Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендата е жива – 48 години от създаването на рубрика „Атлас”

БНР Новини
Симеон Идакиев, доц. д-р Иво Драганов и Николай Йотов (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Елиана Захариева

Предаването е посветено на легендата „Атлас” – една от най-популярните рубрики на Българската национална телевизия и по този повод ми гостуваха режисьорът Николай Йотов и медийният специалист доцент, доктор Иво Драганов, преподавател в НАТФИЗ и НБУ.
По-възрастните слушатели със сигурност си спомнят, но за по-младите ще кажа, че познатият и до днес музикален сигнал на рубриката излита в ефира за първи път на 6 октомври 1968 година и възвестява стремежа на онези, които го правят, да откриват нови пътеки към познанието, към неизвестното. Основател на емблематичната програма е географът професор Тянко Йорданов. Днешното предаване възкресява и спомена за него.
Наречена основателно с ласкавото название „Прозорец към света” рубриката бързо печели популярност, защото се придържа към няколко твърдо отстоявани принципа: значими теми, интересни гости, високо качество на предлаганите предавания, липса на снобизъм и маниерност, приспособяване към нарастващите изисквания  на аудиторията. И още – знания, поднасяни интересно, без дидактика. Както и култура – на езика и изразните средства.
Легендата е жива и до днес в паметта на много зрители и най-важното – нейната тематика събужда желание у българите да тръгнат на път. И гостите в студиото, а и обажданията на слушателите потвърдиха това. Мнозина са ми казвали, че именно видяното в „Атлас” ги е убедило, че няма нищо по-хубаво на този свят от опознаването му, както и от докосването до други култури.
Сигурен съм, че така мислите и вие.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рисунка на лодка с гребци насред каменна пустиня в Азербайджан

Когато тръгвате от Баку към Гобустан обикновената кола изведнъж се превръща в машина на времето. Пренасяте се в каменната ера. В историко-художествения резерват ще видите древни скални рисунки - петроглифи, ще се запознаете с бита на първобитни хора, с техните магически символи и тотеми, ще откриете послание на римляните и ще се любувате на неземни..

публикувано на 28.04.24 в 10:05
акад. Владимир Овчаров

Стареене и дълголетие

Акад. Владимир Овчаров представи новата си книга "Стареене и дълголетие". Творбата е продължение на дългия творчески път на учения в търсене и откриване на загадките на човешкия организъм, които влияят върху общия и индивидуалния ход на живота на личността.  Структурирана в академичен стил, книгата започва с анализ на нарастването на броя на..

публикувано на 27.04.24 в 10:25

Чрез кохлеарни импланти може да се възстанови слухът

Освен с високотехнологичното си производство "Сентилион" се гордее с ежедневната си кауза – да помага на стотици българи да бъдат част от красивия свят на звуците. Компанията е официален представител за България на световния лидер във високотехнологичните имплантируеми решения при слухова загуба MED-EL Австрия. Благодарение на сътрудничеството между..

публикувано на 26.04.24 в 14:10

Фестивал "Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" организират в с. Ловчанци

"Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" – това е надсловът на фестивала, организиран от читалище "Светлина 1940" в с. Ловчанци, община Добрич на 28-и април.  В него са включени четири задачи за всички участници – певческа, танцова, кулинарна и игри от миналото, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Стоян Варналиев –..

публикувано на 26.04.24 в 11:15
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20