Европейски паралели - за музея, за галерията

От мисията до действителността

събота (през седмица)
от 15.10 до 16.00 часа

Всеки от нас пази много спомени за отделни периоди от своя живот. Понякога те са скрити в малките късчета хартия, наречени марки. В монети или фигурки и всякакви предмети, които ни напомнят за нещо важно, което някога ни се е случило. Очакваме те да ни попречат да забравим моменти на на щастие, раздяла, на успех – за нас или за другия. Едни от нас са по-сантиментални и по-старателни и превръщат усилията си в създаване на малки музеи. Те се разполагат в началото в някое чекмедже, после в шкаф, в стая. И постепенно се оказва, че в сбирката са попаднали и някои ценни предмети – монети, марки, парчета керамика или цели предмети от далечно минало на прадеди или на съвсем непознати хора, живели преди стотици години. Страстта на колекционера – хоби или бизнес. Истории от света на колекциите... Моменти на открития, слава и богатство... понякога.
“Европейски паралели – за музея, за галерията” е предаването за музеите, музейното дело, галериите, за тяхната мисия да опазват и съхраняват културното наследство на нацията. Ще се разходим заедно из залите на най-големите музеи и галерии и у нас, и по света, и ще ви разказваме интересни истории за оригинални експонати и произведения на изкуството.
Съвременната култура и културното наследство - хармонична ли е тяхната връзка или могат да проявяват враждебност помежду си?
Образът на музея и в социалното пространство и какви са неговите задачи при опазването на културното наследство?
Погледът на другия за българските съкровища – от дипломатическата любезност на посланика до агресивното любопитство на туриста... Ще търсим отговор и на много въпроси, свързани с усилията за поддържане и функциониране на българските музеи, с тяхната роля и място в културното пространство и в потоците на културния туризъм. Какво не достига на галерията и музея у нас, за да се превърнат те трайно в естествени притегателни туристически обекти? Кои са по-интересните творби, които се съхраняват във фондовете на музеите в България?
Ще се стремим да бъдем полезни и със съвети как да си направите музей или галерия или ако вече сте напреднали в това дело, ще хвърлим един поглед и към вашите семейни сбирки и колекции, ако ни позволите. Ще се стремим да сме полезни и на колекционерите и на самите културни институции, като разговаряме за нормативната уредба и ви предлагаме необходимата информация по тази тема.
Музеите в България разполагат не само с богати колекции, но и с един изключителен капитал – музейните специалисти. Ще ви срещнем с интересни хора, които са посветили много от своето време на развитието на музейното дело и музейния мениджмънт. 

Екип на предаването: Божидар Любенов, Анелия Димитрова, Албена Велева


Публикации

Симбиоза

Фантазия и мистика в творбите на Елена Темелкова

"Винаги е интригуващо и забавно да видиш други земи и да се докоснеш до някаква чужда култура. За художника казват, че той гледа с други очи. За това за него е особено вълнуващо да бъде другаде. Няма как де не се впечатлиш от различното и да не поискаш да..

публикувано на 14.12.20 в 10:53
Доц. Петко Христов в музейната зала

Доц. д-р Петко Христов за Европейската нощ на учените и за новите проекти на ИЕФЕМ

Независимо от сложната обстановка, предизвикана от епидемията на Covid-19, и тази година интересът към Европейската нощ на учените е голям. Мотото на инициативата е FRESHER или в превод от английски език „Открий, изследвай навсякъде, сподели и почувствай“...

публикувано на 30.11.20 в 11:17
Марияна Маринова в студиото на програма „Христо Ботев“

„Храни душа, да те слуша“ в Регионалния исторически музей - София

„Храни душа, да те слуша. Храненето в София и Софийско“ е изложбата, с която Регионалният исторически музей - София посрещна позакъснялата „Европейска нощ на музеите“. Посетителите се въвеждат с оригинални възстановки в атмосферата на периода от втората..

обновено на 16.11.20 в 11:39
Доц. д-р Атанас Шопов в студиото на програма „Христо Ботев“

Музеят – за будителите и за уроците от историята

За поредна година бе отбелязан Денят на народните будители – 1 ноември. Какво е отношението ни днес към този празник и какво все още не сме научили от уроците на историческото ни минало? С госта на предаването – доц. д-р Атанас Шопов, директор на..

публикувано на 02.11.20 в 13:05
Симеон Панайотов

За дарбата да си художник и за умението да преподаваш изобразително изкуство ​

По повод 18 октомври – Международния ден на художника – в Европейски паралели - за музея, за галерията  гостува Симеон Панайотов. Той е известен български художник и преподавател по изобразително изкуство в 40-о СУ „Луи Пастьор“ от 1983 г. Преподавал е..

публикувано на 19.10.20 в 11:19
Асен Игнатов в студиото на програма „Христо Ботев“

Асен Игнатов за новия сезон на Националния природонаучен музей

В деня на Европейския ден на птиците гост в предаването „Европейски паралели“ е Асен Игнатов – асистент в Националния природонаучен музей към Българската академия на науките. Неговите интереси са в много посоки, но вниманието му е насочено предимно..

публикувано на 05.10.20 в 11:21
Доц. д-р Николай Марков

Доц. д-р Николай Марков – „В борба срещу невидимите убийци“

В своята най-нова книга – „В борба срещу невидимите убийци“ – доц. д-р Николай Марков от Националния исторически музей изследва представите на балканските народи и тяхното отношение към заразните болести и ваксините през Средновековието и през Османския..

обновено на 21.09.20 в 16:26
Биляна Генова в студиото на програма „Христо Ботев“

17 септември – Ден на София

И през тази година дирекция „Култура“ на Столична община е подготвила интересни събития, с които да бъде отбелязан с уважение и с много усмивки Деня на София – 17 септември. Детски панаир забавлява децата на 12 септември в Градската градина пред Народния..

публикувано на 14.09.20 в 10:26
Марияна Маринова

Музея за история на София – по време на пандемията и след това

Марияна Маринова е нашият гост в това предаване. Тя е секретар на Международния съвет на музеите (ИКОМ) за България и преди дни участва в уебинар, заедно с представители на ИКОМ от различни страни по света. На срещата е обсъждано състоянието на музеите по..

публикувано на 29.06.20 в 10:13
Чл.-кор. на БАН проф. д. изк. Мила Сантова в студиото на програма „Христо Ботев“

Българският национален комитет на ИКОМ и новата роля на музея

Международният съвет на музеите ИКОМ (в превод от английски език ICOM – International Council of Museums) е световната организация, която обединява музеи и музейни експерти от 136 държави. Мисията на ИКОМ е да подпомага развитието на музея като институция и..

публикувано на 09.03.20 в 11:10