Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се погрижим за домашните си любимци в жегите?

| обновено на 11.08.24 в 17:20
2
Доктор Гергана Герасимова
Снимка: Мария Петрова

От какво имат нужда домашните ни любимци в жегите? Как да им помогнем да се наслаждават на лятото и високите температури да не им пречат? Отговорите на тези и други въпроси потърсихме в "Чуй лятото" от доктор Гергана Герасимова, специалист по ветеринарна дерматология и микробиология и член на Европейската и Световната ветеринарна дерматологична асоциация. Нейните интереси са насочени също към гастроентерологията, нефрологията, ендокринологията, инфекциозните болести. Има завършени тригодишни курсове по ветеринарна дерматология във Виена (ESAVS) и специализация "Микробиология" в ЛТУ.

Как да се грижим адекватно за домашните си любимци в жегите?

"Първото и най-важно нещо, което трябва да знаем, е, че нашите домашни любимци не могат да терморегулират като нас, т.е. те имат значително по-затруднено охлаждане, тъй като не могат да се изпотяват. Ето защо е важно да се грижим за околната среда и за начина, по който ги отглеждаме през горещите дни. Много важно е в апартамента и къщата, където живеем, да използваме климатизирани помещения, като, разбира се, животното да няма пряк достъп до климатика, но те да бъдат охладени. Можем да използваме, разбира се, охлаждащи постелки, бутилки с хладка, но не студена вода, а вентилатори и други такива средства за охлаждане.

Разходките е важно да бъдат сутрин и вечер, тъй като през останалото време температурите са много високи и неподходящи. Разбира се, не трябва да забравяме, че ние излизаме навън с обувки, но нашите домашни любимци не използват такива и, разбира се, горещият асфалт би могъл да нанесе поражения върху техните лапи. Разбира се, е важно космената покривка да бъде в добър вид. Тоест тези животни, които ходят регулярно на груминг, да бъдат поддържани и сресвани, за да няма задържане на космена покривка. Но не се препоръчва пълното отстраняване на тази космена покривка, защото тя, разбира се, има термоизолационна функция и защитава нашата кожа", подчерта ветеринарният лекар.


Можем ли да прилагаме слънцезащитен крем за животни?

"Както и ние, така и животните можем да използваме слънцезащитни лосиони с 30-и фактор, като се препоръчва използването на ветеринарни такива, т.е. такива, които са регистрирани за животни, тъй като човешките могат да съдържат вещества, които след облизване да бъдат токсични, особено за котки. Това се препоръчва основно при животните, които имат обезкосмени участъци – уши, корем. При животни с кожни заболявания, при които липсва част от козината, като например алопеция Х и други такива подобни заболявания, е важно да прилагаме такъв лосион, когато излизаме с тях навън", разясни доктор Герасимова.

Кои породи кучета и котки са изложени на най-голям риск в жегите?

"По отношение на това кои животни са най-предразположени към това да прегряват - на първо място, всеки ветеринарен лекар знае, че това са така наречените брахицефални породи, или породите са скъсени муцуни, при които ноздрите са изключително тесни. Небцето е много дълго и те имат изключително затруднена възможност за вентилиране. Доказано научно, че са с по-ниска сатурация от останалите от останалите кучета от другите породи. При котките по-изложени на риск са също тези брахицефални породи и това са все по-популярните британски късокосмести котки, шотландски клепоухи и персийките", каза експертът.


Какви са особеностите в грижите при рибки, влечуги, порчета, зайчета?

"Неустойчиви на високите температури са зайците и чинчилите. Това са така по-екзотичните животни, макар че зайците вече не са съвсем екзотични, но това са животните, които са най-податливи на неблагоприятното въздействие на високите температури и за тях наистина са много важни климатизираните помещения, в които температурата да се поддържа между 18 и 20 градуса, която е доста ниска за нашите стандарти температура, но за тях това е важно, като за зайците се препоръчва да имат пространство, в което те могат да се изпънат по дължина, тоест да не са свити. Да не се отглеждат вече в клетки, а свободно пуснати, за да може животното да се изпъне, така че да може да се охлажда, тъй като те изцяло нямат потни жлези, с които да се охлаждат.

По отношение на останалите животни, които се отглеждат в аквариуми, терариуми, важно е да не са на пряка слънчева светлина, да се сменя редовно водата, защото завишават доста по-бързо температурата. Да имат осигурена питейна вода, сенчесто място и възможност да се преместят, това също е важно, т.е. дори и да седят под лампи, както са влечугите, да имат възможност да се преместят, когато е необходимо", описа необходимите мерки лекарят.


По време на отпуските през лятото подходящо ли е да вземем домашния любимец с нас или е по-добре да го оставим на хотел? Как ще намалим стреса за него?

"Да, това е доста чест въпрос, който задават, когато дойдат при нас. Хората се чудят, винаги има дилема, но в общи линии отговорът никога не е еднозначен. Въпреки това особено за котки по-препоръчителният вариант е при възможност животното да бъде оставено в средата, в която то се чувства комфортно, тъй като знаете, че котката се привързва към средата. Смяната на обстановката води до сериозен стрес. Това е особено опасно пак за тези котки от изброените преди породи – британки, шотландски клепоухи и особено при котки,  които имат сърдечни заболявания като хипертрофия на миокарда, така че наистина смяната на обстановката би могла да доведе до стрес. Ако има възможност някой да се грижи дотолкова, че да наглежда животното, да оставя храна и вода, това би било напълно достатъчно за котката, за да се чувства добре.

По отношение на кучето - тук вече наистина е строго индивидуално. Тоест има животни, които обичат да пътуват със собствениците, за тях това е приключение, приятна емоция, те се чувстват добре от нея. Но има животни, за които това би било също стресиращо и тогава вече трябва да се прецени полза и риск съответно дали да се остави в хотел, дали има кой да  го наглежда. Разбира се, може да се консултирате с вашия ветеринарен лекар за това да се използват медикаменти, които леко да успокоят животното, без да говорим за упойки. Но просто леко да бъде по-спокойно животното и да прекара пътуването в по-спокойна обстановка. Трябва да им се осигури достъп до вода, почивки неколкократни, така че да може да се разходят, да пият вода", каза експертът по ветеринарна медицина.


Има много хора, които оставят храна и вода на бездомните животни. Има ли нещо, за което трябва да внимават в този сезон?

"Със сигурност е хубаво да оставяме вода на животните - нещо много важно, тъй като те в този сезон трудно биха намерили източници, от които да пият, и, разбира се, да избягваме мазните храни, с високо съдържание на подправки, които така или иначе не препоръчваме да бъдат използвани при животните. Тук има интересни трикове, които могат да се ползват. Да да се замразява бульон, който да се дава под формата на ледени кубчета, които животните да ближат с цел да се охлаждат. Това може да се ползва както за животните на улицата, така и за домашните животни. Би било полезно също като начин на охлаждане", препоръча доктор Герасимова.

Ако видим някое животно в лошо състояние, какво можем да направим за него и как можем да познаем, че се чувства зле? 

"Основните признаци са неадекватно поведение, невъзможност да се изправи, залитане, учестено дишане, изпъкнали очни ябълки. Това може да се наблюдава както при животни на улицата, които са в такъв респираторен дистрес и съответно са прегрели, така и в това, което силно препоръчвам да се внимава и задължително да се избягва - оставянето на животни в затворени коли, тъй като на нас може да ни се струва, че навън е. 30 градуса и тези 5 минути няма да бъдат фатални, но реално вътре в колата температурата е значително по-висока. Достига до 40, до половин час може да достигне дори до 50 градуса, което за животното би могло да бъде да бъде фатално. В такива ситуации се препоръчва винаги първо да се охлади. После закарайте на лекар. Т.е. наистина е важно в този момент, ако имате нещо, с което да бъде охладено животното - мокри кърпи, бутилки с хладка вода, като е важно, тези неща да не бъдат ледени, защото твърде ниската температура може да забави притока на кръв към кожата и съответно това да забави охлаждането и да направи безсмислени нашите опити за помощ", обясни ветеринарят. 

Цялото интервю с доктор Гергана Герасимова на Мария Петрова и Зорница Близнашка за предаването "Чуй лятото" можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работиха: Зорница Близнашка, Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Емоция и безплатен сърф за младежи със специални нужди на плажа Аспарухово

За четвърта година на плаж Аспарухово край Варна се провеждат безплатни занимания по водни спортове за деца и младежи със специални нужди . Следващите дати на инициативата "Yes Сърф" са 18 август и 8 септември. Сигурно не си представяте как човек може да слезе от инвалидната си количка и влезе със сърф сред морските вълни.  Сигурно си..

публикувано на 11.08.24 в 09:05
Теодора Георгиева от

Как да окажем първа помощ при топлинен удар, изгаряне или ухапване от насекомо и змия?

Какви са правилните реакции в случай на изгаряне, топлинен удар и други проблеми, причинени от жегата, както и вадим ли "глътнат" език и как действаме при ухапване от кърлеж и змия? Отговори ни дава Теодора Георгиева , инструктор по първа помощ към "Училище по първа помощ" и към Европейския съвет по ресусцитация . Тя почти 20 години се занимава..

обновено на 10.08.24 в 18:17

БСП обсъжда на пленум участието си на предсрочните избори

На фона на критики за нелегитимност БСП се събра на пленум. Партията трябва да реши как ще се яви на предсрочните парламентарни избори. Пленумът се свиква седмици след като 17 леви партии подписаха меморандум за обединено ляво пространство.  Много преди началния час - 11 - Георги Свиленски и Иван Ченчев изразиха недоволството си от това,..

публикувано на 10.08.24 в 12:15
Система за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Депутатите одобриха купуването от Германия на IRIS-T и боепирпаси за "Страйкър"

Народно събрание одобри купуването на система за ПВО от Германия. Решението бе взето със 133 гласа „за“, 45 - „против“ и двама - „въздържал се“. Цената на комплекса „lRlS-T SLM" е близо 356 млн. лева. Системата ще у нас до 34 месеца, а оперативно ще е готова след 39. Проектът се реализира в рамките на инициативата "Щит над европейското небе" и е част..

публикувано на 08.08.24 в 16:59

Какво е необходимо, за да се включим адекватно като доброволци при бедствия?

Когато си говорим за адекватно поведение през летния сезон, няма как да не отправим и благодарност към всеки, отделил от личното си време, за да помогне безвъзмездно в потушаването на огнените стихии по места из страната.   "Много бихме искали всички доброволци, които идват на пожари - и тези, които са регистрирани към доброволните образувания, и..

публикувано на 08.08.24 в 16:25
Главен инспектор Йото Василев - началник на сектор

Как да реагираме адекватно при пожар в природата, вкъщи или в града?

Тази година летният сезон е изключително горещ, но може и да се каже опасен - и за нас, и за околните на нас животни и природа. Затова и в този брой на предаването "Чуй лятото" се опитахме да се вслушаме в лятото, така че то да е благосклонно към нас, а ние максималното да извлечем от него по най-добрия и безопасен начин.  Р азговаряхме със..

публикувано на 08.08.24 в 11:30
Проф. Мая Аргирова

Проф. Мая Аргирова: Ако е само за преглед на детето, сумата е неадекватно висока

Ако е само за преглед на детето, сумата е неадекватно висока . Това каза пред БНР проф. Мая Аргирова, председател на Централната комисия по професионална етика към БЛС, като подчерта, че това е личното ѝ мнение , тъй като, за да има официално становище на тази комисия, е необходимо да се направи проверка от контролните органи - РЗИ и..

публикувано на 07.08.24 в 16:50