Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споразумение за заплащане се очаква да прекрати стачките на машинисти в Англия

Снимка: БГНЕС

Машинистите в Англия ще гласуват ново споразумение за заплащане, целящо да прекрати дългогодишната им стачка.

Съобщението последва разговори между представители на профсъюза "Аслеф" и Министерството на транспорта, които имаха за цел да разрешат спора за заплащане между машинистите и железопътните компании в Англия. Новата оферта е за 5% увеличение на заплатите със задна дата за 2022-23 година, 4,75% увеличение за 2023-24 и 4,5% увеличение за 2024-25 година.

От синдиката казаха, че новата сделка е "безусловна" оферта, което означава, че не зависи от промени в работните практики. Предложената сделка може да сложи край на дългогодишния спор, ако членовете я приемат при гласуване. 

Повече от 12 базирани в Англия влакови компании бяха засегнати от стачни действия. Лидерът на "Аслеф" Мик Уелън настоя, че новото правителство не е отстъпило и не е откликнало на всичките му искания. При новото лейбъристко правителство обаче висши служители започнаха преки преговори за заплащане с шефовете на синдиката миналия месец.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Около 5000 машинисти стачкуваха във Великобритания

Железопътният транспорт във Великобритания беше отново затруднен днес, след като около 5000 машинисти се включиха в поредна стачка заради задълбочаващ се трудов спор в отрасъла, предаде БТА. Профсъюзни членове от седем железопътни компании излязоха..

публикувано на 30.07.22 в 18:38

Във Великобритания стачкуват машинистите на влакове

Във Великобритания днес машинистите на влакове провеждат 24-часова стачка. От утре започва поредната 48-часова стачка на железопътните работници.  Стачката на машинистите е „вклинена“ между двете 48-часови стачки на работниците в железниците, а това..

публикувано на 05.01.23 в 11:58

Британските машинисти на влакове получиха оферта, за да спрат стачките

Машинистите на влакове във Великобритания са получили предложение за увеличение на заплатите за две поредни години в опит да се потуши недоволството им и стачките им да спрат, съобщи Би Би Си. Сделката е предложена на синдиката на машинистите Aslef..

публикувано на 07.01.23 в 08:39

24-часова стачка на машинистите спира влаковете в Англия

В Англия днес влакове почти няма да се движат, тъй като машинистите предприеха втора 24-часова стачка за седмицата. Машинистите продължават стачките във връзка със стария спор за по-добро заплащане. Първата стачка за седмицата бе проведена в..

публикувано на 03.02.23 в 12:04

Стачка на машинистите ще затрудни движението на влаковете във Великобритания

Във Великобритания движението на влаковете ще бъде сериозно нарушено днес заради стачка на машинистите по повод на стария спор за заплащането. Железопътните услуги ще бъдат сериозно засегнати като в някои райони няма да има изобщо влакове цял..

публикувано на 01.09.23 в 01:09

Британски машинисти започват поредица от стачки

Във Великобритания машинистите на влакове, членове на синдиката Aslef, започват поредица от стачки в дългогодишния спор за заплащането и извънредния труд.  Вчера членовете на синдиката RMT на железопътните работници, който включва персонала по..

публикувано на 01.12.23 в 11:29

Машинистите в Германия започват шестдневна стачка

Германският жп оператор "Дойче бан" (Deutsche Bahn) и милиони пътници в цялата страна се готвят..

публикувано на 23.01.24 в 20:33

Поредна стачка на машинистите в Англия

В Англия трети път за последните четири дни стачкуват машинистите, което предвещава отново хаос по най-натоварените железопътни маршрути в Обединеното кралство. Стачкуват членовете на синдиката "Аслеф", което ще доведе до значителни намаления..

публикувано на 08.04.24 в 09:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме Успението на Света Богородица

С тържествени богослужения православната църква отбелязва Успението на Света Богородица.  Приема се, че то е било блажено заспиване и врата към небесата, откъдето Божията Майка неуморно се застъпва за хората пред Божествения си Син. Празникът е..

публикувано на 15.08.24 в 08:07
Паметникът на д-р Стефан Черкезов в двора на болницата във Велико Търново

Отбелязваме Деня на спасението - в памет на д-р Стефан Черкезов

В страната ни се отбелязва Денят на спасението в чест и в памет на  д-р Стефан Черкезов, който на 15 август 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус, но загива от тежките си изгаряния. Медиците от Областната болница във Велико Търново, която носи..

публикувано на 15.08.24 в 08:02

Недоволни и притеснени – украинските бежанци от Банкя пътуват за морето

Украински бежанци, които се ползват с временна закрила у нас и получават помощ от държавата по хуманитарна програма, която им осигурява настаняване и храна, днес трябва да бъдат преместени от град Банкя край София в курорта "Свети Свети Константин..

публикувано на 15.08.24 в 07:55

Хакери, свързани с Иран, опитали да разбият мейли на щабовете на Байдън и Тръмп

Хакерска група, свързвана с Иран, е направила опит да разбие личните имейл акаунти на над 10 души, свързани с  щабовете на Джо Байдън и Доналд Тръмп в САЩ. Сред тях има настоящи и бивши служители на американското правителство. Информацията за..

публикувано на 15.08.24 в 07:53

Десети ден активни бойни действия в Курска област

Десети ден продължават активните бойни действия в руската Курска област след навлизането на украински сили на руска територия. Русия обяви, че ще евакуира още хиляди хора от областта. Властите на Курска област са решили да евакуират жителите на..

публикувано на 15.08.24 в 07:43

Депутатите изслушват четирима министри за безводието в над 200 градове и села

Четирима служебни министри се очаква да бъдат изслушани днес в парламента заради безводието и водния режим в над 200 населени места в цялата страна.  По искане на БСП ще дадат обяснения министрите на околната среда и водите, на енергетиката,..

публикувано на 15.08.24 в 07:15

В Италия празнуват Ферагосто

В Италия днес е официален празник, наречен Ферагосто, или Успение Богородично за католическата вяра. Ферагосто е наследство от Древния Рим. През 18 век преди Христа император Октавиан Август създал този празник, за да позволи на земеделците да..

публикувано на 15.08.24 в 04:50