Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Европа има проблем с границите си и с миграционния поток"

Весела Чернева: Ще има нова рамка на миграционния разговор

"Шенген е пряко свързан с миграционния проблем, но той е обратната страна на монетата"

| Интервю
Весела Чернева
Снимка: БТА

Налице е разместване в обществата по отношение на миграцията. Европа има проблем с границите си и с миграционния поток, който не може да бъде разрешен от сегашното законодателство. Вероятно ще трябва да има нови мерки, нова рамка на миграционния разговор.

Това мнение изрази пред БНР Весела Чернева от софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

В страни като Германия и Австрия има ръст на молбите за убежище, което означава много високи социални разходи. Това от своя страна предизвиква много напрежение в обществата, повишава се рейтингът на Партията на свободата в Австрия и на "Алтернатива за Германия" в Германия, посочи тя.

В предаването "Събота 150" Чернева отбеляза противоречието между идеята да се спре миграцията, защото обществата не могат да поемат толкова бежанци, и нуждите на икономиката, които застаряващото население не може да задоволи.

"Навсякъде в Европа я има тази тревога. Не навсякъде в такава степен. В страни като Португалия и Испания се смята, че недостигът на работна ръка  е толкова голям, че те могат да поемат още мигранти."

Идеята за изнесени центрове е едната посока. Другата са т.нар. сигурни връщания в трети страни – в последната премината сигурна страна, обясни Весела Чернева. По думите ѝ, един от въпросите е защо това не се случва и как могат европейските правителства да подпомогнат връщанията, които следва да действат възпиращо.  

Според нея няма пречка пред изграждането на такива изнесени центрове, но остава въпросът къде ще могат да бъдат построени такива центрове за големи маси от хора и как те ще бъдат управлявани. Чернева смята за по-ефективно сигурното връщане на мигранти.

Шенген е пряко свързан с миграционния проблем, но той е обратната страна на монетата. Когато има сигурност на външните граници, Шенген отвътре може да функционира добре. Когато външните граници са пропускливи, страните членки решават да възстановят граничния контрол и на това ставаме свидетели, коментира Чернева.

"Не мисля, че Шенген е фатално заплашен, а по-скоро че има известни ограничения."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дейвид Лами изрази загриженост от подкрепата на Китай за Русия във войната срещу Украйна

Британският външен министър Дейвид Лами, който е на посещение в Пекин, изрази загриженост от подкрепата на Китай за Русия във войната ѝ срещу Украйна като призова китайския си колега Ван И да попречи на китайските фирми да правят доставки за руската армия.  Дейвид Лами направи коментарите при първото посещение на министър от кабинета в Китай, откакто..

публикувано на 19.10.24 в 14:01

Намериха труп на мъж на сметище в Добричко, арестуваха брат му

Полицията в Добрич задържа мъж за убийството на своя брат. Жители на село Безводица се натъкват на трупа на убития 50-годишен мъж на сметището край селото. Тялото е предадено в съдебна медицина за извършване на аутопсия. На този етап се предполага, че убийството е извършено преди около две седмици. Убиецът е ударил жертвата си с тъп..

публикувано на 19.10.24 в 13:45

2400 членове на СИК-ове в Монтанско

 2400 членове на секционни избирателни комисии в област Монтана ще преминат обучение за изборите на 27 октомври. По график, от днес до 24 октомври, това ще стане на територията на всички общини. От Централната избирателна комисия са подготвили специални чек-листове, които да помогнат на членовете, ангажирани с изборите, поясни говорителят на..

публикувано на 19.10.24 в 13:40

В Гърция разследват псевдосвещеник, изнудвал вярващи за пари

В Гърция разследват псевдосвещеник, който изнудвал вярващи за пари. Анулирани са стотици бракосъчетания, извършени  от него. Митрополията на град Егалио, съвместно с полицията, води разследването срещу нелегитимен свещеник, който е извършил над 300 вече анулирани сватби. Младоженците трябва отново да се венчаят или да сключат граждански брак...

публикувано на 19.10.24 в 13:31
Димитър Главчев

Главчев: Няма проблем с подготовката за изборите

Премиерът Димитър Главчев заяви, че няма проблем с подготовката на предстоящите парламентарни избори. "Ние още повече - ако мога да използвам израза, го оттренирахме това на предишните избори. Видяхте, че те се случиха както трябва. Сега е малко по-сложно предвид някои обстоятелства, но мисля, че всичко към момента е наред, всичко е в срок...

публикувано на 19.10.24 в 13:29

Хиляди от страната и света в Рилския манастир за празника "Отчовден"

Хиляди вярващи и туристи от цяла България, от други европейски страни и дори от Азия, посетиха Рилския манастир за празника, наричан "Отчовден" - това е денят на Свети Иван Рилски. В препълнения храм беше отслужена Златоустова литургия, оглавена от Неврокопския митрополит Серафим. В един момент стотиците в храма запяха и запригласяха на..

публикувано на 19.10.24 в 13:24

Полицията в Гърция провежда операция срещу мрежа на педофили

Гръцката полиция провежда голяма операция срещу мрежа на педофили. Полицаи под прикритие са участвали в разкриване на престъпленията. Отделът за борба с организираната престъпност ръководи акцията срещу сайтове, които предлагат деца за сексуални отношения. Полицаи под прикритие са участвали като клиенти, като са им предлагани момичета между 14 и..

публикувано на 19.10.24 в 13:15