Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложена е срещата между Киър Стармър и Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очакваната среща на британския премиер Киър Стармър с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е отложена, съобщи "Гардиън". Изданието посочи, че причината е предпазливоста на британското правителство за възстановяването на програми като младежката мобилност и схемите за университетски обмен "Еразъм".

Очакваше се премиерът да се срещне с Урсула фон дер Лайен през първата или втората седмица на септември, но източници казаха, че срещата може да не се състои по-рано от края на октомври. 

Дипломати от ЕС заявиха, че в някои кръгове има "притеснения", че правителството на Обединеното кралство не е било по-положително към схемите за свободно движение на младежи и студенти, като коментираха, че проявяването на предпазливост към такива по-маловажни въпроси поставя под въпрос надеждите за по-широко пренастройване на отношенията на Обединеното кралство с ЕС. 

Киър Стармър

"Гардиън" цитира източници от Брюксел, които се чудят дали Стармър действа по този начин, поради прекомерна предпазливост, опасявайки се, че противниците на Брекзит ще го обвинят, че се опитва да отмени Брекзит, ако се съгласи бързо да възстанови програмите. 

Други казаха, че ЕС "чертае свои червени линии", като информира репортерите, че сделка за облекчаване на пътуванията за музиканти и артисти е малко вероятна. 

Личната среща на Стармър с фон дер Лайен първоначално беше планирана за 25 юли, но натоварения график и от двете страни доведе до промяна и планиране за края на август или началото на септември. Сериозна работа по рестартиране на отношенията с ЕС обаче сега не се очава да стартира по-рано от пролетта, като надеждите са в началото на следващата годината да се проведе среща на върха между ЕС и Обединеното кралство, за да бъде ускорен процесът.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Първи официален престой на премиера Стармър в резиденцията на краля

В Обединеното кралство Киър Стармър е в Балморал на първия си официален престой в резиденцията на краля като министър-председател.  Крал Чарлз III е домакин на Киър Стармър и съпругата му Виктория Стармър в съответствие с дългогодишната традиция..

публикувано на 01.09.24 в 13:30

Стармър и Макрон обсъдиха рестартирането на отношенията с ЕС

Британският премиер Киър Стармър заяви, че е обсъдил в Париж с френския президент Еманюел Макрон възстановяването на отношенията с ЕС, както и редица други наболели проблеми. Киър Стармър е на обиколка в Европа, целяща да рестартира отношенията с..

публикувано на 29.08.24 в 19:13
Киър Стармър и Еманюел Макрон

Киър Стармър се срещна с Еманюел Макрон в началото на визитата си във Франция

Британският премиер Киър Стармър беше приветстван в Париж от френския президент Еманюел Макрон преди церемонията по откриването на Параолимпийските игри. Той пристигна от Берлин, където се срещна с германския канцлер Олаф Шолц в рамките на обиколката му за..

публикувано на 29.08.24 в 04:15
Министър-председателят на Великобритания Киър Стармър (вляво) и канцлерът на Германия Олаф Шолц - Берлин, 28 август 2024

Стармър: Договорът с Германия е шанс за цяло едно поколение

Подготвяният нов договор за сътрудничество с Германия е "шанс за цяло едно поколение“ за рестартиране на отношенията с ЕС след Брекзит, заяви британският премиер Киър Стармър, който е на посещение в Берлин. На съвместна пресконференция с..

публикувано на 28.08.24 в 15:56
Киър Стармър

Киър Стармър търси приоритетен достъп до германската икономика за британския бизнес

Британският премиер Киър Стармър пристигна на посещение в Германия, заявявайки преди да тръгне, че ще търси приоритетен достъп до германската икономика за британския бизнес пред откриваща се "възможност веднъж на поколение" за рестартиране и коригиране..

публикувано на 28.08.24 в 07:48
Министър-председателят на Великобритания Киър Стармър

Киър Стармър заяви, че следващият бюджет на Великобритания ще е "болезнен"

В първата си голяма реч като министър-председател на Обединeното кралство Киър Стармър обеща да се справи с проблемите, пред които е изправена страната и "да бъде съден по делата, а не по думите“. Той обвини предишното правителсво на консерваторите,..

публикувано на 27.08.24 в 17:15
Киър Стармър и Володимир Зеленски

Премиерът на Великобритания Киър Стармър обеща подкрепа на Украйна "днес и винаги"

Премиерът на Великобритания Киър Стармър обеща подкрепа на Украйна, която днес, под знака на продължаваща руска инвазия, чества 33 години независимост от бившия Съветски съюз.   Киър Стармър каза на украинците, че Обединеното кралство ще ги..

публикувано на 24.08.24 в 16:18
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иракли Кобахидзе

Тина Бокучава: Има риск Грузия да се върне в съветската епоха

Планът на правителството на Грузия да постави извън закона своите политически опоненти след изборите следващия месец ще върне черноморската държава обратно в миналото ѝ от съветската епоха и ще засили руското влияние в страната, заяви в интервю за вестник..

публикувано на 09.09.24 в 03:43
Ученици в училище в Кипър.

В Кипър влиза в сила реформа на предучилищното образование

В Кипър днес се открива новата учебна година в началните училища и детските градини. С първия учебен ден в сила влиза реформа на предучилищното образование и прилагането на две правителствени програми с общ бюджет от 20 млн. евро за субсидии за деца на..

публикувано на 09.09.24 в 03:23

ВАС: До утре сутринта ДПС-Доган да предостави пълномощно за оттегляне на жалбата срещу указанията на ЦИК

Върховният административен съд даде срок на Коалиция "Демокрация, права и свободи – ДПС", в която влизат лоялните на почетния председател Ахмед Доган, до 09.30 часа утре, 9 септември, да предостави пълномощно за оттегляне на подадената жалба срещу..

публикувано на 08.09.24 в 20:55
Роберт Хабек и Владимир Малинов

България и Германия подписаха в Солун декларация за сътрудничество в енергетиката

България и Германия подписаха декларация за сътрудничество в енергетиката. Двете държави ще разширяват партньорството си в сферите на водородните технологии, възобновяемата енергия, зеления преход, енергийните коридори и диверсификацията на..

публикувано на 08.09.24 в 20:22
Румен Радев

Президентът Румен Радев удостоява български военнослужещи с висше офицерско звание

В понеделник, 9-и септември, президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще удостои български военнослужещи с висше офицерско звание, съобщават от пресцентъра на държавния глава. Със свой указ държавният глава..

публикувано на 08.09.24 в 20:10
Марин льо Пен

Марин льо Пен призова Еманюел Макрон да организира референдум за овладяване на имиграцията

Лидерът на крайната десница във Франция Марин льо Пен призова президента Еманюел Макрон да организира референдум за овладяване на имиграцията и други проблеми на страната. Искането идва в момент, когато подкрепата за новия премиер на страната Мишел..

публикувано на 08.09.24 в 19:22
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски отново призова западните партньори да разрешат превантивни украински удари по руски летища

Володимир Зеленски повтори призива към западните партньори да разрешат превантивни удари на украинците по руските летища. По думите му, само тази седмица руснаците са изстреляли или пуснали над страната му повече от 60 ракети, 300 дрона и 800..

публикувано на 08.09.24 в 17:41