Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ние, потребителите": Дрехите за ученици до 14 г. – без дълги връзки

Габриела Руменова, създател на платформата "Ние, потребителите"
Снимка: Ирина Недева

От проекта "Ние, потребителите" предупреждават, че дрехите за ученици до 14-годишна възраст трябва да са без дълги връзки.

Статистиката на общоевропейско ниво сочи, че всяка година се регистрира по един фатален инцидент с дете и по 3-4 със сериозни последици от дълги над 8 см връзки в дрехите, които се закачат за вратата на превозно средство, на спиците на велосипед или за модерните напоследък тротинетки.

Правила по отношение на връзките в облекла за деца до 14-годишна възраст са залегнали в европейски стандарти за безопасност, уточняват от потребителската неправителствена организация.

Облеклата трябва да са без еластични връзки в качулките или около врата и без каквито и да било колани с дължина над 36 см.



По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украйна критикува Монголия, че не е арестувала Путин

Украинското министерство на външните работи критикува Монголия, че не е арестувала руския президент Владимир Путин, който е на официална визита в страната - първа след издадената заповед за арест от Международния наказателен съд. Говорител на ведомството се закани, че Украйна ще работи със своите съюзници, за да гарантира, че Монголия ще понесе..

публикувано на 03.09.24 в 12:16

Грънчарството - емблематично за Берковица

В Берковица някога са се развивали много занаяти като бубарство, бакърджийство, златарство, коларо-железарство, грънчарство. Типичните за берковското грънчарство форми са трапезната керамика и предметите за бита като паници, гърнета, ръкатки, вази и кани. Най-впечатляващата от всички съдове обаче и до днес си остава "Дяволската кана"...

публикувано на 03.09.24 в 11:57
Румен Радев

Румен Радев: Иван Гарелов осъзнаваше мисията да служи на обществото с критични и безпристрастни позиции

"В лицето на Иван Гарелов днес обществото ни се раздели с една от най-забележителните личности на българската журналистика, която до края на дните си отстояваше истината с почтеност и просветеност". Това заявява президентът Румен Радев по повод загубата на уважавания журналист и общественик. В съболезнователния си адрес държавният..

публикувано на 03.09.24 в 11:51
Атанас Запрянов

Запрянов: Изпратените на Украйна самоходни артилерийски установки са с отпаднала необходимост

Министърът на отбраната Атанас Запрянов потвърди, че България е изпратила на Украйна самоходни артилерийски установки "Гвоздика". Той уточни, че това е въоръжение с отпаднала необходимост, поради което не се налага изрична нова санкция на Народното събрание.  България е изпратила осем пакета с въоръжение, техника и боеприпаси на Украйна. Всички..

публикувано на 03.09.24 в 11:33
Жители на община Кочериново продължават протестите си на подходите или на единствения път за Рилския манастир.

Експерти проверяват причините за водната криза в община Кочериново

Групи експерти от ВиК холдинга и от операторите в Перник, Благоевград и Кюстендил ще проверят състоянието на 9-километровия водопровод до Кочериново. Целта е да се изяснят причините за водната криза в града и 10-те села на общината, които от седмица са на воден режим, а за някои селища се подава вода през два дни.  Местните хора продължават..

публикувано на 03.09.24 в 11:25

Продължава акцията по почистване на тонове умряла риба в морето край Волос

Кметът на гръцкия град Волос призова никой да не влиза в морето. Продължава акцията по почистване на тонове умряла риба. В събота местните власти обявиха извънредно положение заради опасността от екологична катастрофа. Забранено е къпането в няколко плажа около района на инцидента, но според местния кмет, никой не знае дали не се..

публикувано на 03.09.24 в 11:11
Президентът Румен Радев

Радев - специален гост на тържествата за 50 години град Гурково

Президентът Румен Радев ще участва в тържествено отбелязване на 50-годишнината от обявяването на Гурково за град. На открита сцена на площада тази вечер държавният глава ще поздрави жителите и гостите на града по повод празника. В рамките на посещението Румен Радев  ще проведе среща с ръководството на общината.

публикувано на 03.09.24 в 11:03