Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велизар Шаламанов: Целта е устойчив мир, Русия да седне на масата на преговори, но без предварителни руски условия

| Интервю
Велизар Шаламанов
Снимка: БГНЕС

Наистина е много важно мястото, на което ще се проведе,  подготвяната втора конференция за мир, като тази в Швейцария през юли. Там конференцията беше успешна, но сега трябва да се намери място, което ще позволи участието на Русия и Китай на високо ниво.

Това каза в интервю пред БНР Велизар Шаламанов, бивш военен министър идългогодишен представител на България в НАТО.

"Разчитам, че украинската дипломация, с нов външен министър, работят със съюзниците по този въпрос. На Общото събрание на ООН ще направят още консултации. Тази конференция ще е успешна с подходящо място и участие на Русия", коментира Шаламанов.

Той обясни, че е "много сложна стратегическа комуникация е насочена към Русия, Украйна и към евросъюзниците на САЩ, и Великобритания, която цели изграждане на подкрепа да се даде разрешение":

"В политически план Държавният департамент са преценили рисковете и допълнителни аргументи за катастрофалното положение на украинските граждани. От гледна точка на Пентагона има по детайлен поглед върху стратегическите и оперативни аспекти, включително отчитане на ядрената риторика на Путин и заплахите, че използването на тези оръжия - ответен отговор, за което НАТО, трябва да бъде готово. Ако погледнете състоянието на отбраната в България едва ли сме готови за война утре. Това е процес на създаване на аргументи, но е ясно че Русия изчерпа своите. Използва ядрена заплаха, терористични атаки и заплаха за война Русия – НАТО. И трите са неприемливи и международната общност няма да ги приеме. Докато Плана на Зеленски за устойчив мир набират подкрепа в повече страни и решението ще бъде намерено по този път."

Велизар Шаламанов коментира новите елементи във войната Украйна – Русия. И един от тях е, че има Плана за мир на Зеленски.

"Пътувайки до Вашингтон ще представи на кандидатите за президенти своя План за победа, какъвто до момента не е имало. Ще стане ясно ще има пълен комплект от инструменти за спиране на войната и постигане на устойчив мир. Един от тях е посланието към Путин, че не могат да надделеят. Ако продължат терористичните атаки и да внася оръжие от Иран и Корея, ще има разрешение от Запада за оръжие, с което да ударят ключови обекти и ще разрушат нападателния потенциал на Русия. И Москва ще бъде принудена да седне на масата за преговори по Плана на Зеленски" смята Шаламанов.

Според него успешните атаки на Украйна в Курск "беше сигнал, че вече сме на нов етап, ново ниво и е време да бъде намерено мирно решение по плана на Зеленски".

"Определено това е част от този план за победа и затова е предприета операцията. Тя показа, че Русия не може да отбранява собствената си територия", каза Шаламанов.

И допълни, че върви разговор по въпроса за „използване на западни ракети дълбоко в Русия“:

"Има ясно послание и британският премиер посочи, че Путин може да спре тази война моментално, ако изтегли войските си. Русия не е заплашена от агресия, но ако продължава тогава Украйна има право на защита, включително с удари в дълбочина. И това е силен аргумент, които ще доведе до взимане на решение. Очаква се да доведе до мирни преговори."

Според Шаламанов целта е справедлив и устойчив мир, постигнат когато Русия седне на масата на преговори, но без предварителни руски условия. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Перспективата за членство на Босна и Херцеговина в ЕС във фокуса на срещите на Радев в Сараево

Перспективата за членство на Босна и Херцеговина в ЕС и регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа ще бъдат във фокуса на срещите на президента Румен Радев в Сараево. Държавният глава заминава на официално посещение в Босна и Херцеговина по покана на председателстващия босненското колективно Председателство Денис Бечирович. България..

публикувано на 16.10.24 в 12:23
Дим след израелски удари в Южен Бейрут, 16 октомври 2024 г.

Пети жертви на израелски удари в Южен Ливан

Петима души са загинали при израелски въздушни удари в град Набатия в Южен Ливан тази сутрин. Израелски изтребители подновиха атаките в южната част на столицата Бейрут. Две сгради - на общината и на сдружението на общините са попаднали под израелските удари в Набатия. Сред загиналите е и кметът на града. Спасителните екипи издирват оцелели..

публикувано на 16.10.24 в 12:21
Владислава Цариградска

Сарафов поиска от МВР справка за заплахите за живота на Владислава Цариградска

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска от изпълняващият функциите главен секретар на МВР Мирослав Рашков до 22 октомври да му предостави справка за всички налични в министерството данни за отправени заплахи за живота и здравето на съдията от Плевенския окръжен съд Владислава Цариградска и нейни близки. Съдия..

публикувано на 16.10.24 в 12:10
Дейвид Лами

Британският външен министър ще посети Китай

Британският външен министър Дейвид Лами се отправя на посещение в Китай. Посещението е част от усилията на лейбъристите да подобрят отношенията с Китай, след като те се влошиха при няколкото последователни предходни консервативни правителства. Дейвид Лами ще проведе тази седмица срещи на високо равнище в Китай. Министърът на финансите Рейчъл..

публикувано на 16.10.24 в 12:06
Народен театър

Между 20 и 30% от българите искат, а не могат да си позволят достъп до култура

"Между 20 и 30% от българите искат, а не могат да си позволят достъп до култура.  Това обясни пред БНР Янина Танева, "Фабрика за идеи". През 2023 година 72.6 % от българите не са посетили библиотека нито веднъж, 62.6 % не са били на театър, 82.5 % не са били на концерт за класическа музика, опера или балет. Това са данни от национално..

публикувано на 16.10.24 в 12:00

Трус с магнитуд 5,9 разлюля Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 5,9 по скалата на Рихтер разтърси днес Източна Турция, предаде БТА. Трусът бе регистриран в град Кале, окръг Малатия, в 10:46 ч., съобщи турската правителствена Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД). По данни на Евросредиземноморския сеизмологичен център земетресението е било от..

публикувано на 16.10.24 в 11:50

Ива Дойчинова: БНР трябва да работи за спечелване на аудитория и във възрастовата група 18-35 г.

В Съвета за електронни медии продължават изслушванията  на кандидатите за генерален директор на Българското национално радио. Днес първа представи визията си Ива Дойчинова. Тя залага на превръщането на БНР в лидер на обществения диалог, истината и културата. Ива Дойчинова предлага и нова управленска структура с продуцентски центрове. Според..

публикувано на 16.10.24 в 11:45