Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тетяна Станева: Фестивалът ОКО е мост между Украйна и България

| Интервю
Тетяна Станева
Снимка: Ирина Недева

Международният фестивал на етнографското кино ОКО ще се проведе в Болград, Украйна, от 8 до 15 септември. Това ще е юбилейно пето издание на украино-българския проект. Фестивалът се организира от украинската българка Тетяна Станева. Тя е режисьор и автор на поредицата "Писма от войната" в медията на Бесарабския фронт.

"Активно се готвим. Чакаме и гости от България", сподели тя в интервю за БНР. По думите ѝ в страната вече е отпаднало "чувството на отложения живот":

"Сега, на третата година на войната, разбрахме, че трябва да ставаме украино-български проект, който да съединява. Отдавна си мечтаехме за това. Нашият фестивал сега е мост между Украйна и България".

Зрителите ще видят над 100 филма от 66 страни, които ще могат да бъдат гледани след това и в София. "В Болград слагаме акцент на българските филми, а в София - на украинските филми".

По думите ѝ нито в България, нито в Украйна има друг подобен фестивал на етнографското кино



Цялото интервю на Ирина Недева с Тетяна Станева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха тялото и на дъщерята на Майк Линч - последната изчезнала от суперяхтата, потънала край бреговете на Сицилия

Италианските спасителни екипи са открили тялото и на последната изчезнала от суперяхтата, която потъна край бреговете на Сицилия, предадоха световните агенции.  Продължава издирването на последната жертва на потъналата край Палермо суперяхта Bayesian Смята се, че става въпрос за 18-годишната Хана - дъщеря на собственика, британският..

публикувано на 23.08.24 в 13:40
Виктория Василева

Виктория Василева: "Има смисъл" няма да е лидерска, ще е в център-дясно, консервативна

По различен начин ще бъде конструирана новата партия "Има смисъл", няма да бъде от лидерски тип и предстои да решават дали да се явят на предстоящите парламентарни избори, защото не е на всяка цена. Това сподели учредителят на "Има смисъл" Виктория Василева в интервю пред БНР.  Тя влезе в 50-ото НС от Величие, след като преди година се..

публикувано на 23.08.24 в 13:40
Еманюел Макрон

Макрон събира водачите на парламентарни групи на консултации за бъдещия премиер

Близо два месеца след предсрочните избори във Франция, президентът Еманюел Макрон събира водачите на всички парламентарни групи на консултации за бъдещия премиер.  Макрон отложи смяната на правителството по време на Олимпийските игри и остави временно кабинета в оставка. Олимпийската политическа пауза приключва, първите приети от президента..

публикувано на 23.08.24 в 13:39
Агенцията за социално подпомагане

Агенцията за социално подпомагане обяви обществените поръчки за стоки за новородени

Агенцията за социално подпомагане обяви обществените  поръчки за купуване на стоки за новородени деца по Програмата за храни и основно материално подпомагане.  16 вида стоки за новородени предвижда да закупи Агенцията за социално подпомагане. Сред тях са залъгалки, комплекти за захранване, козметични продукти и основни детски дрешки...

публикувано на 23.08.24 в 13:37

КНСБ: Всяка година да се прави оценка на линията на бедността

КНСБ настоява всяка година да се прави оценка на линията на бедността. Целта е да се прецени дали тя покрива минимални потребности, които да гарантират определен социален минимум на лице от домакинството. Тази позиция са изразили представители на синдиката на заседанието на Комисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно..

публикувано на 23.08.24 в 13:32
Иво Желев

Иво Желев: Повторното номиниране на Главчев е единственият логичен ход

Търпението на хората се изчерпва. Това горещо политическо лято не допринесе за разрешаване на дълбоките разломи и противоречия в обществото, а напротив - все повече ги задълбочава.  Това заяви пред БНР социологът Иво Желев. "Очевидно силните политици - основно Радев и Борисов, решиха, че ще се опитат да уталожат малко страстите и направиха..

публикувано на 23.08.24 в 13:29
Танк Challenger 2 на учението Winter Camp в Естония, 10 февруари 2024 г.

Бивш командващ на британската армия очаква война с Русия, ако Лондон не възстанови военните си запаси

Войната с Русия е неизбежна, освен ако Обединеното кралство не се запаси със смъртоносни оръжия, предупреди бившият командващ британската армия генерал сър Патрик Сандърс. Той допълни, че въоръжаването на Украйна е направило страната уязвима за отмъстителни атаки от Кремъл.  Патрик Сандърс, който напусна длъжността си през юни, заяви, че ако..

публикувано на 23.08.24 в 13:22