Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убиец в кенче: Трябва ли да бъдат забранени енергийните напитки за непълнолетни?

Енергийната напитка е течност, която съдържа основно захар и някакво стимулиращо вещество, най-често кофеин. В по-честите случаи, тези напитки са леко газирани, съдържат също и таурин и аминокиселини. Основната функция на енергийната напитка е да ни тонизира физически, но също и да ни стимулира психически. Препоръчителната дневна доза е не повече от една енергийна напитка или около 250 mg. Според специалистите тя не крие рискове за здравето. Но, когато тази доза се надвиши, рисковете са налице.

Един от най-сериозните проблеми, пред които се сблъсква обществото ни е фактът, че енергийните напитки се консумират предимно от деца и младежи, при това в доста нездравословни дози. Анкета на Радио Варна сред ученици показа, че някои от тях изпиват по 2-3 енергийни напитки на ден. Други и повече. Това крие огромни рискове за здравето, според диетолога и здравен инструктор Ники Суков.

"Тези огромни количества захар хвърлят една "бомба със закъснител" в тялото", коментира експерта. Според него енергийните напитки водят и до пристрастяване.

"Енергийните напитки ускоряват зависимостта от тези бързи "инжекции" от допамин, защото захарта много бързо казва на мозъка "на мен ми е добре". В резултат на тази доза допамин, човек се чувства зареден известно време и има способност едва ли не да премести трабантче. След като се изчерпат обаче тези източници на захар и енергия от напитката, се стига до един "пат" е психическото и физическо състояние и така учениците в следващото междучасие тичат за следващата кутийка с енергийна напитка", поясни Суков.


Изследване на Националния център по обществено здраве и анализи и Университетската болница по педиатрия в София показва, че близо 20% от децата от пети до седми клас пият 5 пъти и повече седмично енергийни напитки. 

На сайта на Министерството на здравеопазването има обширна публикация, посветена на рисковете от прекомерната употреба на енергийни напитки. От здравното министерство предупреждават за неблагоприятни последствия за организма като повишена нервност, тревожност, тремор, безсъние, главоболие, сърцебиене, дихателни нарушения, ерозивни промени на лигавицата на стомашно-чревния тракт,  както и дехидратация, вследствие на загуба на вода и соли от организма. Още по-опасно обаче става, когато енергийните напитки се комбинират с алкохол - често срещана мода при младежите. Тази комбинация е широко рекламирана и промотирана в редица заведения и търговски обекти.

Въпреки рисковете, които крият за здравето, енергийните напитки са абсолютно достъпни за непълнолетните. Включително и като цена, защото на пазара има кенчета, които се продават за не повече от 1.00-1.50 лева. Преди няколко месеца в една от големите търговски вериги у нас, бяха пуснали промоция на енергийни напитки за 50 стотинки за едно кенче. Всичко това е на фона на притеснителната статистика, която показва, че близо половината ученици на възраст между 14 и 18 години консумират енергийни напитки, а мащабите на проблема се разрастват.


В някои държави в Европа, като Франция например, където имаше и смъртен случай преди години, енергийните напитки са абсолютно забранени за лица под 12 години. Изцяло забранени за непълнолетни пък са в Литва и Латвия. В други страни има ограничения до 12 години. В България засега нещата се изчерпват с надпис на кенчето, на което с малки букви пише, че не се препоръчва за деца, бременни или кърмачки. И също с малки букви, някъде по средата на дългия текст със съставките виждаме надпис "Пийте с мярка".


Преди няколко дни, депутати предложиха законови промени, с които да се забрани продажбата на енергийни наптики на лица по 18-годишна възраст. Това ще важи за детските градини, училищата, общежитията за ученици и магазините на разстояние по-малко от 100 метра до всяка входна точка на посочените, с изключение на висшите училища.

Според психиатърът проф. Христо Кожухаров, преди да се забрани дадено нещо, първо трябва да се водят разговори и дискусии с експерти. А сред специалистите, мненията относно мащабите на рисковете за здравето от енергийните напитки, са разнопосочни.




 

 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна организират обучение на специалисти за грижа за деца с диабет и редки заболявания

Във Варна организираха обучение на медицински специалисти от училища, детски ясли и градини за работа с деца с диабет и редки заболявания. Събитието се проведе в Юнашки салон и е част от общинската програма „Грижа за деца с диабет и редки заболявания“, която сe финансира от дирекция „Здравеопазване“, съобщават от общинския пресцентър. По време на..

публикувано на 30.04.24 в 12:12

До близо 3000 адреса е стигнала детската линейка във Варна

До близо 3000 адреса е стигнала детската линейка, закупена със средства от събрани и предадени за рециклиране пластмасови капачки, за малко над една година. Специализираният автомобил бе дарен от благотворителната кампания "Аз вярвам и помагам" на Център за Спешна Медицинска помощ – град Варна, съобщават от кампанията. 26 тона капачки събраха във..

публикувано на 30.04.24 в 12:00
Снимката е илюстративна

Дере до спирка "Мир" е пълно с боклуци, оплакват се варненци

Дере до спирка "Мир" се пълни с изхвърлени клони, изсъхнали листа и боклуци. За това алармира варненката Людмила Алексиева, която живее в района. По нейни думи състоянието на дерето е такова от бедствието през ноември месец миналата година. От десет години до него е разположен склад за вторични суровини, откъдето според нея също се изхвърлят отпадъци...

публикувано на 30.04.24 в 11:06

Велики вторник

В календара на православната ни църква днес е Велики Вторник - ден за смирение и поучение. На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления, разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за талантите. Христос прави пророчества за съдбата на Ерусалим. В тази..

публикувано на 30.04.24 в 07:03

Безплатни изследвания за диабет предлагат във Военна болница във Варна

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет ще се проведе в периода 13-30 май в МБАЛ-Варна към Военномедицинска академия (ВМА). Кампанията е под наслов „Заедно към по-добър контрол на диабета!“ и има за цел да обхване хора, които са над 18-годишна възраст, и са с вече поставена диагноза захарен диабет, съобщават от ВМА..

публикувано на 29.04.24 в 16:40

Лесна работа: Душевност наша... необятна и неразгадаема

Великата седмица – време духовно. Искате ли да се фокусираме върху необятната и неразгадаема наша душевност? С делнични примери. Да речем, запазвате си час за лекар през съответното приложение. Планирате бързи и стегнати действия. Реалността е различна. Явявате се пред кабинета десетина минути по-рано. Пространството е малко: осем стола..

публикувано на 29.04.24 в 15:00

Наградиха ученици за най-добро есе и видео на тема "Европа - граници и мостове"

Наградиха ученици, участвали в деветия конкурс за есе и видео на тема "Европа - граници и мостове", организиран от варненската Първа езикова гимназия. Церемонията се състоя в Музея на нова история във Варна. Десетокласничката Сияна Костадинова спечели първо място в категорията за написване на есе. След нея се нареждат единадесетокласникът Ивайло..

публикувано на 29.04.24 в 14:51