Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За границите, мигрантите, толерантността и глупостта

БНР Новини
Проф. д-р Николай Витанов
Снимка: Росица Михова

Все по-размирно става времето, в което живеем. Границите се размиват и вече не означават сигурност. Не означават сигурност нито за хората, нито за държавите. Модерният свят с всичките му преимущества е изправен пред предизвикателството да се справи с неприемането на стандартите, на културата му, на основополагащите му ценности. Много философи, политици и културолози се опитват да обяснят на хората какво всъщност се случва. Появиха се и спорове. Припомни се тезата на Самюел Хънтингтън за сблъсък на цивилизациите… Някои го нарекоха бунт на гетата. Ако е сблъсък на цивилизациите, какво се случва с държавите и границите… Ако е бунт на гетата, какво се случва с хората… Не е без значение какви са отговорите на тези въпроси, но освен тях има  и други, които са свързани непосредствено с настоящия момент. Въпроси за границите пред мигрантите, за границите на сигурността, за границите на толерантността и за границите на глупостта. За всичко това разговаряхме  в „Познати и непознати“ от 23.11.2015 г. с проф. д-р Николай Витанов – ст.н.с. в Института по механика в БАН; автор на много студии и книги, между които „Социална динамика без формули“ и „Популационна динамика и национална сигурност“, и Михаил Иванов, съветник по етнически и демографски въпроси на президента Желев и преподавател по етническа политика и защита правата на човека в НБУ. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За гуобауното поуожение и ленивото "л"

Ако в края на миналия век езиковеди наблюдават отделни случаи на произнасяне на звука "л" като "у", днес те говорят за масово явление в речта. Вече е рядкост да се чуе "нормативното" българско "л". Въпреки някои мнения, че проблемът се дължи на диалектни особености, експерименти и наблюдения, проведени в различни части на страната, показват..

публикувано на 29.02.24 в 16:42
„Портрет на Петър Берон“ от Николай Павлович

Рибният буквар на 200

Петър хаджи Берович, или Петър Берон (1799-1871), по месторождение котленец, е удивителен гражданин на света е отвъдвремеви енциклопедист и ерудит. Как се роди и израсна в лишената от елити нация този прочут възрожденец, защо завършва така трагично самотният му живот? " Който има наука, не изпадва никога." – поучава в т. нар. "Рибен буквар"..

публикувано на 29.02.24 в 09:32

Арменски гозби с Мисис Европа 2023 Манита Вартан

Обичаме да се хвалим, че българките са най-красивите жени на света. Е, от началото на декември имаме поредното доказателство, че не грешим. Манита Вартан от Пловдив бе избрана за Мисис Европа. Освен с екзотична хубост, тя омагьоса журито в Истанбул и с интелект. Мисис България Интернешънъл е бакалавър по Българска филология и магистър по Психология на..

публикувано на 29.02.24 в 08:25

Подготвя се осмото издание на Международния конкурс по четене за ученици от първи и втори клас в чужбина

Вече има записали се за участие български неделни училища. Срокът за това е до 30 април, до 30 май пък трябва да се изпратят и имената на учениците, които ще представят своите училища. Тази година домакин на конкурса е Българското неделно училище "Буквар" в град Кобленц, Германия, което ще посрещне участниците на 8 юни в чудесна зала в сградата на спортен..

публикувано на 27.02.24 в 11:50
Доц. Владислав Младенов

Тялото ни алармира…

За много здравословни проблеми получаваме различни сигнали – от мозъка или нервната система, от тялото или от различни органи. Дали е болка или симптом, добре би било да умеем да ги разпознаваме, ако не – да потърсим навреме лекар. Това бе гледната и отправна точка в разговора ни с доц. Владислав Младенов. Започнахме разговора с традиционните..

публикувано на 27.02.24 в 09:35