Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дори собственикът да притежава всички необходими сертификати, той трябва да предостави подходящи условия за отглеждането"

Доц. Тихомир Стефанов: Столичният зоопарк може да положи най-подходящи грижи за крокодила от "Ботунец"

"РИОСВ трябва да извърши справка и да изземе животното"

| Интервю
Снимка: БНТ

В Столичния зоопарк могат да положат най-подходящите грижи за крокодила от "Ботунец". Това обясни пред БНР доц. Тихомир Стефанов, зам.- директор на Националния природонаучен музей. 

Пребиваването на влечугото в стоцата е установено от служители на районната администрация на "Кремиковци". Кметът на района Лилия Донкова е сезирала Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - София, както и Българската агенция по безопаност на храните.

Представители на Зоологическата градина в София и на РИОСВ посетиха в "Ботунец", за да вземат открития крокодил, но представящият се за собственик на животното не им позволи да го направят.

Отглеждането на затворено на диви животни и особено на представители на застрашени видове, както в случая с нилския крокодил, противоречи на международни разпоредби, обясни доц. Стефанов в предаването "Преди всички". 

"За да притежава такова животно, човек трябва да разполага със съответната документация. Органът, който се грижи за това в България е МОСВ. Те даже си имат отдел, който регулира всичко, свързано с търговията с подобни животни".

Въпросният крокодил трябва да притежава сертификат за произход, както и за притежание, добави той.

"Дори собственикът да притежава всички необходими сертификати, той трябва да предостави подходящи условия за отглеждането на това животно.

РИОСВ трябва да извърши справка за наличието или липсата на документи и да изземе животното с всички протоколи, които се изискват, най-вероятно и със съдействие от страна на полицията, а след това то да бъде поставено в подходящи условия за отглеждане. 

Има няколко спасителни центрове за такива животни. Единият от тях е Софийюският зоопарк – най-адекватната институция, която може да положи подходящите грижи за кродила.

При липса на сертификати трябва да се потърси отговорност от лицето, което твърди, че е негов собственик". 

Не съветвам никой да тества крокодила дали ще прояви агресия, добави още Стефанов.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС прие промени в Закона за предучилищното образование

След близо 3 часа дебати парламентът прие на първо четене промяната в Закона за предучилищното образование предложена от "Възраждане". С нея се забранява пропаганда популяризиране и подстрекаване, по какъвто и да е начин пряко или косвено на идеи или възгледи, свързани с нетрадиционната сексуална ориентация или определяне на полова идентичност..

публикувано на 07.08.24 в 14:10
Проф. Алексей Савов

Проф. Алексей Савов: От 30 000 деца е възможно да има подобно отклонение или жена с ХY

Има и мъже с две ХХ хромозоми. От 30 000 деца е възможно да има подобно отклонение или жена с ХY. Ако кръвно изследване покаже ХХ е мъж, но има изключение от това правило, следващият въпрос е, може ли нещо допълнително да се изследва и тогава се проверяват нивата на тестостерон. Ако се опрем на особеността, че може жена да бъде с XY и е с..

публикувано на 07.08.24 в 14:01
Спално бельо

В дома за мъже с умствена изостаналост в с. Русокастро се нуждаят от спално бельо и зимни дрехи

"Има хора, които постоянно ни изпращат помощи. Винаги имаме нужда от подкрепа. Всичко се използва и отива по предназначение". Това обясни пред БНР Любчо Марков, директор на дома  за мъже с умствена изостаналост в бургаското село Русокастро. Германско сдружение помага на дома за лица с умствена изостаналост в Малко Шарково Той посочи, че през..

публикувано на 07.08.24 в 13:45
Кирил Петков

Кирил Петков потвърди, че в ПП-ДБ е обсъждано свалянето на Рая Назарян

Кирил Петков потвърди, че действително е имало инициатива за свалянето на Рая Назарян от председателския пост в Народното събрание и че по темата е имало разисквания в коалицията "Продължаваме промяната"-"Демократична България": "Това, което стигна до нас - имаше такава инициатива, но, след много дълги разисквания от наша гледна точка, ние..

публикувано на 07.08.24 в 13:37
Тигров комар

Гръцките здравни власти предупреждават за случаи на западнонилска треска

Гръцката национална организация за обществено здравеопазване (EODY) издаде предупреждение за вируса на западнонилска треска и съветва гражданите да бъдат внимателни. Общо в страната са регистрирани 33 случая на заразени, като седем пациенти са починали от вируса, предупреждават от здравното министерство. В последните месеци вирусът се активира...

публикувано на 07.08.24 в 13:31

80-годишен шофьор блъсна на пешеходна пътека 83-годишен в Ловеч

83-годишен мъж е бил блъснат тази сутрин на пешеходна пътека на кръгово кръстовище в Ловеч от лек автомобил управляван от 80-годишен водач.  Пострадалият е  откаран за лечение в плевенска болница в тежко състояние, разследват се причините за инцидента.

публикувано на 07.08.24 в 13:26
Снимката е илюстративна

Очаква се следобед да бъде окончателно загасен пожарът край Църварица

Пожарът, който възникна в петък в землището на граничните села Църварица и Илия и обхвана около 1000 декара гори, самозасесили се територии, сухи треви, а изгоряха 4 къщи и десетки кошери на местен стопанин, на практика е угасен.  Дежурни екипи контролират за тлеещи огнища при пожара край с. Църварица През изминалата нощ бе осигурено..

публикувано на 07.08.24 в 13:19