Европейски паралели - за музея, за галерията

От мисията до действителността

събота (през седмица)
от 15.10 до 16.00 часа

Всеки от нас пази много спомени за отделни периоди от своя живот. Понякога те са скрити в малките късчета хартия, наречени марки. В монети или фигурки и всякакви предмети, които ни напомнят за нещо важно, което някога ни се е случило. Очакваме те да ни попречат да забравим моменти на на щастие, раздяла, на успех – за нас или за другия. Едни от нас са по-сантиментални и по-старателни и превръщат усилията си в създаване на малки музеи. Те се разполагат в началото в някое чекмедже, после в шкаф, в стая. И постепенно се оказва, че в сбирката са попаднали и някои ценни предмети – монети, марки, парчета керамика или цели предмети от далечно минало на прадеди или на съвсем непознати хора, живели преди стотици години. Страстта на колекционера – хоби или бизнес. Истории от света на колекциите... Моменти на открития, слава и богатство... понякога.
“Европейски паралели – за музея, за галерията” е предаването за музеите, музейното дело, галериите, за тяхната мисия да опазват и съхраняват културното наследство на нацията. Ще се разходим заедно из залите на най-големите музеи и галерии и у нас, и по света, и ще ви разказваме интересни истории за оригинални експонати и произведения на изкуството.
Съвременната култура и културното наследство - хармонична ли е тяхната връзка или могат да проявяват враждебност помежду си?
Образът на музея и в социалното пространство и какви са неговите задачи при опазването на културното наследство?
Погледът на другия за българските съкровища – от дипломатическата любезност на посланика до агресивното любопитство на туриста... Ще търсим отговор и на много въпроси, свързани с усилията за поддържане и функциониране на българските музеи, с тяхната роля и място в културното пространство и в потоците на културния туризъм. Какво не достига на галерията и музея у нас, за да се превърнат те трайно в естествени притегателни туристически обекти? Кои са по-интересните творби, които се съхраняват във фондовете на музеите в България?
Ще се стремим да бъдем полезни и със съвети как да си направите музей или галерия или ако вече сте напреднали в това дело, ще хвърлим един поглед и към вашите семейни сбирки и колекции, ако ни позволите. Ще се стремим да сме полезни и на колекционерите и на самите културни институции, като разговаряме за нормативната уредба и ви предлагаме необходимата информация по тази тема.
Музеите в България разполагат не само с богати колекции, но и с един изключителен капитал – музейните специалисти. Ще ви срещнем с интересни хора, които са посветили много от своето време на развитието на музейното дело и музейния мениджмънт. 

Екип на предаването: Божидар Любенов, Анелия Димитрова, Албена Велева


Публикации

Д-р Ана-Мария Кръстева в студиото на програма „Христо Ботев“

За духовността и църковното ни културно наследство

Когато се говори за богатото българско културно наследство, насочваме вниманието си към археологическите обекти и намерените артефакти, архитектурните паметници на културата, места с уникална природна красота… Гордеем се и с нашите традиции, обичаи,..

публикувано на 10.02.20 в 10:35
Н. Пр. г-жа Каридад Милиан, извънреден и пълномощен посланик на Република Куба у нас

Европейски и други паралели – за културното наследство на Куба

За световните туроператорски фирми Куба е една от най-привлекателните туристически дестинации. Някои я определят като "сърцето на Карибите". За много хора, макар и от различни поколения, това е страната на горещите плажове и екзотичните коктейли. Страната..

публикувано на 27.01.20 в 10:30

Обзор на доц. Ружа Маринска за изобразителното изкуство на 2019-а

Отминалата година предложи немалко възможности на почитатели и любопитна публика за срещни с много произведения на изкуството. А понякога и с техните автори.  Имаше и изложби, които изненадаха и посетители, и куратори, и притежатели на картини...

публикувано на 13.01.20 в 10:20
Деян Доков в студиото на програма „Христо Ботев“

Музей на илюзиите

Разделяме се с тази година. Надяваме се, че се разделяме и с неуспехите, с трудните моменти и изпитанията, на които ни подлага съдбата, и с … илюзиите. Илюзиите в нашия живот са кривото огледало на мечтите ни. Не са бляскави, а по-скоро тъжни, за разлика от..

публикувано на 30.12.19 в 10:45
Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора

РИМ-Стара Загора – пред прага на Новата 2020 г.

Една от най-интересните колекции в постоянната експозиция на Регионалния исторически музей в Стара Загора представя предмети от бита на жителите на древния град Августа Траяна. Историците определят неговото създаване към периода 98-117 г – времето на..

публикувано на 16.12.19 в 09:55
Д-р Кирил Калев

За културната дипломация и културното наследство

В една своя реч, произнесена на Европейския културен форум 2016, Федерика Могерини – върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността – подчертава следното: „…Културата може да бъде поле за битка. Тя е била бойно поле в Европа от..

публикувано на 02.12.19 в 09:55
Симеон Панайотов и Валентин Топалов в студиото на програма „Христо Ботев“

Фокус-Европа – Изкуство без граници

Наскоро в столична галерия беше представена изложба, в рамките на проекта „Фокус-Европа – Изкуство без граници“. Картините в изложбата са на творци от България, Германия, Тунис, Сърбия и други страни. Предстои тя да бъде показана и в други български..

публикувано на 18.11.19 в 10:15
Посланик Андреа Вике

За културното наследство на Австрия

Австрия е една от страните в Европа, на чиято територия са разположени някои от най-интересните културни обекти, включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.  Първият обект е включен в Списъка през 1996 г. и това е историческият център на град..

публикувано на 04.11.19 в 13:37
Валентина Василева в студиото на програма „Христо Ботев“

РИМ „Стою Шишков“ – за традициите и красотата на Родопите

Всеки музей се отличава със своята индивидуалност. Дори когато предметите и колекциите на пръв поглед си приличат, винаги се намира по някой артефакт, който е уникален… Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, най-големият в Средните Родопи,..

публикувано на 21.10.19 в 09:35
Саня Кисьова и Никола Кирилов в студиото на програма „Христо Ботев“

Музеите на кафето

По света има много музеи. Сред дългата поредица от класически музеи на изобразителното изкуство и тематичните, като тези на литературата, на музиката, на мебелите и мемориалните, посветени на известните личности, а също и на шапките, на часовниците, на..

публикувано на 07.10.19 в 09:55