Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мотоциклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание в Челе ди Булгерия

Снимка: Giornale del Cilento

50 мотоциклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов на колегата му от Челе ди Булгерия в италианската област Кампания.

Мотоциклетистите изминали над 1400 километра от Велики Преслав до Челе ди Булгерия, за да предадат лично писмо от кмета на българския град до кмета на Челе. За това информираха националният ежедневник "Република", но и всички местни средства за информация на област Кампания. 

Челе ди Булгерия има около 1700 жители и с Велики Преслав са побратимени от 2016 година. Писмото е определено като свидетелство за силната връзка между малкото градче и България. Кметът на Челе Джино Марота споделя за медиите, че то е едно "силно послание на обич и приятелство към общността на градчето, чувства, на които отвръщаме и в които силно вярваме". Той подчертава, че "побратимяването не е само на хартия, а е нещо много по-важно, свързано с туристическия и културен обмен с България. 

Според историята Челе е бил основан от прабългарите на хан Алцек, чийто паметник е открит там през 2016-а година. До градчето е планинския масив Монте Булгерия. Челе ди Булгерия, означава "Българските килии" заради откритите килии, подобни на скалните манастири в България.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Малки катерачи във Велики Преслав

Във Велики Преслав детските занимания, посветени на Деня на детето продължават и днес в градския парк. Там са изградени катерачна стена и въжен парк по инициатива на местното туристическо дружество „Патлейна”.  Десетки деца чакат ред за да пробват уменията..

публикувано на 02.06.24 в 15:32

Велики Преслав и 155 години БАН

Средновековната столица Велики Преслав, нейното място и значение, заедно с филм за Симеоновия Златен век бяха представени в София пред учени от 10 европейски държави, участници в отбелязването на 155 години Българска академия на науките. Честването стана..

публикувано на 25.05.24 в 10:15

Втори драг край Велики Преслав

Второто издание на драг състезаниетос мотори DRAG ROAD 4D ще събере в събота любителите на високите скорости и адреналина в промишлената зона на Велики Преслав. Зрителите ще имат възможност да видят всички най-бързи състезатели у нас, шампиони в..

публикувано на 26.04.24 в 12:44

Повече камери във Велики Преслав

Видеонаблюдението във Велики Преслав ще бъде подобрено. Ще бъдат разширени и местата, на които ще се поставят нови камери. Това стана ясно днес на работна среща между ръководството на Областната дирекция на МВР - Шумен и кмета на община Велики Преслав Янко..

публикувано на 12.04.24 в 11:59

Катастрофа край Велики Преслав

Катастрофа е станала край Велики Преслав на отбивката за кв. Кирково, видя репортер на Радио Шумен.  Пътният инцидент е между два леки автомобила и мотоциклет. Леко е пострадал водачът на мотоциклета.  Според очевидци шофьор на червен „Голф“ е..

публикувано на 24.03.24 в 16:19

Приютът във Велики Преслав - на прицел

Докладна записка за закриването на приюта за бездомни кучета във Велики Преслав са внесли четирима общински съветници от местния парламент. Тя ще бъде разгледана на предстоящата сесия в на 19 март 2024 г. Става дума за приюта, който беше..

публикувано на 13.03.24 в 14:24

21 милиона за Велики Преслав

Общинският бюджет ще обсъждат днес съветниците във Велики Преслав. През 2024 г. общината ще разполага с близо 21 млн. лв. От тях 6 милиона се очакват като приходи от местни дейности.  И тази година преславската болница ще получи 100 хил. лв. от..

публикувано на 19.02.24 в 08:31
Велики Преслав

Община Велики Преслав поема старините

Националният историко-археологически резерват „Велики Преслав“ ще бъде стопанисван и управляван от община Велики Преслав през следващите 10 години. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание.  Имотът, който е изключителна държавна..

публикувано на 19.01.24 в 14:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новите избори - на 13, 20 или 27 октомври

Седмите парламентарни избори за последните три години ще се проведат през октомври. Това се случва след окончателното и неуспешно приключване на процедурите по излъчване на редовно правителство от този парламент. Датата зависи от бързината, с..

публикувано на 06.08.24 в 12:26

Продължават протестите на крайнодесни демонстранти на Острова

И през изминалата нощ продължиха протестите в различни британски градове, разразили се след нападението с нож в Саутпорт, при което миналата седмица бяха убити три деца. Крайнодесни демонстранти атакуваха силите на полицията в Белфаст, Плимут и..

публикувано на 06.08.24 в 12:23

Полицията разследва инцидента в Кърджали, няма привлечени обвиняеми

Трима души са задържани за срок от 24 часа във връзка с вчерашния инцидент, при който 20 души бяха ранени след срутване на таван на сватбен салон в Кърджали. Задържаните са мъже на 52 и 57 години, и жена на 46 г., като по непотвърдена информация това..

публикувано на 06.08.24 в 12:00

Два испански самолета се включиха в борбата с пожара в планината Славянка

Двата испански самолета, осигурени по линия на Европейския механизъм за помощ при бедствия, се включиха в гасенето на пожара в планината Славянка, който отново успя да направи пробив от гръцка територия и обхвана около 1200 декара гора на западния..

публикувано на 06.08.24 в 11:51
Д-р Виолета Нанкова

Неразумното излагане под слънчевите лъчи може да увреди кожата

Нашата кожа е особено чувствителна към силното слънце . Неразумното излагане под слънчевите лъчи за по-бързо получаване на тен без подходяща защита, може да увреди кожата и да развали лятната ни почивка.  " Слънцето се промени и забелязваме..

публикувано на 06.08.24 в 11:25

Протестна блокада заради безводие в Елена, недоволните плашат с бойкот на изборите

Десетки жители на село Майско блокираха една от улиците в общинския център в Елена с настояване да имат достъп до питейна вода. Най-многолюдното балканско село във Великотърновско е на драстичен воден режим. Хората споделят, че имат вода в..

публикувано на 06.08.24 в 11:04
Академия

Академия "Синдео" стратира програма за нови учители. Всеки може да разбере дали има призвание

Когато един човек влиза в училище с много голямо желание, децата реагират дори и подсъзнателно по-положително. Това обясни пред БНР Ангел Георгиев, учител и основател на "Синдео" - приложна академия за образование. Академията започва..

публикувано на 06.08.24 в 11:02