Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ако има някаква изненада, тя ще е свързана с реалната популярност на Делян Пеевски"

Стойчо Стойчев: Между 6 и 8 партии в парламента, за мнозинство вероятно ще трябват 4

"Ако се говори за "равно отдалечен премиер", това означава, че участниците в този разговор са приели идеята за общо правителство"

| Интервю
Стойчо Стойчев
Снимка: Савина Спасова

Между 6 и 8 партии е нормално да попаднат в парламента след изборите. Такава прогноза направи пред БНР политологът Стойчо Стойчев, ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии, базирайки се на нагласите за гласуване и избирателната система.

"Мнозинството ще се крепи на трима-четирима депутати в НС. Ако влязат повече партии, това означава, че големите ще разполагат с по-малко депутати".

Възможно е да се наложи да участват четири партии, за да формират мнозинство, посочи още той в предаването "Преди всички". 

"Широкопартийна коалиция да успее да излъчи някакъв кабинет. Другият въпрос е за колко време. Да се мисли за изпълнение на пълни мандати е много пожелателно.

Необходимо е в такава среда да бъдат устойчиви партньорствата между партиите". 

Ако се говори за "равно отдалечен премиер", това означава, че участниците в този разговор са приели идеята за съвместен премиер или за общо правителство, обясни Стойчев. 

"Според мен няма да има пречки след изборите ГЕРБ да приемат подобен".

Политологът очерта профила на един такъв премиер.

"Той ще бъде не равно отдалечен, а равно приближен до всички, които участват в мнозинството. Това е професор от университета, който през годините е имал партньорства и с едните, и с другите и е в добри отношения с всички. Не може да е равно отдалечен, защото ако е отдалечен от четири партии, това означава, че е отдалечен от политиката и няма да се захване с такава работа". 

Ако приемем, че ядрото на подобно мнозинство ще бъдат ГЕРБ и ПП-ДБ, това ограничава кръга от потенциални допълнителни партньори, разясни Стойчев.

"Участието на "Възраждане" в подобно нещо е проблематично. По същия начин стои въпросът с АПС и с ДПС - Ново начало. Но те биха могли да го подкрепят без формално да присъстват в кабинета. Нещо, което очаквам да се случи в най-добрия вариант. И двете партийни структури се намират в такова състояние, че най-малко им трябва да участват в правителство.

Ако гледа собствения си интерес, лявото обединение трябва да се обяви категорично за алтернатива или опозиция на този модел. По-вероятно е БСП да не участва в подобна коалиция.

Тогава остават най-малките политически субекти, като ИТН и  някои от новите партии, които биха могли да преминат бариерата – "Величие", МЕЧ и Синя България". 

Стойчев не допуска възможност ПП и ДБ да тръгнат по различни пътища, когато влязат в парламента. 

"Те са постигнали оптималния вариант за своето политическо представителство в тази форма".

Ако има някаква изненада, тя ще е свързана с реалната популярност на Делян Пеевски, посочи още политологът.

"В София не е много популярен, но в другите райони от страната е възможно да има някаква социална база. Най-любопитният въпрос е дали е успял да изгради през годините такъв тип база от хора, които да му имат доверие като политик и да го подкрепят автентично. 

Но дори Пеевски да получи повече гласове, отколкото му се дават в момента, трудно би могъл да излезе на втората позиция с резултат, подобен на обединеното ДПС на предишните избори". 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


Лигата на младите гласоподаватели се завърна в обновен формат. За пети път се проведе емблематичен предизборен дебат, организиран от младежите. На него се срещнаха представители на парламентарно представени партии и младежки лидери. 

Целия репортаж може да се чуе в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иранският министър на външните работи Абас Арагчи.

Техеран заплаши с "решителен отговор" на всяка израелска атака

Иранският външен министър Абас Арагчи предупреди в телефонен разговор с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че Техеран ще отговори решително на всяка израелска атака, предаде АФП. "Иран полага значителни усилия за защита на мира и сигурността в региона, но е напълно готов да отговори решително на всяка авантюра от страна на Израел и..

публикувано на 16.10.24 в 11:39

Ултрамаратонци подпомогнаха каузата на фондация "Ела и ти"

Над 250 души с увреждания са били сред природата благодарение на фондация "Ела и ти". Привлечени са над 450 доброволци, без чиято подкрепа това би било невъзможно. Това обясни пред БНР Гергана Дойчинова от фондацията. Хора с увреждания в планината: Мисия възможна Гергана Дойчинова: Целта ми е хора с увреждания да се потопят в места, до..

публикувано на 16.10.24 в 11:27

В Гърция погнаха със солени глоби търговци за завишени цени на храните

В Гърция проверяват и глобяват търговските фирми за спекулативно високи цени. Цените на плодове и зеленчуци в магазините  се покачват всеки месец. За неспазване на тавана на печалбата финансовите власти налагат много високи глоби на търговските вериги. До 5 милиона евро достига глобата за нелогично високи цени на плодове и зеленчуци...

публикувано на 16.10.24 в 11:20
Лагерът за прием на нелегални мигранти от Италия в Джадър, Албания.

Първите мигранти по споразумението между Рим и Тирана пристигнаха в Албания

На пристанище Шенгин в Албания акостира италианският военен кораб Либра, превозващ мигранти, заловени във водите на Италия. Те са първите в рамките на споразумението за прехвърляне на незаконни имигранти от Италия в Албания.  Италианският плавателен съд пристигна след 36-часово плаване заедно с 16 мъже от Бангладеш и Египет. Те ще бъдат..

публикувано на 16.10.24 в 11:15

Спецакция срещу купения вот и в Ловешко

Специализирана полицейска операция се провежда и на територията на цялата Ловешка област. Тя е насочена срещу престъпления против политическите права на гражданите и за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. В акцията, освен полицейски служители, участват части на "Жандармерията", служители на Инспекцията по..

публикувано на 16.10.24 в 11:02

Цените на жилищата в Европа растат

България задържа втора позиция по ръст на цените на жилищата в ЕС, сочат данни на Евростат за второто тримесечие на годината. Най-голям спад в цените е регистриран в Люксембург, Финландия и Франция, а най-сериозен ръст: в Полша, България, Литва и Хърватия. В сравнение с предходното тримесечие цените остават стабилни в Унгария, повишават се обаче..

публикувано на 16.10.24 в 10:59

Спешният център в Кюстендил отваря врати до две седмици, търси спонсори

Новият Спешен център в Кюстендил, който трябваше да бъде готов до 31 декември 2021 год., ще заработи най-късно след две седмици.  Администрацията вече се е нанесла в новия комплекс, предстои да бъде преместена и координационната централа, която обслужва системата 112 и екипите за спешна помощ.  Изграждането на Спешния център в Кюстендил се..

публикувано на 16.10.24 в 10:48