Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ресорите ги разпределя председателят на Европейската комисия"

Проф. Юлия Захариева: Най-важният критерий за членовете на ЕК е тяхната независимост от държава, партия и институция

"Процедурата за номинациите е "нашенска работа""

| Интервю
Екатерина Захариева и Юлиан Попов
Снимка: БГНЕС

Йерархия в ЕК няма. Има председател и зам.-председатели, и членовете, на които им е възложено да управляват определен ресор. Само председателя след като получи тези номинации може да разпределя ресорите. Думата комисар е утвърдена в политическото говорене, в нормативната основа за функциониране на ЕК не се използва. Навсякъде е член на комисията.

Това обясни проф. Юлия Захариева, един от най-ерудираните специалисти в европейското и международна право и основоположник на изучаването "Право в ЕС" у нас, в интервю пред БНР.

"По време на мандата председателят на ЕК има право да променя, прехвърля ресора от един на друг член на Комисията, допустимо е и се случва. Йерархия по ресори няма. Някои от ресорите са тежки, други важни като бюджет, енергетика, зелени сделки, миграция, но не означава, че останалите са маловажни", коментира проф. Захариева.

Според нея какъвто и ресор да получи България, това да не се използва за внушение, "че България е втора категория и сме на опашката, и от немай къде ни дали младеж и спорт".

"Това е и задача на медиите и всеки, който е ангажиран с тази прословута европейска идея. Но толкова години куцаме с информацията и затова стигаме до такива ситуации", допълни доц. Юлия Захариева.

Процедурата за двете номинации за ЕК – Екатерина Захариева и Юлиян Попов и обсъждането им два дни, тя определи като "чисто нашенска работа":

"Защото парламентите нямат отношение към номинацията за състава на комисията. Това е право и отговорност на правителството. Но ние сме в странна ситуация и това провокира тези бурни дебати. И тази многотия от 7 имена, може би това е облекчило премиера Главчев или си е направил алиби, така че това не се вписва в установените практики. Нали помните Станислав Стратиев, че "такъв народ сме ние, невероятното е практика, невъзможното ни е ежедневие"."

Проф. Захариева изреди критериите и обърна внимание, че сред най-важните е "категорична и абсолютна ангажираност" на кандидатите с европейската идея.

"А ние имахме номинация, чийто електорален успех се дължи именно на неангажираността с европейската идея", припомни тя.

И допълни:

"Критериите ясно са формулирани и могат да се видят като тяхната обща компетентност, тяхната биографии играе роля с управленски опит, доказали го, както и качествата, които могат да бъдат видими тук в страната. Второто изискване е ангажираност към европейската идея. Те трябва да бъдат посветени на нея. Искам да кажа, че европейската идея и евроатлантизъм, което се върти в последно време, е безсмислица, няма нищо общо."

Бе категорична, че последният и най-важен критерий е тяхната независимост:

"И тя трябва да бъде извън всякакви съмнения. Те не могат да приемат инструкции от нито едно правителство, институции, органи или агенции. Държавите се задължават да зачитат тяхната независимост и да не им оказват влияние при изпълнение на техните задачи. Цялата история, че партиите пращат техни хора там да им вършат работа, е абсолютна безсмислица. Комисията  е наднационална институция, която работи за общия интерес на ЕС, няма национално и партийно оцветяване."

Специалистът в Европейското право предупреди, че е грубо нарушение, което може да коства мандата на член на ЕК, ако се докаже, че той лобира или прекарва интереси на държава или корпорация. 

Цялото интервю с доайена на Европейското право проф. Юлия Захариета чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 800 чуждестранни журналисти са акредитирани за изборите в Тюрингия и Саксония

В източногерманските провинции Тюрингия и Саксония се провеждат избори за регионален парламент. Водеща в допитванията е крайнодясната "Алтернатива за Германия“. Вотът се определя като тест за доверието в управляващата тройна коалиция на канцлера Олаф Шолц. Избори в германските провинции Тюрингия и Саксония И в двете източногермански..

публикувано на 01.09.24 в 12:22

Жители на свищовски села отново протестираха заради липсата на вода

Жителите на бедстващите, заради безводието, свищовски села днес отново затвориха на два пъти главния път Плевен – Русе. В област Велико Търново безсрочно бедствено положение заради липсата на питейна вода е обявено в шест населени места. Безводието и задълбочаващият се воден режим отново изведоха на пътни блокади хората от свищовските..

публикувано на 01.09.24 в 12:00
Хърш Голдбърг-Полин е един от заложниците, убити от

Открити са телата на шестима заложници, отвлечени от "Хамас"

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че телата на шестима заложници, отвлечени от палестински бойци по време на атаката им срещу Израел на 7 октомври, са били открити в ивицата Газа. Сред тях е и тялото на израело-американския гражданин Хърш Голдбърг-Полин, предаде "Франс прес". "По-рано през деня (вчера - бел. ред), в тунел под град Рафах..

публикувано на 01.09.24 в 11:49

Дъждове и градушки по гръцките острови

Дъжд, градушка и ветрове засегнаха голяма част от островите в Егейско море. Днес прогнозите са за постепенно покачване на температурите. В северната част на Атина все още трафикът е затруднен от наводнени улици. Част от пътищата са временно затворени,съобщават от Пътна полиция. Буря в Пелопонес с градушка на места промени желанието на туристите да..

публикувано на 01.09.24 в 11:24

Километрична опашка се изви по пътя за "Кулата"

Повече от 5 км е опашката от автомобили, пътуващи към граничен пункт "Кулата".  Една от причините е и напливът на туристи от Румъния, съобщават от "Гранична полиция" и съветват да се използват алтернативни пунктове.  Пътуващите към курорти в района на Солун, Кавала и Халкидическия полуостров могат да преминат през "Илинден“.  За пътуващите към района..

публикувано на 01.09.24 в 11:20
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил отправи послание за Новата църковна година

Негово Светейшество Софийският митрополит и български патриарх Даниил отправи окръжно послание по случай Новата църковна година, която започва днес. Посланието е публикувано на сайта на Българската патриаршия и се чете във всички храмове в Софийската епархия след литургията. Започва църковната Нова година - църквата почита Свети Симеон Стълпник В..

публикувано на 01.09.24 в 11:17

Протест пред централата на БСП в подкрепа на Корнелия Нинова

Партийната централа на БСП осъмна с протест и полицейска охрана. В 11 часа започва заседанието на пленума на БСП. Над 50 души от цялата страна са пред сградата на "Позитано" 20 в подкрепа на Корнелия Нинова. Те не пориемат решенията на временното ръководство. БСП членове твърдят, че листите вече са подредени на тъмно.   Хората настояват да влязат в..

публикувано на 01.09.24 в 11:11