Музик мания

сряда
от 14.30 до 15.30 часа

Мания - страст, силно желание, лудост
Единственото място където звучи всякаква музика - място за специалните проекти и идеи на големи и не толкова известни музиканти. Време за да чуете творбите на прочути композитори в най-невероятни изпълнения. Часът когато ще се забавлявате със звуците издавани от най-странните инструменти изобретени от човека. Всичко за което може да си помислите или научите, че съществува по света и което издава звук един ден ще бъде представено в този час за пристрастени.

Екип: Светлана Димитрова

Публикации

„Париж, моя любов” - първият солов албум на Соня Йончева вече може да се купи и у нас

Тя е млада, красива, талантлива, обаятелна. Всеки, който я познава, остава очарован. Публиката я боготвори. Учи пеене в Женевската консерватория. Там я открива Уилям Кристи и я кани да работи с него - на прослушването изпълнява ария от операта „Алчина” на..

публикувано на 11.02.15 в 10:04
Пласидо Доминго (вляво), Ана Мария Мартинес и Андреа Бочели

Коледни подаръци от Пласидо Доминго и Андреа Бочели

На българския пазар вече са на разположение на меломаните последните записи на двама обичани певци, които гостуваха и в България. Избрах творби, които са най-привлекателни за първо запознанство със света на операта. Надявам се, че направих правилния..

публикувано на 17.12.14 в 08:45

„Лале ли си, зюмбюл ли си“ в българско-испански проект

Всеки един от нас е свързан със своите корени, със своята култура, но когато ти трябва да направиш нещо в едно ограничено пространство, трябва да си внимателен да не отнемеш от мястото на другия , отбелязва един от участниците в проекта Антонио..

публикувано на 23.09.14 в 17:31
Портрет (фрагмент) на Антонио Салиери от Йозеф Мелер

Завръщането на Антонио Салиери

Музика! Божествена имитация на природата: колко благодарност ти дължа заради щастливите часове, които преживях благодарение на теб , казва Антонио Салиери и го казва искрено, защото повече от 50 години от живота си той е музикалната личност от края на..

публикувано на 16.09.14 в 12:05

"Война и мир" за Националния празник на Франция

Празничен гала концерт, посветен на Националния празник на Франция – запис от 14 юли 2014 година . Участват: Националният оркестър на Франция, хорът на Френското радио и солистите: Олга Перетятко, Лоранс Браунли, Пьотр Бечала, Елина Гаранча, Анна Нетребко...

обновено на 12.08.14 в 14:13
Сцена от операта „Орфей и Евридика“ от Глук, изпълнена на фестивала в Залцбург - 2010 под диригентството на Рикардо Мути.

300 години от рождението на Кристоф Вилибалд Глук – историята на „Орфей и Евридика“

Съдбата на Орфей, победил със звука на своята лира адските сили, е най-яркият оперен мит – митът за свръхестествената сила на музиката, която поставена в служба на любовта побеждава смъртта. С Орфей е свързано и началото на историята на операта, създадена..

публикувано на 06.08.14 в 09:50
Сградата на операта в Рига

150 години Латвийска национална опера

През тази година Рига е избрана за европейска столица на културата заедно с шведския град Умео. Извън специалната програма на града, своя огромен принос дава и съставът на Латвийсктата национална опера, която този сезон отбелязва своята 150 годишнина...

публикувано на 11.02.14 в 14:10

Рейнски вокален фестивал - концертът на ансамбъл „Л`Арпеджата“ с диригент Кристина Плухар

Специалният проект на Кристина Плухар се нарича "Средиземноморието" и обединява средновековни аноними представящи традициите по крайбрежието на някои средиземноморски държави. Ще звучат шакони от 16 в., тарантели от Гаргано, Карпино, Пулиа и Неапол...

публикувано на 04.02.14 в 16:47
Лий Ритенауър

"Два свята" – име, вдъхновило много музиканти от различни държави

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Klasicheska/130227_Dva svyata.mp3 Идеята да обединим в едно и да ви представим светове на музиканти от различни краища на света възникна благодарение на диска „Два свята”, събрал на изискана среща класика, поп и джаз. Проектът..

публикувано на 26.02.13 в 13:22

Да готвим с песни

Честита нова година – да бъде изпълнена с много светлина и щастие. В първата среща от 2013 година ви предлагаме коопродукция между хумора и музиката, между кулинарията и музикалните вкусови приумици на композитори и певци. Без да бъде в студиото колегата..

публикувано на 21.12.12 в 07:55