Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

За границите, мигрантите, толерантността и глупостта

БНР Новини
Проф. д-р Николай Витанов
Снимка: Росица Михова

Все по-размирно става времето, в което живеем. Границите се размиват и вече не означават сигурност. Не означават сигурност нито за хората, нито за държавите. Модерният свят с всичките му преимущества е изправен пред предизвикателството да се справи с неприемането на стандартите, на културата му, на основополагащите му ценности. Много философи, политици и културолози се опитват да обяснят на хората какво всъщност се случва. Появиха се и спорове. Припомни се тезата на Самюел Хънтингтън за сблъсък на цивилизациите… Някои го нарекоха бунт на гетата. Ако е сблъсък на цивилизациите, какво се случва с държавите и границите… Ако е бунт на гетата, какво се случва с хората… Не е без значение какви са отговорите на тези въпроси, но освен тях има  и други, които са свързани непосредствено с настоящия момент. Въпроси за границите пред мигрантите, за границите на сигурността, за границите на толерантността и за границите на глупостта. За всичко това разговаряхме  в „Познати и непознати“ от 23.11.2015 г. с проф. д-р Николай Витанов – ст.н.с. в Института по механика в БАН; автор на много студии и книги, между които „Социална динамика без формули“ и „Популационна динамика и национална сигурност“, и Михаил Иванов, съветник по етнически и демографски въпроси на президента Желев и преподавател по етническа политика и защита правата на човека в НБУ. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Страх по български и по испански

Страхът е една от най-основните и отровни за душата и тялото ни емоции.  Да се страхуваме е толкова дълбоко заложено в човешката природа, че тъкмо страховете ни са най-изпитаният лост за манипулации до ден днешен, излишно е да го доказваме. За да не сме несправедливи, трябва да отбележим и животоопазващите функции на страха, благодарение на които..

публикувано на 01.10.22 в 11:15
Точката за наблюдение на птици

Възстановяването на крайбрежни екосистеми – мисия възможна - част 2

В няколко издания на рубриката "Зелени минути" на предаването "Лабиринти на познанието" ви представяме журналистическото проучване "Възстановяването на крайбрежни екосистеми - мисия възможна". Проучването е дело на Ася Чанева. Ася Чанева е автор и водещ на рубриката за екология и климат "Зелени минути" в предаването "Лабиринти на..

публикувано на 01.10.22 в 08:45

Нощта на учените – и проекта К-ТРИО

Утрешните космически инженери, микробиолози, откривателите на нови енергийни източници или на начини за събиране на космически боклук – всички те, днес на 4, 6 или 10 години. Науката на утрешния ден има да решава предизвикателства като климатичната криза и отношенията на човека с изкуствения интелект. По тази причина днешните деца трябва да бъдат..

публикувано на 30.09.22 в 08:45

Наука в лабораторията, наука в мола

Знаете ли, че римските патриции са мразели дъжда, защото е отмивал скъпите багрила, с които са били боядисани дрехите им? А през Ренесанса стъклата от прозорците на аристократичните домове са се сваляли, когато господарите не са били у дома, тъй като е било трудно и скъпо да се произведе чисто, тънко и гладко стъкло с голяма ширина и дължина?..

публикувано на 30.09.22 в 08:05

Изложба за 95-годишнината на ОУ "Неофит Рилски" в Националния музей на образованието - Габрово

Изложба, посветена на 95 години от откриването на Основно училище "Неофит Рилски", е на разположение на посетителите на Националния музей на образованието в Габрово. Неотдавна музеят направи фототипно издание на книгата "Детинска мъдрост" на Никола Живков, с чието оригинално издание разполага. С този жест към делото на първопроходеца на предучилищното..

публикувано на 30.09.22 в 08:00