А сега накъде


Оля Стояновапетък, от 16.00 до 17.00 часа

В предаването „А сега накъде“ разказваме истории, чертаем маршрути и даваме посоки за пътуване. Говорим за туризъм, екология, история и археология, но и включваме репортажи и автентични гласове, даваме думата на пътешественици и колекционери на истории, поставяме във фокуса на внимание онези хора, които имат неспокоен дух и не обичат да стоят на едно място. И разказваме, разбира се, за познати и непознати места у нас.
Героите на „А сега накъде“ са не само пътешественици, но и фотографи, археолози, историци, биолози, природозащитници, алпинисти, учени или просто хора, които имат история за разказване и маршрути за споделяне. Защото светът е голям и какво по-нормално от това да се опиташ да обхванеш многообразието му – и от истории, и от гласове.
Екип: Оля Стоянова и Диляна Трачева
За контакти с екипа тел: 02 93 36 647.

До 30 декември 2018 г. водещ на предаването беше Петра Талева.

Публикации

За планината и нашето отношение към нея

Ходенето в планината е нещо хубаво, но не всичко опира просто до удоволствието от ходенето във високото. Понякога нашето отношение към планината е по-важно – особено, когато говорим за климатичните промени. В последните години хората като че ли все по-често..

публикувано на 03.04.19 в 09:10
Античният град Хераклея Синтика

Археолози срещу иманяри или за нашето разбиране кое е правилно и кое погрешно

Знаете ли защо археолозите и иманярите са противници? И да, това не е детски въпрос, въпреки че така звучи. С колегата журналист Ирина Вагалинска, от научното списание Archaeologia Bulgarica, говорим за разкопки, за детски игри и за това как се създава..

публикувано на 02.04.19 в 15:55

За Дунавска България, хубавите места и хората на свободния дух

За Дунава и за маршрутите, на север от Балкана, които са подходящи за пътешествия, говорим с Весела Николаева и Гавраил Гавраилов, двама от авторите на пътеводителя „От Балкана до Дунава“. Но този път говорим не само за хубавите места в този край на..

публикувано на 27.03.19 в 09:05

За защитените гори и за всички нас

„Бях се самоназначил за инспектор на дъждовните и снежни бури. И изпълнявах задълженията си добросъвестно, въпреки че не получавах нито цент за това“, пише  Хенри Дейвид Торо - американският писател и философ, известен не само с книгите си, но и с личния си..

публикувано на 26.03.19 в 16:05
Димитър Попов (вляво)

Да поговорим за делфините

Екип от български учени и еколози миналата година изследва зоната от Резово до Дуранкулак в Черно море – с цел проучване на числеността на делфините в акваторията на България. Тази година обаче на еколозите и учените им предстои още по-мащабно..

публикувано на 26.03.19 в 09:58
Росен Василев в Беласица

Къде ни водят ботаническите маршрути

Какво знаете за растенията? Оказва се, че градският човек днес не знае много за тях. Като че ли е изгубил онова познание, което хората преди него са имали. Рядко познава цветята, рядко ползва билките. Затова единствено, което можем да направим, е да..

публикувано на 11.03.19 в 13:25
Пламен Старев

Пламен Старев: Когато познаваш света, той вече е различен

„Когато познаваш света, той вече е по-различен и по-приятелски“,  казва Пламен Старев, генерален секретар на Българска асоциация на журналистите и писателите по туризма. С него говорим за пътуването и за силата на разказването на истории, но и за това как..

публикувано на 05.03.19 в 13:33
Доц. д-р Христо Попов

Доц. д-р Христо Попов за археологията, за работата на терен и за отговорността

Интересът към миналото винаги е бил част от процеса на изграждане на идентичност и в същото време знаем, че миналото до голяма степен е продукт на настоящето. Затова с доц. д-р Христо Попов, директор на Националния археологически институт с музей..

публикувано на 01.03.19 в 08:05
Изложба на детски играчки от първата половина на 20 век в РИМ Благоевград по повод Европейската нощ на музеите, 2017 г.

Когато децата са добре дошли в музеите

Музеите отдавна не са онова това, което бяха преди време. В музеите днес децата могат да пипат експонатите, да играят, да разглеждат всичко, да влизат в ролята на изследователи… Да пробват как се мели пшеница на хромела, например или да видят каква..

публикувано на 26.02.19 в 08:25
В деня на Св. Харалампий стотици буркани с мед се нареждат във формата на кръст. Така пчеларите измолват своя покровител да благослови реколтата им.

За огнения мед и за празника на Свети Харалампий

Мястото е Благоевград, църквата е "Въведение Богородично". Рано сутрин храмът прилича на кошер   - с нетърпеливото суетене на хората, с многогласното пеене на хора. Със свещениците, които непрекъснато дават благословия. С жените, които все намират..

публикувано на 25.02.19 в 14:25