Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За границите, мигрантите, толерантността и глупостта

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Проф. д-р Николай Витанов
Снимка: Росица Михова

Все по-размирно става времето, в което живеем. Границите се размиват и вече не означават сигурност. Не означават сигурност нито за хората, нито за държавите. Модерният свят с всичките му преимущества е изправен пред предизвикателството да се справи с неприемането на стандартите, на културата му, на основополагащите му ценности. Много философи, политици и културолози се опитват да обяснят на хората какво всъщност се случва. Появиха се и спорове. Припомни се тезата на Самюел Хънтингтън за сблъсък на цивилизациите… Някои го нарекоха бунт на гетата. Ако е сблъсък на цивилизациите, какво се случва с държавите и границите… Ако е бунт на гетата, какво се случва с хората… Не е без значение какви са отговорите на тези въпроси, но освен тях има  и други, които са свързани непосредствено с настоящия момент. Въпроси за границите пред мигрантите, за границите на сигурността, за границите на толерантността и за границите на глупостта. За всичко това разговаряхме  в „Познати и непознати“ от 23.11.2015 г. с проф. д-р Николай Витанов – ст.н.с. в Института по механика в БАН; автор на много студии и книги, между които „Социална динамика без формули“ и „Популационна динамика и национална сигурност“, и Михаил Иванов, съветник по етнически и демографски въпроси на президента Желев и преподавател по етническа политика и защита правата на човека в НБУ. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Духовното възпитание и липсата му в родното образование

15 септември е сакрална дата за българското училище. Празник, който сме празнували и празнуваме всички – от далечното ни минало до днес. Това е празникът, без който не можем. Но дали всичко е наред, дали всички радости и грижи се изчерпват с празничната атмосфера в училищните дворове, с букетите, с школските звънци? Обществото ни е..

публикувано на 15.09.21 в 17:25
Анна-Мария Етова, учител в ЧСУ „Св. Георги“, София

Обучението – не просто присъствено, а и смислено

В тревоги и притеснения как ще започне учебната година в условията на пандемия като че ли оставихме на заден план разговора за това, какво и как се преподава и учи в средното ни училище. А той е важен не само днес и за нас, но и за бъдещето на децата ни и на държавата, в която бихме искали те да живеят щастливи и реализирани. Дали ще е присъствено..

публикувано на 15.09.21 в 14:37

Еврика! Успешни българи: Свилен Попов

Младеж със завидна свобода в изказа и невероятно пространствено мислене – това е впечатлението, което създава у събеседника си Свилен Попов. Той е носител на една от стипендиите за постижения в овладяването на изчислителната математика и математическото моделиране на името на акад. Благовест Сендов, които фондация „Еврика“ връчи в края на миналата..

публикувано на 13.09.21 в 17:05

Творческо писане за деца от 7 до 17 години

Как творческият импулс, присъщ на всяко дете, да бъде поощрен, развит и насочен към личностно израстване, самостоятелно мислене, свобода за изразяване и общуване, а защо не и към професионална кариера. Формулата, която от години прилага и развива Светослав Томов, е творческо писане. Самият той има дълга история с писането като сценарист на..

публикувано на 13.09.21 в 14:48
Сградата на Международния център за сценични изкуства „Франко Дзефирели“

Костюмът на Гена Димитрова в „Турандот“ посреща гостите в музея на Дзефирели във Флоренция

Влизате в красивата барокова сграда и на стълбите ви посреща костюмът, който е носила Гена Димитрова в операта „Турандот“. Минавате няколко стъпала и виждате режисьорския стол на прочутия домакин в Международният център за сценични изкуства „Франко Дзефирели“ във Флоренция. Внушителната постройка, в центъра на тосканския град е предоставена..

публикувано на 13.09.21 в 08:15