Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лявото в България е на дъното"

Петър Витанов: Най-големият проблем ще е да продължим без Нинова по ниновски

"Лявото в Европа и в света е призвано да решава друг тип въпроси, а не да се занимава с джендъри"

| Интервю
Петър Витанов
Снимка: Юлияна Корнажева

Най-големият проблем ще е да продължим без Нинова по ниновски

Това каза пред БНР бившият депутат от БСП Петър Витанов, който беше възстановен като член на социалистическата партия от Националния съвет на левицата, след като партията има временно ново ръководство.

"Една от опасностите би била да не променим политиките си. Лявото в Европа и в света е призвано да решава друг тип въпроси, а не да се занимава с джендъри. Трябва преди всичко да говорим за храната, за страната, за децата, за земята, а не за джендъри. ... Трябва да се обърне внимание на мерките - демографските, икономическите, социалните, на които трябва да се обърне внимание, здравеопазването, образованието. ... Борбата с климатичните промени е ключова за оцеляването на нашата пранета. Може и да се правим, че няма климатични промени, но обработваемите площи се свиват, температурите стават толкова екстремни, че е невъзможно да се живее върху цели огромни области. Това води до климатична мигранти, до липса на икономическа активност, води до съпътстващи всякакви проблеми. В основата на замърсяването е капиталът. Бедният човек не замърсява, замърсява онази фабрика, която в името на печалбата е готова да унищожи природата. С това трябва да се борим ние", коментира той.

Според него Корнелия Нинова е докарала лявото до "насипно състояние":

"Състоянието в БСП е плачевно. Въобще лявото в България е на дъното. ... Надявам се първа стъпка към обединение да е подаването на ръка и връщането на хора, отстранени, изхвърлени, изключени неправомерно от БСП. Да бъдат мотивирани те да се борят и да работят за лявата идея. Аз бих се върнал само когато видя отбора от приятели и съмишленици, защото ние вярваме в колективността, а не в индивидуализма".

Петър Витанов подчерта, че от електорална гледна точки обединението на лявото за предстоящите избори няма да донесе "кой знае колко":

"Това може да е декларативна стъпка към широко обединение. Да се върнат и избирателите - това са 1 милион души, които са спрели да гласуват за БСП".

Интервюто на Диана Янкулова с Петър Витанов в предаването ''12+3'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските сили са спрели украинското настъпление в Курска област

Руските сили са спрели украинското настъпление в руската Курска област, използвайки въздушни удари и дронове, заяви висш руски военен. Според "Росенергоатом", Курската атомна електроцентрала в Западна Русия работи нормално. Обстановката в зоната на повишено напрежение в Курска област е под контрола на руските сили, заяви командирът на силите..

публикувано на 13.08.24 в 15:14
Калин Стоянов

Проверката на "Булгартрансгаз" от европрокуратурата се извършва на различни места в страната

Проверката, която Европейската прокуратура прави на държавното дружество "Булгартрансгаз", се извършва на различни места в страната. Това обяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов:  "Колеги от Главна дирекция "Национална полиция" оказват съдействие и работят по постановление на Европейската прокуратура, с което е възложено да се..

публикувано на 13.08.24 в 15:03

Заявленията за еднократна помощ за ученици за новата учебна година се подават до 15 октомври

Близо 90 000 заявления за еднократна помощ за ученици от първи до четвърти клас, както и за осмокласниците, са постъпили вече в Агенцията за социално подпомагане, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.  Подаването на заявленията става лично, чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път през новосъздадения от..

публикувано на 13.08.24 в 14:53

Турската полиция арестува младеж заради нападение с нож в Ескишехир

Турската полиция арестува 18-годишен маскиран младеж, след като петима души бяха ранени при нападение с нож в северозападния град Ескишехир, съобщи държавната Анадолска агенция. Носейки шлем, покривало на главата и бронирана жилетка, нападателят е намушкал петима души, седящи в градината на джамия.  Състоянието на двама от ранените е..

публикувано на 13.08.24 в 14:30

Русия все още изпомпва природен газ за Европа през военната зона в Украйна

Русия все още изпомпва природен газ за Европа през военната зона в Украйна, съобщава Ройтерс. Тръбопроводът от съветската епоха Уренгой-Помари-Ужгород доставя газ от Западен Сибир през Суджа в руската Курска област. След това горивото тече през Украйна в посока Словакия. В Словакия газопроводът е разделен - единият клон отива към Чехия, другият..

публикувано на 13.08.24 в 14:24
 Д-р Евгени Влаев

Болки на растежа при тийнейджърите - говори специалистът

Какво представляват така наречените болки на растежа ?  " Момичетата израстват най-бързо в периода на менструацията, а момчетата на възраст от 9 до 14 години - тогава по-интензивно нарастват и на ръст, и на килограми .  "Болките на растежа могат да бъдат от най-различно естество . Ако няма ревматологично състояние или травма, те са свързани..

публикувано на 13.08.24 в 14:07

Мартин Владимиров: Европрокуратурата разследва разширението на Чирен с европейски пари

Влизането и проверката на европейската прокуратура в "Булгартрансгаз" е заради злоупотреба с европейски средства по стратегически европейски проекти.    Това коментира Мартин Владимиров, старши анализатор в енергетиката в Център за изследване на демокрацията, в интервю пред БНР. "На този етап няма официална информация за повода на..

публикувано на 13.08.24 в 14:02