Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният музикален театър поставя “Криворазбраната цивилизация“

В Деня на народните будители  - 1 ноември,  на сцената на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ ще бъде премиерата на мюзикъла “Криворазбраната цивилизация”, по знаменития телевизионен мюзикъл от 1974 г. с Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Ружа Делчева, Никола Анастасов, Лора Керанова и Зорка Димитрова.

Режисьор на спектакъла е Николай Гундеров, познат на публиката с неподправения си почерк в жанра комедия. Той е и сценарист на новия текст по пиесата на Добри Войников.

Музиката е на Дечо Таралежков. Така, както композиторът вмъква хитове от своето време в телевизионния мюзикъл, и сега ще бъдат вплетени музикални цитати от емблематични песни. Диригент постановчик на мюзикъла е Юли Дамянов.

В сюжетната линия Анка е изправена пред огромното предизвикателство да се яви на европейски музикален конкурс. Хаджикостови могат да си позволят най-доброто за дъщеря им, но с една уговорка със зрителя - всичко е според вкуса им. Сценографията на спектакъла е поверена на Николай Николов, който обещава смели решения. В дома на Хаджи Коста и Злата личат огромните мащаби на един прогресиращ бизнес. Като доказателство на този грандиозен мащаб на сцената на Музикалния театър ще има басейн. Продукцията включва голям брой екстравагантни костюми, дело на младата костюмографка Илина Грозева. Хореограф на спектакъла е Татяна Янева.

В ролята на Мосю Маргариди ще гледаме Александър Панайотов и Денис Бояджиев, в ролята на Анка влизат Елица Аврамова, Илона Иванова и Зорница Дамянова. Валентина Корчакова, Людмила Козарева и Марияна Арсенова ще се превъплатят в образа на Злата, в образа на Хаджи Коста ще бъдат опитните комици Христо Сарафов и Александър Мутафчийски. Участват още Кръстан Кръстанов и Николай Борисов - в ролята на Автора, Стефани Кръстева-Павлова и Теменужка Трифонова като Марийка, Маг Стойна- Деница Шопова, Станимира Грозева и Юлия Маринова, Певецът - Владимир Грудков и Пеньо Пирозов, Димитраки - Георги-Маноел Димитров и Стефан Петков, Митьо - Александър Милев и Тодор Велков, Райчо - Денко Проданов иДимитър Райков, Пенчо - Димитър Иванов и Калоян Ченов, Вокален педагог - Александър Василев и Лъчезар Лазаров, Бодигард - Антонио Дачовски и Емануил Алурков, Майстор Станьо - Георги Ханджиев и Венцислав Динов, Минувачки - Нелли Динева и Петя Миленова. 


По публикацията работи: Росица Кавалджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Симфоничният оркестър на БНР с концерт за 90-годишнината на акад. Васил Казанджиев

Симфоничният оркестър на БНР ни кани на концерт утре вечер – 18.10, в зала "България". Събитието започва в 19 часа, а поводът е 90-ата годишнина на акад. Васил Казанджиев.   Той е голяма фигура в българската култура, доайен сред композиторите и диригентите у нас, както и педагог, възпитал поколения млади артисти в Националната музикална академия..

публикувано на 17.10.24 в 12:17
Десислава Денева

Десислава Денева открива изложбата си "Някъде тук"

Художникът Десислава Денева открива днес от 17.30 часа изложбата си "Някъде тук" в столичната галерия "Българи". В картините си авторката противопоставя доброто и злото, тъгата и радостта, детайлната разработка и някои елементи от картините, които са общи и символни . Нюансите в емоционалното състояние, нюансите в цветовете и колорита са..

публикувано на 17.10.24 в 10:38
 Калина Томова

Калина Томова за забравените звуци от миналото и как ги преоткрива съвременната наука

Младия и обещаващ музиковед Калина Томова ни води в света на ранната музика – един от най-загадъчните и вълнуващи периоди в музикалната история.  Калина сподели своите проучвания в областта на полифоничната музика от XV век и разказа за важността на този период за развитието на европейската музикална традици я. Като изследовател, Калина..

публикувано на 16.10.24 в 14:40
Стефан Вълдобрев и Пламена Бачийска

Стефан Вълдобрев: Заобичах много повече България, природата ѝ, красотата ѝ и хората!

Стефан Вълдобрев , актьор, композитор, музикант, певец и филмов режисьор е гост в поредицата на "Нощен хоризонт" - "Магията на театъра" .  Познавате Стефан Вълдобрев от театралната сцена, от киното, както и от концертите му с "Обичайните заподозрени". В едно интервю той казва: "За мен обиколките из България са като зависимост. Обичам страната,..

публикувано на 16.10.24 в 10:47

Микрофестивалът "Инфундибулум" обживява подлеза до автогарата в Габрово

В района на подлеза до автогарата в Габрово започна вторият Mикрофест на платформата Capturing Creativity на габровката Росина Пенчева. Тази година микрофестивалът носи името "Инфундибулум" и преобразява нетипичното за събития градско пространство с триизмерна артинсталация, читалня за фантастика, концерти и диджей сет. "Това е второто..

публикувано на 15.10.24 в 12:18
Яна Божанин и Симона Евстатиева

Как да продължиш живота си, когато няма на кого да дадеш любовта си?

Как да продължиш живота си, когато няма на кого да дадеш любовта си? Когато най-близкият ти човек изчезне? Такива въпроси си задава младата режисьорка Симона Евстатиева в своя късометражен филм "Двама" .  Режисьорката Симона Евстатиева и актрисата Яна Божанин са наши гости в рубриката "Кинорадио" .  В актьорския състав на продукцията, която..

публикувано на 14.10.24 в 22:00

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

Във второто издание от 32-я сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“: 20.05-21.00 ч.: Един час, посветен на изкуството на тримата велики български баси Борис Христов, Никола Гюзелев и Николай Гяуров: - Излезе специално издание на списание ЛИК, посветено на 110-годишнината от рождението на..

обновено на 14.10.24 в 17:09