Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борбата с вирусния хепатит - ключова за намаляване на случаите на рак на черния дроб

Снимка: Алами/Ройтерс

Справянето с вирусния хепатит е ключова мярка за намаляване на случаите на рак на черния дроб. Това подчертават от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията във връзка със Световния ден за борба с хепатита, който е днес.

Хроничният хепатит, причинен от заразяване с хепатит В и С, е сред основните рискови фактори за рак на черния дроб. През 2022 г. той е довел до близо 55 хиляди смъртни случаи в Европа. "Ранно тестване, бърза връзка с грижи, разширени мерки за превенция като ваксинация срещу хепатит В" са ключови елементи за елиминирането на тези вируси, обяснява Пьотр Крамарц, който е главен учен на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията.

Около 3 милиона и 600 хиляди души в Европейския съюз са хронично заразени с хепатит В, а 1 милион и 800 хиляди - с хепатит С.

Според данни на Световната здравна организация 87 процента от случаите на хепатит В, както и 64 на сто от тези на хепатит С в глобален мащаб не са диагностицирани. Голям брой от инфектираните получават диагноза само в напреднала фаза на болестта, когато вече са се развили цироза и рак на черния дроб. Поради това е необходимо да бъде увеличено тестването за тези заболявания в повечето държави по света.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Сигнали за липсваща ваксина срещу вирусите на хепатит А и B

За липсваща ваксина срещу вирусите на хепатит А и B сигнализираха слушатели на "Хоризонт" . Ваксината не е част от имунизационния календар и се намира трудно в аптечната мрежа у нас от години, потвърди Силвана Лесидренска от сдружение "Хепактив". Наша..

публикувано на 15.03.24 в 11:41

Липсват ваксини срещу хепатит А и В

За липсваща ваксина срещу хепатит А и B сигнализираха слушатели на "Хоризонт".  Ваксината не е част от имунизационния календар и се намира трудно в аптечната мрежа у нас от години, потвърди Силвана Лесидренска от сдружение "Хепактив".  Проверка на..

публикувано на 16.03.24 в 09:09
Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова

Ваксинацията срещу хепатит В е най-ефективната форма на превенция срещу заразяване

6000 души се заразяват с форма на хепатит всеки ден.  1,3 милиона души са страдали от форма на заболяването – така се твърди в доклада за глобалния хепатит за 2024 г., представен на Световната среща за хепатит в Лисабон, Португалия. Спорeд..

публикувано на 22.04.24 в 09:40

Необходима е по-ранна диагностика на хепатит В и С

Необходимо е спешно увеличаване на тестването за хепатит В и С, за да бъдат идентифицирани заразените хора, преди да се стигне до усложнения като цироза и рак на черния дроб. Това отчита Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията и..

публикувано на 28.04.24 в 03:54

Разследването на случая с хиляди заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания: Не е случаен инцидент

Във Великобритания голямото обществено разследване на случая със заразена кръв, който се свързва със смъртта на най-малко 3 000 души, постанови, че това "не е случаен инцидент и провалите се дължат няколко поредни правителства, националното..

публикувано на 20.05.24 в 17:03

Безплатен скрининг за хепатит, сифилис и ХИВ и кръвна захар в Кърджали

Във връзка с реализирането на съпътстващи мерки по Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027 г. , съфинансирана от Европейския социален фонд +, Български Червен кръст – Кърджали, съвместно с РЗИ организират безплатни..

публикувано на 24.06.24 в 14:28

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното..

публикувано на 22.07.24 в 09:38

Безплатни изследвания за хепатит днес в Бургас

Бургас ще отбележи Световния ден за борба с хепатита – 28 юли, с безплатни и анонимни изследвания за хепатит В и C. Кампанията ще се проведе днес от 10.30 часа в мобилен медицински кабинет, разположен до Часовника. През това време екипи от..

обновено на 26.07.24 в 08:11

Безплатни прегледи за хепатит

Кампания за безплатни изследвания за хепатит В и С организира Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Разград. Инициативата е по повод Световния ден за борба с хепатита. Прегледите ще се извършват всеки делничен ден от 29 юли до 2 август в сградата на..

публикувано на 27.07.24 в 16:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вътрешният министър дава последна информация за ситуацията в с. Елин Пелин

Очаква се тази сутрин служебният  министър на вътрешните Калин Стоянов да даде последна информация за ситуацията в село Елин Пелин. Жертвите на пожара и последвалите взривове в складовете за пиротехнически изделия край Елин Пелин вече са две. Вчера..

публикувано на 28.07.24 в 07:31

218 курсанти и кадети от НВУ "Васил Левски" и сержантския колеж във Велико Търново се дипломираха

218 курсанти и кадети от Националния военен университет "Васил Левски" и Професионалния сержантски колеж във Велико Търново се дипломираха на тържествена церемония тази вечер в центъра на Велико Търново. Служебният министър на отбраната Атанас..

публикувано на 27.07.24 в 21:36

Отнеха сините флагове на 22 гръцки плажа

При внезапна проверка от страна на Гръцкото дружество по защита на природата бяха отнети сините флагове на 22 гръцки плажа. Оказа се, че те не спазват стандартите за отличието "син флаг". Плажовете с отнет "син флаг" не спазват изискванията за..

публикувано на 27.07.24 в 21:16

Блинкън е загрижен за действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна

На среща с китайския министър на външните работи Ван И държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън изрази загриженост във връзка с действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна, съобщава Ройтерс. Блинкън,..

публикувано на 27.07.24 в 20:52
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще присъства на празника на Вършец

За първи път български патриарх ще присъства във Вършец на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана". Негово Светейшество Патриарх Даниил ще бъде посрещнат във Вършец на 2 август, когато е официалното откриване на..

публикувано на 27.07.24 в 20:44

Атанас Запрянов: МО е в координация с МВР за извозване на невзривените фойерверки от Елин Пелин

Министерството на отбраната е в координация с Министерството на вътрешните работи за извозване на невзривените фойерверки от складовете край Елин Пелин. Това заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "По отношение на Елин..

публикувано на 27.07.24 в 20:22

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия, където са базирани стратегически бомбардировачи. Това съобщи изданието "Украинская правда", като цитира съобщение на Главното разузнавателно управление на украинската армия. В съобщението се..

публикувано на 27.07.24 в 20:01