. Сред фалшификатите има и български документи за пътуване. Гръцката полиция за борба с организираната престъпност е получила сигнал от Европол, че в Атина действа нелегална..

публикувано на 11.07.24 в 04:25

Вашингтон и Берлин са се договорили за разполагане на далекобойни американски ракети в Германия

САЩ и Германия се договориха за разполагане на далекобойни американски ракети на германска територия, предаде Ройтерс. От 2026 година в Германия ще бъдат изпратени зенитни ракети SM-6, крилати ракети "Tomahawk", както и хиперзвуково оръжие, което е..

публикувано на 10.07.24 в 21:18

25 депутати в групата "Европа на суверенните нации", Станислав Стоянов ще е зам.-председател

25 евродепутати ще наброява по последни данни парламентарната група "Европа на суверенните нации", съобщи за БНР неин говорител. В нея влизат и българските представители от "Възраждане", като Станислав Стоянов ще бъде един от двамата..

публикувано на 10.07.24 в 21:02